maritbet girişmaritbet
Tekfen, Bakü'de, Eyfel  Kulesi'nin iki katı ağırlığında petrol platformu kuruyor!

Tekfen, Bakü'de, Eyfel Kulesi'nin iki katı ağırlığında petrol platformu kuruyor!

Tekfen, Azerbaycan'da daha önce yaptığı işlere ek olarak gerçekleştirdiği 18 bin 500 ton ağırlığındaki petrol platformunu (Platform 3) tamamlanmak üzere

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deyiz. Hazar'ın kıyısında, Bibi Heybet (Bayıl) Petrol Sahasındaki Tekfen İnşaat şantiye binasında. Tekfen İnşaat Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Osman Birgili, Hazar Bölgesi'nden Sorumlu, Genel Müdür Yardımcısı Levent Kafkaslı ve Proje Müdürü Bülent Karaca, inşası tamamlanmak üzere olan 18 bin 500 ton ağırlığındaki petrol platformu (Platform 3) hakkında bilgi veriyorlar. Bu platform, Tekfen'in Azerbaycan'daki tek işi değil. Daha önce, Sangachal Terminali, Bakü - Supsa Boru Ham, Abşeron Yarımadası Doğalgaz Boru Hattı, Sangachal Terminali Genişletme Projesi, Şah Deniz Gaz İhraç Terminali, BTC Ceyhan Terminali'nin yanı sıra iki de platform tamamlayan şirketin elinde bir de Socar binası var. 40 kadı Socar Tower, Tekfen İnşaat'ın bu ülkedeki ilk bina işi. 

 
Platform 3, tamamlanmak üzere. 2013 ortalarında denizdeki yerine çekilecek. Birgili, o "Bir platform 3 milyar dolar gibi bir yatırımdır. Biz bu işin yaklaşık yüzde 10'unu, inşa kısmını yapıyoruz. Bizimki yapım maliyetidir. Malzeme işverenden geliyor. İşin bize ait kısmının başlangıç bedeli 268.6 milyon dolardı. Ancak bazı öngörülmeyen gelişmeler oldu. 330 milyon dolar civarında tamamlanmasını bekliyoruz. Bu platform, 18 bin 500 ton ağırlığıyla dünyanın en büyüklerinden biridir. Platformlar özel yapılardır. Azerbaycan'daki üç platformda 6 bin kilometre kablo çektik. 3.5 BTC boru hattı demektir bu. 60 bin ton çelik kullanıldı. Eyfel Kulesi'nin ağırlığı 10 bin ton. Toplamda bütün projelerde 33 milyon kilometre yol katettik" dedi. 
 
Platform projesinde çalışanların yüzde 10'u Türkiye'den. Levent Kafkas, "Bu projenin hedeflerinden biri yerli işgücüydü. Bu nedenle gerekli noktalara Türk personel takviyesi yapıldı, kalanı Azerbaycan'dandır. Daha önce Türk katkısı yüzde 40'lardaydı. İlk platform 2003'te başladı, ikincisi devamında başladı. Birinci 14 bin 500 tondu, ikincisi 2005'in sonunda başladı. 2088'in ilk döneminde çalışır hale geldi. Bu 2010 başında başladı. Halen mekanik tamamlama aşamasındayız, 2013'te Nisan - Mayıs gibi bitecek" dedi. 
 
Offshore platform yapan ilk Türk 
 
Osman Birgili, Tekfen'in Türkiye'de offshore platform yapan ilk müteahhit firma olduğunu söyledi. Bölgede enerji kaynaklarının çıkarımı ve boru hatları için 20 milyar dolarlık yatırım yapıldığını belirten Birgili şu bilgileri verdi: "Yeni yataklar bulundu. Şah Denizi'nde. Bilinen rezerv trilyon kübik fit. Azerbaycan, petrolünden sonra gazıyla öne çıkacak. Birinci fazda 20 milyar dolar yatırım oldu İkinci fazda 25 milyar dolar yatırım olacak. Bu faz yatırımı biraz yavaşlamıştı. Çünkü Türkiye üzerinden gidecek hattın ortaklarının netleşmesi bekleniyordu. Son zamanlarda proje yazışmaları hızlandı. BP idare sürecini durdurdum diye mektup göndermişti. Şimdi süreç tekrar başladı. Ortakları arasında bulunan BP, aynı zamanda operatör şirkettir. Bu projede de önemli işler almayı umuyoruz." 
 
