maritbet girişmaritbet
Mısır'da 200'den fazla Türk yatırımcısı 85 bin kişiye istihdam sağlıyor!

Mısır'da 200'den fazla Türk yatırımcısı 85 bin kişiye istihdam sağlıyor!

Devrimi yaşayan Türk işadamları İskenderiye'nin bir günde düştüğünü söyleyerek, "Fabrikalarımızı işçilere emanet edip Türkiye'ye döndük. Geri geldiğimizde bıraktığımız gibi bulduk" diyor

 

Mısır ekonomisinin kalbi İskenderiye'ye yolumuz düşüyor. Bölgedeki Türk yatırımcılardan devrime ilişkin pek de duyulmayan anekdotlar işitiyoruz. İşadamları Arap Baharı'nda ülkenin ticaret başkenti sayılan İskenderiye'nin sadece 1 günde düştüğünü anlatıyor. Tunus'ta çıkan olaylardan sonra İskenderiye'de de eylemlerin başlayacağı kulaktan kulağa yayılmış. Ancak Mısır'ın sakin halkından ciddi bir eylem beklenmemiş. Devrimi bizzat yaşayan İskenderiye'deki Türk işadamları, "Her şey bir cuma günü oldu ve bitti" diyor. Devrim tanığı patronlar durumu "Bir günde herşey ele geçirildi. Halk özellikle polisten nefret ettiği için bütün karakollar yağmalandı ve kısa süre içinde polis şehri terk etmek zorunda kaldı" diyerek özetliyor. 
 
85 bin istihdam 
 
Olaylar patlak verince bölgedeki işadamları ülkeyi terk ederek Türkiye'ye dönmüş. İlginç olan ise şu: Fabrikalarını giderken kendi işçilerine emanet etmişler ve geldiklerinde bıraktıkları gibi bulmuşlar. Mısır'da 200'den fazla Türk yatırımcı var. Bugün üretimde devrimin izleri neredeyse tamamen silinmiş durumda. Türkiye Mısır'a 2010'da 2.3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2012 ilk çeyrek verileri, bu rakamın üzerine çıkılacağının göstergesi. Bölgede en çok Malatya ve Denizli'den yatırımcı var. Aralarında Taha Holding, GAP Tekstil, Aksa Akrilik, Abalıoğlu Tekstil, Evyap, Colin's, Temsa, Kordsa'nın da bulunduğu Türk firmaları 85 bin kişiye istihdam sağlıyor. 
 
Yatırıma şimdi gelin
 
Mısır'ın Türkiye Büyükelçiliği Tahrir Meydanı'na neredeyse komşu. Ülke ekonomisinin zor durumda olduğunu anlatan Türkiye Büyükelçi Vekili Asip Kaya, "İyileşme ancak başladı. Mısır'a şimdi gelmek lazım. Zor zamanında burada olan Türk yatırımcı uzun vadede kazançlı çıkacak. Mısır'da Türkler çok seviliyor. İstanbul hayranlığı çok fazla" diyor.
 
Ataşelikler arı gibi
 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın son dönemde sayılarını artırdığı ticaret ataşeliklerinin ne kadar önemli olduğunu Mısır'da görme fırsatı bulduk. Kahire'de Gökmen Şahin, Hasan Ali Erdem ve Faruk Ener, İskenderiye'de ise Oğuzhan Berber ve Ramazan İçuz, bölgede yaşanan sorunlara anında çözüm üretiyor ve iki ülke arasındaki ilişkileri ileri noktaya taşıyor.
 
Mısır'a OSB ihraç ettik
 
Türk işadamları Mısır'a Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ihraç etmeyi başarmış. Kahire'de iki Türk işadamı tarafından Mısır'ın ilk OSB'si geçen yıl faaliyete geçmiş. Polaris isimli bölgenin yatırımcıları arasında Procter & Gamble'dan (P&G) Hintli Sdbe Boya'ya ve uluslararası ilaç firmalarına kadar pekçok şirket var. OSB modeli Mısırlılar tarafından çok benimsenmiş. Ülke genelinde şimdi 15'e yakın OSB kuruluyor.
 
Metin Can / Sabah

Yorum Yaz