maritbet girişmaritbet
İmzalar atıldı, anlaşma tamam! Konut transferi...

İmzalar atıldı, anlaşma tamam! Konut transferi...

İdris Güllüce ile Mehmet Tevfik Göksu arasında imzalanan protokol ile Esenler'deki askeri arazi üzerine dev proje inşa edilecek.

Esenler Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan anlaşmayla birlikte Esenler bölgesindeki dev askeri arazinin devri gerçekleşti. Toplamda 8.7 milyon metrekarelik büyüklüğüyle İstanbul'un en geniş arsaların arasında yer alan arsada ilk işlem, askeri yapıların farklı bir bölgeye taşınması olacak.

Esenler'de, deprem riski altındaki 40 bin konutun ilk etapta transfer edileceği arsa üzerinde toplam 90 bin konut yer alacak. Bir kısmı satışa açılacak dairelerle birlikte projenin finansmanı da sağlanmış olacak. Dev yatırım sonucunda Esenler bölgesindeki toplam yeşil alan büyüklüğü 6.8 milyon metrekareye yükselecek.

esenler askeri arazi son durum

İlk kazma 2017'de

İstanbul'un çehresini değiştirecek olan dev projeyle ilgili olarak önemli detaylar aktaran Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, projede ilk kazmanın 2017 sonunda vurulacağını belirtti.

8.7 milyon metrekarede dev dönüşüm

Bölgedeki konutların son durumu hakkında bilgi veren Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ‘Esenler'de 40 bin konuta imar kısıtlılığından dolayı 30-40 yıllık binalarda hiçbir işlem yapılamıyor. Bunlar, binasını yenilemek istese de yenileyemiyor. Diğer bir tarafta ise 50 bin konut, büyük bir deprem tehdidi altında. Toplamda 90 bin konutumuzun acilen yenilenmesi gerekiyor. Özellikle 40 bin konutun yenilenmesi için arsa üretilmesi gerekiyor. Arsa üretilmediği takdirde, dönüşüm söz konusu olamaz. Hükümet tarafından Esenler Belediyesi'ne verilen 8.7 milyon metrekarelik alan, 90 bin konutun transferi ve kentsel dönüşümle üretilmiş Türkiye'nin en büyük şehir parkını inşasını yapacağız' ifadelerini kullandı.

Askeri yapılar taşınıyor

‘Ekonomik ömrünü doldurmuş, yenilenmesi mümkün olmayan konutları bu arsaya taşıyacağız. Ancak arsa üzerinde yapacağımız ilk işlem askeri yapıları farklı bir bölgeye taşımak' diyerek sözlerine devam eden Göksu, megakentin dev projesi hakkında dikkat çekici detaylar aktarmaya devam etti.

1.6 milyon metrekaresi yapı olacak

Esenler'de toplam 159 bin konutun yer aldığını belirten Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, kalan 60 bin konutun bölgede kalacağını belirtti. Göksu ‘Yenilenmeye ihtiyacı olmayan bu konutların da donatı alanlarını genişleteceğiz. Askeri bölgeye taşıyacağımız 40 bin konut 1 milyon metrekare alan kaplıyor. Biz bu alanı, bölgede kalacak 60 bin konutun kullanımına açacağız. Esenler'de toplam 350 bin metrekare yeşil alanımız var. Burada yapılacak şehir parkıyla birlikte bu rakam 6.8 milyon metrekareye yükselecek. Zaten buradaki 8.7 milyon metrekarelik alanın yüzde 60'ı donatıya ayrılıyor. Bu dev arsanın sadece 1.6 milyon metrekaresi yapılaşacak' diye konuştu.

Transfer ücreti alınmayacak

Diğer konutlarda oturan kişilerin transferi konusunda hiçbir ücret alınmayacağını belirten Göksu ‘Burada ödeme ancak şöyle olacak. Kişinin konutu 60 metrekaredir ve buradaki projedeki 60 metrekare ev yoktur. Ancak bu aradaki kısım ödenebilir. Bunun dışında hiçbir ücret talep edilmeyecek' şeklinde konuştu.