120 kilometre açıkta duracak 
 
Proje Müdürü mühendis Bülent Karaca, Platform 3'le ilgili önemli bilgiler verdi. Karaca'nın anlattıkları şöyle: "Bu platformun farkı üzerinde 4 bin tonluk delme sondaj kulesinin bulunması. Patform üzerinde gezebilir vaziyette. Birçok noktada sondaj yapabilecek. 193 kişilik yaşam ünitesi var. Platform 120 kilometre açıkta duracak. 170 metre derinliğe ayaklar üzerinde oturacak. Üzerinde 28 MW'lık santral var. 250 bin kişilik bir kasabaya yetecek kadar bir enerjidir bu. 24 yıl çalışabilir bir platformdur. Üstünde helikopter pisti bulunan 50'ye 100 metre ebatlarındaki bu platformun kaldırılıp, denizdeki yerine taşınmasını Mamout firması yapacak. 
 
Sangaçal'da kazasızlık rekoru 
 
Platform inşası oldukça komplike bir iş. Binlerce ayrı fonksiyonu görmek üzere binlerce boru ve kablonun belirli bir sıralama içinde yerleştirilmesiyle gerçekleştirilen bir inşa projesi. Birinci iş görülürken bininci işin dikkate olması gerekiyor. Üzerinde bir ilçeyi aydınlatacak kadar enerji bulunan böyle bir platformun inşasının kazasız gerçekleştirilmesi büyük bir iddia. Tekfenciler, Sangaçal Terminali'nde 33 bin 762 saat adamla kazasızlık rekoru kırmışlar. 
 
'Nükleer de yapabiliriz
 
Tekfen, yeni ve önemli projeler almaya devam ediyor. Şah Deniz 2. Faz'da 2 platform yapılacak. Bu amaçla halen petrol platformu inşa edilen sahaya, Leven Kafkaslı'nın tabiriyle "40 milyon dolar gömülerek saha iyileştirilecek." Tekfen bu işte, uluslararası ölçekte deneyim sahibi bir firma olarak kabul ediliyor. Osman Birgili, Kanada'da bir nükleer santral işinde yeterlilik alırken, platform filmini gösterdiklerini, buradaki işlerin sıralandırılışının heyeti çok etkilediğini anlattı. Birgili, "Bizi kabul ettiler. Ana yüklenici olması gereken Kanadalı firma almadığı için iş kaldı ancak bu tür işlerde de nükleer santral işlerinde de çalışabileceğimizi gördük" dedi. 
 
Azerbaycan inşaat pazarına 22 yıl önce girdi 
 
Tekfen 1990'da Azerbaycan'a gitti. 1995'te Socar'la ortaklasa Azfen'i kurdu. Azfen, batı standartlarında hizmet veren tek yerel inşaat şirketi oldu. Tekfen bu ülkede 1.4 milyar dolar değerinde 9 proje tamamladı. BTC'de Sangacal ve Ceyhan terminalleri ile 2 petrol platformu inşa etti. 2007'den beri hattın rehabilitasyonunu üstlendi. Sah Deniz Faz 1 terminalini inşa etti. Bakü - Supsa Boru Hattı, Abseron Yarımadası Doğalgaz Boru Hattı, Şah Deniz Gaz İhraç Terminali gibi birçok projeyi tamamladı. Yeni projeler takip ediyor. Bakü'de kent içinde kalan rafinerilerin kent dışına çıkarılması, 30 milyar dolarlık bir proje. Gübre fabrikaları düşünüyorlar. Birçok yüksek bina projesi var. Azersu ve Merkez Bankası binası yapılacak. 60 bin kişilik olimpiyat Stadı, temiz ve pis su altyapılarını yenilenecek. Tekfen, bunlarla ilgili. 
 
Libya'da çok ekipman kaybı oldu, tespit ediliyor 
 
Osman Birgili, Tekfen'in diğer ülkelerdeki isleriyle ilgili de şuu bilgileri verdi: "Katar'da 100 km'lik otoyol yapıyoruz. Orada ilk işimiz boru hattıydı. Türkiye'nin beş büyük rafinerisinde çalışmış bir şirketiz. Bu tecrübeleri yurtdışına taşıdık. Böyle fazla şirket yok. Aramco nezdinde bu tip islerde yeterlilik almış şirket fazla yoktur. Türkiye gecen seneye kadar ciroda yüzde 3 - 5 pay alıyordu. Simdi Tüpraş'ın işlerini aldığımız için payı büyüdü. Biraz da otoyol isi ve imalatlar var. Socar'ın rafineri isini alırsak çok iyi olur tabi. 5-6 milyar dolarlık iş. Bu ayın sonunda fiyatları toplayacaklar. Üç konsorsiyum var. Biz joker gibi herkese fiyat veriyoruz. İşi kim alırsa onlarla çalışmaya hazırız. Şimdi ticari teklifler verilecek. Çalık'ın projesinde ön mühendislik yapıldı. Şu an bir şey yok. Irak'ta takıp ettiğimiz projeler var. Libya'da yapay nehir projesi var. Yüzde 70 bitmişti. Görüşmeler başladı, devam etmek istiyorlar. Proje buzdolabında, Bizimki 600 milyon dolarlık bir işti. Hak edişler var. Kaybolmuş ekipman çok. Ekibimiz çalışıyor. Hasar tespiti yapıyorlar. Hala sıkıntılı bir bölge." 
 
