maritbet girişmaritbet
Önceden bakkaldık şimdi şirket oluyoruz

Önceden bakkaldık şimdi şirket oluyoruz

Genel Energy Plc'nin Başkanı Sepil, yeni şirketin ise petrol arama ve üretim üzerine odaklanmayı hedeflediğini anlattı.

Genel Energy Plc'nin Başkanı Sepil, yeni şirketin ise petrol arama ve üretim üzerine odaklanmayı hedeflediğini anlattı.

Kuzey Irak'ta petrol arama ve üretim alanında faaliyet gösteren Genel Energy International (Genel Intl) ile İngiltere merkezli Vallares Plc'nin birleşmesi sürecinin ardından oluşturulacak Genel Energy Plc'nin Başkanı Mehmet Sepil, "Bölgede halihazırda 50'ye yakın şirket var. 2-3 yıl içinde belki toplam 10 şirket kalacak. Biz de kalan 5-10 şirketten biri olmak istiyoruz" dedi.

Sepil, birleşme anlaşmasına ilişkin olarak düzenlenen sohbet toplantısında yaptığı konuşmada, Londra Borsası'nda onay sürecinin 4-6 hafta sürmesinin beklendiğini belirterek, onay sürecinin ardından şirketin "standing list"e gireceğini, büyük fonların şirket hisselerini satın almasını sağlamak üzere FTSE 100 gibi endekslere dahil olmak için ise "premium list"e girmek gerektiğini, bunun ise 2012 başlarında gerçekleşmesini beklediklerini, böylece İngiltere'nin ilk 100 şirketi arasına gireceklerini anlattı.

Mehmet Sepil, normal prosedür gereği Vallares Plc hisse senetlerinin Londra Borsası'ndan onay çıkana askıya alındığını belirtti.

Birleşme işleminde varlıklarını ortaya koyarak karşılığında Genel Energy Plc'nin hisselerini aldıklarını, şirketin yüzde 50'sinin halka açık, kalan yüzde 50'sinin de Genel Energy International ortaklarına ait olacağını söyleyen Sepil, yeni kurulacak Genel Energy Plc şirketinde Mehmet Emin Karamehmet'in yüzde 28, kendisinin de yüzde 14,5 pay sahibi olacağını belirtti.

Genel Energy Plc'nin bölgede satın almalara yöneleceğini söyleyen Sepil, "Bölgede halihazırda 50'ye yakın şirket var. 2-3 yıl içinde belki toplam 10 şirket kalacak. Biz de kalan 5-10 şirketten biri olmak istiyoruz. Harcayacak 2,2 milyar dolarımız olması da bizi güçlü hale getiriyor. Birleşme sırasında bizim para istemeyip hisse almamız bizi güçlü kıldı" diye konuştu.

Sepil, Genel Energy International olarak şu ana kadar bölgeye 600 milyon doların üzerinde yatırım yaptıklarını söyledi.

Şu ana kadar kendilerine çok büyük şirketlerden ciddi satın alma teklifleri geldiğini söyleyen Sepil, "Özellikle Çinlilerin ilgisi büyüktü. Ancak bu büyüklükte firmalar 'vücudunu teslim et, al ceketini çık' diyorlar. Bunu istemedik. İsteyenlere 'Yüzde 30'a kadar hisse alın, bunun karşılığındaki parayla da işi büyütelim' diyorduk. Vallares Plc ile pazarlıklar sırasında da başlangıçta yüzde 54-55 bizdeydi. Ancak son dönemde borsalar yüzde 20-25 değer kaybetti. İkinci bir pazarlık oldu ve yüzde 50-50 ortaklık oluştu" diye konuştu.

Bakkal gibi düşünüyorduk

Kuzey Irak'ta yeni satın almaların, kendilerinde olduğu gibi karşılığında hisse verme şeklinde de olabileceğini söyleyen Sepil, "İlla yüzde 50 bizde kalsın demiyoruz. Bir şirketin kontrol edilebilirliği onun büyüklüğüyle ilgili" dedi.

Genel Energy International iken biraz daha "bakkal gibi" düşündüklerini, enerji sektöründe çok farklı alanlara da yönelmeyi planladıklarını söyleyen Sepil, Tony Hayward liderliğindeki yeni şirketin ise petrol arama ve üretim üzerine odaklanmayı hedeflediğini anlattı.

Petrol yasası tartışmaları

Irak'ta yeni petrol yasası tartışmalarının, şirketlerin kontratlarıyla ilgili yaratabileceği sıkıntılara ilişkin bir soru üzerine Sepil, Bağdat'taki merkezi hükümetle değil Kuzey Irak yönetimiyle kontrat yaptıklarını, oradaki bütün şirketler için bunun geçerli olduğunu anımsattı. Petrol yasası konusunun tartışılıyor olmasının önem taşıdığına işaret eden Sepil, yeni düzenlemelerin hem Kuzey Irak yönetimiyle hem de Bağdat yönetimiyle kontratı olan bütün şirketleri etkileyeceğini söyledi.

Sepil, "Irak'ta yeni petrol yasasının 2011 sonu veya 2012 başında çıkacağını düşünüyoruz. Tabii burası Ortadoğu ve sürprizlere çok açık ama Bağdat da artık yoruldu. Şu durumdan kazanan yok. Büyük şirketler için de bu yasa önemli" diye konuştu.

Son dönemde bölgedeki gelişmelerin iş planlarına etkisine yönelik bir soruya verdiği yanıtta Sepil, güvenlik sorunlarıyla işi ayrı tuttuklarını, 2003 yılından bu yana Kuzey Irak'ta faaliyet gösterdiklerini ve hiçbir tehdit almadıklarını, aynı ayrımı oradaki hükümetin de yaptığını ve Türkiye'den yatırımları desteklediklerini anlattı.

Irak'a 2,2 milyar dolar yatırılacak

Genel Energy Plc Üst Yöneticisi (CEO) Tony Hayward da, işlemin tamamlanması için Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin onayına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Yeni oluşturulacak şirketin 2,2 milyar dolarlık kaynağını şirketin faaliyet gösterdiği Kuzey Irak bölgesinde yeni keşifler, bölgede gerçekleşecek konsolidasyonlar ve Ortadoğu'da başka bir bölgede erken pozisyon almak için kullanmayı planladıklarını kaydeden Hayward, Ortadoğu'da yaşanan değişim rüzgarlarının mutlaka işlere de yansıyacağını, bu bölgede büyümeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Göztepe'nin koltuksuz tribün projesi!
  • 08.09.2018 10:53

Göztepe'nin koltuksuz tribün projesi!

Göztepe Başkanı Mehmet Sepil, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Ankara’da yaptı ...

Gürsel Aksel Spor ve Sağlıklı Yaşam Merkezi açılış tarihi!
  • 21.12.2017 11:23

Gürsel Aksel Spor ve Sağlıklı Yaşam Merkezi açılış tarihi!

Süper Lig ekiplerinden Göztepe'nin kulüp başkanı Mehmet Sepil, gazetecilere Gözt ...

Önceden bakkaldık şimdi şirket oluyoruz
  • 09.09.2011 15:54

Önceden bakkaldık şimdi şirket oluyoruz

Genel Energy Plc'nin Başkanı Sepil, yeni şirketin ise petrol arama ve üretim üze ...