Konutların bir bölümü satılacak

Boşalan alanların tamamına park veya okul inşa edileceğini söyleyen Göksu ‘Transfer edilen konutların alanı şehre entegre olacak. Esenler toplamda 18.5 kilometrekare büyüklüğe sahip. Proje kendi içerisinde kendisini finanse edecek. Bugün imzaladığımız sözleşmenin içeriği, alanda yer alan askeri yapıların başka bir bölgeye taşınmasıyla ilgiliydi. Burada herhangi bir kar paylaşımı modeliyle finansman sağlanmayacak. Buradaki konutların belli bir bölümünü satıp projeyi finanse edeceğiz' diye konuştu.

5 aşamalı proje için tasarım yarışması

Projede yaşanacak süreçlerle ilgili de önemli detaylar aktaran Göksu ‘Dev projenin 5 aşaması var. İlk etapta uluslararası tasarım yarışması açılacak. İkinci işlem arazideki diğer yapıların transferi olacak. Üçüncü işlem kentsel tasarım ortaya çıkacak. Dördüncü işlem planların yapılması ve beşinci ise işaaat faaliyetleri başlayacak. Arazideki yapıların taşındığı, planların ve yarışmaların bittiği nokta 2017 yıl sonudur. Bu tarihte, transfer edilecek ilk konutların kazmasını vurmayı düşünüyoruz. Bu işlemle birlikte şehir parkının da startı verilmiş olacak. 8-10 yıl arasında projenin biteceğini düşünüyorum. 10 yıl Esenler'deki dev proje için maksimum süre' diye konuştu.

Yeni şehir, kıyamete kadar yaşayacak

Burada standart binaların olmayacağını söyleyen Göksu ‘Burası 15-20 yıl sonra dönüşecek bir yer olmayacak, kıyamete kadar yaşayacak bir şehir olacak. Bu nedenle o şehri çok doğru bir şekilde tasarlamalıyız. Bu doğrultuda yarışmalar yapılacak ve modern hayatın dayattığı yalnızlaşmayı ortadan kaldıracak. Ayrıca bu şehirle birlikte insana, toprağa yakınlık duygusunu hissettirecek. Burada çok yüksek teknolojiyle üretilecek ve yaşayana bir maliyet getirmeyecek' dedi.

Esenler'deki 300 bin kişi burada yaşayacak

Esenler'in 500 bin nüfusunun bulunduğunu belirten Mehmet Tevfik Göksu ‘7.4 milyon metrekarede yaşayan bir bölge Esenler. Bölgede yaşayan 500 bin kişinin 300 bini, bu projede yaşayacak. Bu kişilerin çıktığı konutlar ise park olacak' diye konuştu.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Esenler'de kentsel dönüşümle 74 bin konut yenilenecek!
  • 31.07.2017 14:43

Esenler'de kentsel dönüşümle 74 bin konut yenilenecek!

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, bölgede dönüşmesi gereken 74 bin k ...

M. Tevfik Göksu, Esenler'deki askeri alanı inceledi
  • 10.08.2017 16:18

M. Tevfik Göksu, Esenler'deki askeri alanı inceledi

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, İnsan Yüzlü Şehir ve Şehir Parkı proje ...

Esenler’deki askeri arazide kentsel dönüşüm başlıyor!
  • 31.07.2017 14:27

Esenler’deki askeri arazide kentsel dönüşüm başlıyor!

Esenler Belediyesi'nin askeri arazideki kentsel dönüşüm projesiyle dünyanın en b ...

Esenler'e insan yüzlü şehir geliyor!
  • 16.04.2016 11:40

Esenler'e insan yüzlü şehir geliyor!

Esenler'de askeri arazi üzerinde inşa edilecek 50 bin konutla birlikte bölge, de ...

'Modern bir şehrin anahtarı siyasi istikrar'
  • 26.10.2015 10:04

'Modern bir şehrin anahtarı siyasi istikrar'

Başkan M. Tevfik Göksu, geleneksel mimari ile modern yeni bir şehir kurulacağını ...

Esenler, kentsel dönüşümde askeri araziyi kullanacak
  • 18.08.2015 16:11

Esenler, kentsel dönüşümde askeri araziyi kullanacak

Kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilecek binalara hak sahipleri taşınacak. Riskl ...