maritbet girişmaritbet
Gayrimenkulde orta direğin direği kırıldı!

Gayrimenkulde orta direğin direği kırıldı!

Konut kredi faizlerinin, %83, %84’lerden , %95, %1’lere çıkması, orta direğin umutlarını kırdı

Konut kredi faizlerinin, %83, %84'lerden , %95, %1'lere çıkması, orta direğin umutlarını kırdı.

Orta direk, genel olarak, %90 oranında 2'nci el konutların baş müşterisi iken, 2'nci el piyasası, %20 kapasite ile alım, satımla seyretmektedir. Bu demek oluyor ki 150 bin ila 210 bin lira arasındaki rakam kaybolmuştur! 80-120 bin arası, 300-600 bin arası peynir ekmek gibi satılırken, dar gelirli ve gelir düzeyi yüksek kesimde sıkıntı görülmemekte, arada kalan orta direğin direği kırılmış durumdadır.

Kredi faizlerinin artmış olması, dört-beş yıldır ivme kazanan inşaat sektöründe de büyük oranda yavaşlamaya sebep olacaktır. Cari açığın sıfır riskli inşaat sektörü, faizlerin artmasıyla kayıt dışı hareketlenmelere kayabilir.

Kredi ile alınan konutlarda, alım ve satımlarda, tapu harçlandırmaların da gerçek satış rakamı bildirilmekte, %90 oranında işlemler kayıt altına alınmaktaydı. Bu bağlamda da vergi kaçağı (tapu harcında) sıfır düzeye inmekteydi.

Kredi faizlerinin yükselmesiyle bir zaman sonra, 2'nci el satışlarında durgunluk baş gösterecektir. Konut kredilerinde de en büyük pay 2'nci el konutlarındaydı. Eh, buna “kendi ayağına kurşun sıkmak!” denir. Bunu da, bankalar ve maliye düşünsün deriz…

Başkent Mektubu / Salim TAŞCI ( Gayrimenkul Uzmanı)

Önceki yazıları

-Belediyeler keyfi istimlak yapamayacak

- Ekonomiyi soğurturken dondurmayın!

- Yüzde 40 satışları %40 düşürür

- Merhaba ve hoşbulduk

Başkent Mektubu / Salim TAŞCI

  • Etiketler:

Yorum Yaz