maritbet girişmaritbet
Türk yatırımcılar ev almak için sıraya girdi

Türk yatırımcılar ev almak için sıraya girdi

Londra'daki kentsel dönüşüm projesinin ilk ayağı İngiltere'den önce İstanbul'da tanıtılınca, Türk yatırımcılar Londra'da ev almak için sıraya girdi

Londra'daki kentsel dönüşüm projesinin ilk ayağı İngiltere'den önce İstanbul'da tanıtılınca, Türk yatırımcılar Londra'da ev almak için sıraya girdi. 40 metrekarelik dairelerin 395 bin sterlin yani 1 milyon 100 bin TL fiyatla satıldığı projeden en az 30 konutun Türklere satılması öngörülüyor.Londra'nın en büyük kentsel dönüşüm projesi VNEBOA'nın ilk fazı Riverlight Projesi, İngiltere'den önce Türkiye'de tanıtılıyor.

 Londra'nın ikinci büyük gayrimenkul şirketi Berkeley Group St.James'in yeni projesinin yatırım danışmanlığını Jones Lang LaSalle ila birlikte yürüten gayrimenkul danışmanlık firması Triangle geçen hafta Türk müşterilere projeyi tanıttı. Daire fiyatlarının 395 bin sterlin ile 1 milyon 415 bin sterlin arasında değiştiği proje için ilk hafta itibariyle Türkiye'den 20'nin üzerinde talep geldi.

Geçen yılın son aylarında Berkeley Group'un bir diğer konut projesi olan 375 Kensington High Street Projesi'ni de Türkiye'ye getirdiklerini hatırlatan Triangle Group'un kurucusu Metin Güvener, Riverlight projesinin de aynı ilgiyi gördüğünü belirterek, 'Genel olarak dünya çapında pek çok ülkenin vatandaşlarında 'Londra'da evim olsun' vizyonu var. Türkiye de buna dahil. Son 5 yılda Türkiye'de ciddi bir zenginleşme söz konusu. Buna paralel olarak Türkiye'nin yurtdışında konut talebi de artıyor' dedi.

Güvener, Türk yatırımcıların ağırlıklı olarak stüdyo ve 1+1 daireleri tercih ettiğini belirterek, 'Yatırım amaçlı alan da oturmak için alan da var. Mesela Türkiye'den bir işadamı Riverlight projesinden biri 400 bin sterlinlik diğeri 1 milyon 400 bin sterlinlik olmak üzere 2 ev ayırttı. Birini birkaç sene sonra üniversiteye gidecek çocuğu için, diğerini kendi için aldığını söyledi' diye anlattı.

İSTANBUL' DA ÇOK TALEP VAR

GÜVENER, amaçlarının, 'iki ülke arasında kurulan köprünün devamlılığını sağlamak' olduğunu belirterek, 'Türk yatırımcıları karlı yatırım olanakları ile Londra'ya çekmek istiyoruz. Bundan sonra 2 ayda bir Londra'daki konut projelerinin Türkiye lansmanını yapacağız' dedi. Güvener, 'Londra'dan da Türkiye'ye yoğun bir talep var. Özellikle İstanbul yıldızı parlayan, çok tercih edilen bir şehir' dive devam etti.

Ünlülerin tercihi

LONDRA'da ev alma trendi Türkiye'den ünlüleri de etkisi altına aldı. Aşkın Nur Yengi- Haluk Bilginer çifti, Kıvanç Tatlıtuğ, Hülya Avşar, Seda Sayan, Gülşen ve Zerrin Tekindor Londra'da ev alan sanatçılardan sadece birkaçı. Ünlü şarkıcı Tarkan'ın da Londra'da ev baktığı konuşuluyor.

Pasaportun olsun yeter

İNGİLTERE'de ev alma presodürünün Türk yatırımcıları korkutmaması gerektiğini söyleyen Güvener, 'Bu konuda her türlü kolaylık sağlanıyor. Pasaportu olan, yaşadığı yerin adresini bir fatura ile belgeleyen ve parayı nasıl kazandığını belgeleyen herkes kolayca İngiltere'den ev alabiliyor' şeklinde konuştu.

Projenin yüzde 20'sini Türklere satarım

LONDRA gayrimenkul piyasasına giren ilk Türk yatırımcı Ali Ağaoğlu da Türkiye'den Londra'da ev sahibi olmak isteyenlerin sayısının artığını söyledi. Londra Finans Merkezi'nde 157 ve 122 metrelik iki kule yatırımına başlayan Ağaoğlu, 'Londra yatırımını açıkladıktan sonra çevreden, çok sayıda, 'bize de yer ayırın' talebi geldi. Projedeki 400 konutun yüzde 20'sini Türkiye'de satacağım. Bu yılın ilk yarısında Londra'daki projeyi satışa sunacağız' dedi.

 Ağaoğlu yatırım hevesini artırdı

METİN Güvener ise Ali Ağaoğlu'nun Londra yatırımı ile birlikte Türk yatırımcıların Londra'da yatırım yapma hevesinin arttığını, kendilerine Londra'da arazi bulma talebi ile gelen çok sayıda yatırımcı olduğunu söyledi. Güvener, 'Bazı yatırımcılara yer önerilerimiz oldu. Ancak orada iş yapmak kolay değil. Bürokrasi Türk yatırımcıları korkuttu' diye konuştu.

5 YILDA %50 PRİM YAPAR

THAMES Nehri manzaralı projede Triangle'ın koordine ettiği ödeme planı çerçevesinde, yatırımcıların daire fiyatının yüzde 10'unu satın alımdan sonra, alış fiyatının yüzde 10'unu ise 12 ay sonra ara ödeyebilecek. Kalan bakiyenin teslim tarihi olan 2015 yılında tamamlanacağını dile getiren Güvener, '3 yılda yüzde 30, 5 yılda ise minimum yüzde 50 prim öngörüyoruz' dedi.

40 metrekare 1 milyon 100 bin TL

BEŞ hektarlık alan üzerinde hayata geçirilen Riverlight konut projesi, Londra'nın merkezindeki en büyük kentsel dönüşüm projesi olan, Chelsea ve Vauxhall köprüleri arasındaki 500 hektarlık bir alanda gerçekleştirilen VNEBOA'nın ilk fazı konumunda. 804 dairenin yer aldığı projede, büyüklükleri 40 metrekareden 179 metrekareye kadar değişen lüks süitlerin yanı sıra, 1 ve 2 odalı daireler ile 3 odalı çatı katları yer alıyor. Projede, en küçük dairenin fiyatı 395 bin sterlin yani 1 milyon 100 bin TL civarında.

Avrupa hala en büyük yatırımcı

PROJENİN Ortadoğu'da İstanbul'la birlikte Dubai ve Katar'da da pazarlandığını anlatan Güvener, 'Bu pazarların seçilmesinde Avrupa'daki krizin etkisi var mı' diye sorduğumuzda ise; 'Avrupa'da kriz dolayısıyla bir düşüş olduğu doğru. Ama hala en büyük yatırımcı konumunda. Ayrıca Asya Pasifik ülkelerinden ciddi bir talep artışı var. İstatistiklere göre Londra'yı tercih eden yatırımcıların yüzde 33'ünün Asya Pasifik ülkelerinden' dedi. Bundan 8-10 yıl önce Türk işadamlarının, 'Londra'dan, 'kredibilitem artsın' düşüncesiyle av aldığını anlatan Güvener, 'Artık kredibilitem artsın dönemi bitti. Çünkü zaten Türk işadamlarının artık kredibilitesi çok yüksek' diye ekledi.

Akşam

Şenay Köşdere 

 

Yorum Yaz