maritbet girişmaritbet
Dev otoyol projesine 2’nci start verildi

Dev otoyol projesine 2’nci start verildi

İstanbul ve İzmir arasını 3.5 saate indirecek dev otoyol projesinde Gebze’nin ardından İzmir ayağının da temeli törenle atıldı

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 28 Ekim 2010'da Gebze'de startını verdiği ve İstanbul'la İzmir arasındaki kara ulaşımı süresini 3.5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ve İzmit Körfez Geçişi Projesi'nin İzmir ayağının temeli de dün atıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 11 milyar TL'lik projenin dünyanın dördüncü, Avrupa'nın en büyük projesi olduğunu söyledi. 30 yıldır gündemde olan proje için yapılan defalarca kez yapılan ihalelerin iptal edildiğini ifade eden Yıldırım, projenin İzmir ile İstanbul'u komşu yapacağını kaydetti.

Kasadan para çıkmayacak

Yıldırım, “Bazıları tünellere girdiler, çıkamadılar. Bolu tüneline, Ayaş tüneline girdiler çıkamadılar. O tünelleri açmak sizin iktidarınıza nasip oldu. Yapılan otoyol 377 kilometre, bu ne demek? Hız sınırlarına uyarsanız 3 saatte İstanbul'dasınız. Yalova'ya geldiğinizde İzmit'i 1,5 saat dolaşmayacak, 6 dakikada hemen dünyanın ikinci büyük asma köprüsünü geçecek ve İstanbul'un göbeğinde olacaksınız” dedi. Projenin 1950 yılındaki 9 milyar lira olan milli gelirden büyük olduğunun altını çizen Yıldırım, proje ile devletin kasasından para çıkmayacağını bildirdi. Yıldırım, “5 Türk, bir İtalyan firma ortaklaşa yapıyor. Bu Türkiye'nin nereden nereye geldiğini gösterir” diye konuştu.

Ankara-İzmir tren yolu

Otoyol temelinin ardından İzmir-Ankara arasını 3 saate indirecek hızlı tren projesinin de inşaatına başlanacağı müjdesini veren Yıldırım, “İster İstanbul, ister Ankara üç saat. Bu işler bitince İzmir'in durumu daha farklı olacak” dedi. Son 8 yılda İzmir'e yapılan 4,5 milyar liralık yatırımın 2,5 milyarının ulaştırmaya harcandığını ifade eden Yıldırım, İzmir'in artık bir limana ihtiyacı olduğunu vurguladı. Yıldırım, “İzmir limanı şehir içinde kaldırmıyor. Onun için Çandarlı'ya Avrupa'nın 10 büyük limanından birini yapıyoruz. 10 milyon tonluk limanı Çandarlı'ya, Kuzey Ege'ye kazandırıyoruz” diye konuştu.

870 milyon lira tasarruf sağlayacak

Bağlantı yollarıyla birlikte toplam uzunluğu 421 kilometreyi bulacak proje kapsamında ayrıca toplam 18 kilometre uzunluğunda 30 viyadük, 7.5 kilometre uzunluğunda 4 tünel yapılacak. Yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlanacak. Projenin trafiğin hafiflemesi sayesinde yıllık 870 milyon liralık bir tasarruf sağlaması bekleniyor. 18 şehre katkı sağlayacak otoyol projesi İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate, Bursa-İstanbul arasını 1 saate indirecek. Koceli'ne yapılacak geçiş köprüsü, 3 bin metre uzunluğu ve bin 700 metre ana açıklığıyla Japonya'daki Akashi Kaikyo köprüsünden sonra dünyanın en uzun açıklıklı ikinci büyük asma köprü olacak.

  • Etiketler:

Yorum Yaz