Socar'ın 'Alev Kulesi'ni de Tekfen inşa ediyor 
 
Tekfen İnşaat, Azerbaycan'da ülkenin en büyük şirketi SOCAR'ın yeni merkez binasını da inşa ediyor. Birgili, "Azerbaycan'da endüstriyel isler dışında yaptığımız tek iş budur. Socar'la başladık, devam etmek istiyoruz. 200 metre ile Azerbaycan'ın en yüksek binası oluyor. Projenin bedeli 235 milyon dolar. Tekfen'in ana kulvarı petrol gaz ve endüstriyel yapılar. Haziran 2010'da kontrat yaptık. Toplam inşaat alanı 100 bin metrekare. Mayıs 2014 sonu itibariyle bitecek. 12 aylık da bir işletme bakım periyodu var. Danışmanlık şirketi Koreli. Binanın tasarımını yapan grup onlar. Kulenin altında 70 kazık var. 37 metre çakılıdırlar. Su çıkması projemizi biraz uzattı. Basınçlı yer altı suyu çıktı. Dizayn değiştirdik. İkiz asansörlü oluyor. Aynı şaft üzerinde hareket edecek iki asansör olacak. Tuned mass damper salınım sönümlayeci oluyor. Bakü, rüzgarlar kenti demek. 65 - 70 cm eğebiliyor, sallayabiliyor. Led cepheli, kendini temizleyen cephe sistemi oluyor" dedi. 
 
Tekfen Taahhüt Grubu'nun rakamları 
 
Gurubun amiral gemisi Tekfen İnşaat. Ayrıca 7 şirket daha bulunuyor. Bunların 5'i iş yapılan ülkelerdeki ortaklıklar.
Grubun üç çelik imalat atölyesi var
2012 ciro beklentisi 2.3 milyar lira
Elindeki kalan iş tutarı 2.35 milyar dolar
Çalışan sayısı 16 bin
Halen 10 ülkede 24 proje yürütüyor
Dünyanın en büyük müteahhitlik firmaları listesinde 88'inci sırada
 
İbrahim EKİNCİ/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Azerbaycanlı ekipler Kahramanmaraş'ta 5'i çocuk 26 kişiyi enkaz altından kurtardı
  • 09.02.2023 10:57

Azerbaycanlı ekipler Kahramanmaraş'ta 5'i çocuk 26 kişiyi enkaz altından kurtardı

Azerbaycanlı arama kurtarma ekipleri, Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz a ...

Türkiye ile Azerbaycan arasında inşaat alanında mutabakat zaptı imzalandı
  • 22.12.2022 17:46

Türkiye ile Azerbaycan arasında inşaat alanında mutabakat zaptı imzalandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Azerbaycan Olağanüstü Halle ...

Tekfen İnşaat’a Katar’da 450 milyon dolarlık proje!
  • 22.03.2022 17:25

Tekfen İnşaat’a Katar’da 450 milyon dolarlık proje!

Türk müteahhitlik sektörünün dünyadaki önde gelen temsilcilerinden Tekfen İnşaat ...

MÜSİAD, Karabağ'ın imarı için 500 Türk yatırımcıyla Azerbaycan'a çıkarma yaptı
  • 16.11.2021 13:19

MÜSİAD, Karabağ'ın imarı için 500 Türk yatırımcıyla Azerbaycan'a çıkarma yaptı

Türkiye'den 500 olmak üzere dünya genelinden bini aşkın iş insanı ve yatırımcı, ...

Karabağ, bir yılda modern projelerin şantiye alanına dönüştü
  • 10.11.2021 17:29

Karabağ, bir yılda modern projelerin şantiye alanına dönüştü

Azerbaycan, Ermenistan işgalini sonlandırdığı Karabağ ve çevresinde, bir yılda y ...

KAĞITHANE OFİSPARK
  • 08.12.2011 15:58

KAĞITHANE OFİSPARK

Tekfen Emlak Geliştirme tarafından, avantajlı konumu ve gelişen ulaşım altyapısı ...