maritbet girişmaritbet
Borsa şantiyeye döndü!

Borsa şantiyeye döndü!

Son dönemde artan halka arzların içinde en fazla dikkat çeken sektör, GYO oldu


Son dönemde artan halka arzların içinde en fazla dikkat çeken sektör, GYO oldu. Bunun nedenlerinden biri, 31 Aralık'ta SPK'nın yayınladığı bir tebliğ ile GYO'lar halka arzları önündeki bütün engellerin kaldırılmış olmasıBu tebliğe göre GYO'lar için halka arz limiti yüzde 49'dan yüzde 25'e çekilirken, halk arz sürelerini daha fazla ertelemelerinin önüne geçildi. Daha önce GYO'ların kendi hisselerini alabilmesine olanak sağlanmıştı.Böylelikle 2010 yılı içerinde önemli miktarda GYO'nun halka açılması bekleniyordu. Sonuçta, TSKB GYO, İdealist GYO, Reysaş GYO ve son olarak Martı GYO halka açılırken,Torunlar GYO ve Emlak GYO'nun da yakın bir zamanda halk açılması bekleniyor.

Ekonomist Dergisi'nden Gözde Yeniova'nın haberine göre Kiler GYO, Akfen GYO, Albayrak GYO, Mesa GYO, Büyükhan GYO, Servet ve Özak GYO'nun da halka arz planları  bulunuyor.

EN SON MARTI GYO GELDİ
Son olarak geçen hafta Martı GYO halka arz için talep toplandı. Turizmi alanında  43 yıldır faaliyet gösteren Martı Otel İşletmeleri, yüzde 94'üne sahip olduğu Martı   GYO'nun  yüzdel 49'unu halka açtı. Martı GYO'da,  tamamı 'bakiye! yüklenim metodu'yla gerçekleşecek halka arz içini 16 -17 Eylül 2010 tarihle! rinde 1.42 TL -1.60 TL fıyat aralığında talep toplandı. Borsanın ilk turizm odaklı GYO'su olan  Martı'nın net aktif değeri 156 milyon TL, ödenmiş sermayesi 56 milyon TL olarak açıklandı.

GYO'ların toplam piyasa değeri ise net aktif de geri toplamı olan 4 milyar 731 milyon TL'ye gör yüzde 31'lik bir iskonto ili işlem görüyor. Genel olarak değerlendirildiğinde, 2010 yılının geri kalanında sektöre olan ilgilinin yeniden artabileceği düşünülüyor. 2009 yılında düşük faiz ortamından en fazla olumlu etkilenecek sektörün gayrimenkul olacağı beklentileri doğrultusunda, İMKB GYO Endeksi, 2009 yılında yüzde 138 getiri elde ederken, İMKB 2009 yılında yüzde 117lik bir getiri elde etti. Dolayısıyla, 2009 yılında GMYO endeksi, İMKB-100 endeksinin yüzde 21 üzerinde getiri elde etti.2010 2010 yılına bakıldığında ise IMKB-100 Endeksi yüzde 20 getiri elde ederken, GYO Endeksi'nin yılbaşından bu yana yüzde 9'luk bir getiri elde ettiği görülüyor. Dolavısıvla göreceli olarak İMKB-100 Endeksi'nin vüzde 11 alanda performans gösterdi.
 
HAREKET BEKLENİYOR
GYO sektörünün yılbaşından bugüne kadar İMKB'ye göre geride kaldığına dikkat çeken Ak Yatırım sektör analisti Bertuğ Tüzün, bundaki ana nedeni planlanan ve yapılan çok sayıda halka arz olmasına dayandırıyor.
Temel analizlere bakıldığında GYO sektörünün çekici göründüğünü ifade eden Bertuğ Tüzün, ayrıca gelecek halka arzlarda yüksek değerlemeler çıkarsa, bu listenin GYO'ları olumlu etkileyeceğini söylüyor.

Şeker Yatırım sektör analisti Halil Kahve ise yeni GYO'ların halka açılacağı beklentisinin sektöre hareket getireceğini düşünüyor. Özellikle Torunlar GYO ve Emlak GYO gibi portföy değerleri büyük şirketlerin halka açılacak olmasının etkili olacağını ifade eden Halil Kahve, "Ayrıca son çeyrekte konut satış rakamlarında da artış olabileceğini düşünüyoruz. Son olarak yatırımcıların ilgilerinin fınans sektöründen, reel sektör tarafına yönelmeye başlamasının GYO sektörüne de bir hareket getirebileceği kanaatindeyiz" diyor
 
ETKİSİ OLACAK GYO'LAR
Halka arzlardan en büyük beklenti ise Emlak GYO'da. Emlak Konut GYO'nun halka arz boyutu olarak toplam NAV (net aktif varlık) büyüklüğü 4.5 milyar TL ve halka arz boyutu 2 milyar TL olması bekleniyor ayrıca bu halka arzın Kasım ortası gibi piyasalara gelmesi bekleniyor. Bu boyutta bir halka arz piyasalardan para çekeceğinden İMKB üzerinde de etkisi olabileceği ancak yeni piyasaya gelecek olan arzlarda değerlemeler yüksek olursa, bunun da şu anda yaklaşık ortalama yüzde 32 iskontolu işlem gören GYO sektörünü olumlu etkileyebileceği ifade ediliyor.Önümüzdeki dönemde planlanan halka arzların tamamlanmasıyla, hem sektördeki likidite, güvenlik, şeffaflık ve performansın artacağını hem de finansman problemi yaşayan gayrimenkul sektörüne kaynak yaratılacağını söyleyen Turkish Yatırım Araştırma Uzmanı Filiz Sarı şunlara dikkat çekiyor:

"Sektöre yönelik gerçekleştirilen başarılı halka arzlar, sektör hisseleri üzerinde ilk etapta olumlu katkıda bulunuyor. Ancak şirketler açısından risk unsuru olarak değerlendirebileceğimiz bir konu da sayısı artan yeni GYO'ların halka arzıyla sektördeki konut projelerinin artması sonucunda fiyatlarda yaşanabilecek düşüşlerin net aktif değerinde düşüşlere neden olabileceğidir."GYO şirketlerinde en önemli konunun yeni projelerin olması ya da yeni projelere başlanması olarak tanımlayan Filiz Sarı, "Mevcut projelerin devam etmesi ya da portföye yeni eklemeler yapılmaması, yatırımcıların GYO hisselerine olan ilgisini azaltıyor ve mevcut iskonto oranının artmasıyla birlikte İMKB'nin performansını yakalayamamalarına neden oluyor" diyor.
 
Kaynak:  Ekonomist /Gözde Yeniova
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz