maritbet girişmaritbet
İHH Gazze'ye her biri 25 bin dolarlık 200 ev yaptıracak!

İHH Gazze'ye her biri 25 bin dolarlık 200 ev yaptıracak!

Filistin'in çeşitli şehirlerinde yıllardır kalıcı yardım projeleri sürdüren İHH İnsani Yardım Vakfı, 2008 ve 2012 yıllarında Gazze'ye yapılan saldırılar neticesinde evsiz kalan 1300 kişiye barınma imkanı sağlayacak 80 metrekarelik 200 konut inşası için kolları sıvadı.

İHH İnsani Yardım Vakfı'nın Gazze Ofisinin yaptığı araştırma çalışmasına göre; bombalamalarda 500 ev tamamen yıkılırken 1000 ev zarar gördü. Bir okulun tamamen yıkıldığı Gazze'de 4 okul da hasar gördü. Ayrıca 35 mescid de kullanılamaz hale geldi. Gazze'de hükümete ait 20 bina da bombardımanlarda yıkıldı. İHH'nın konut projesi ile savaşta evleri yıkılan ve yeni bir ev sahibi olma imkânları bulunmayan binlerce aileden 200'üne birer yuva temin edilecek. Binlerce gence de iş imkanı sağlayacak proje ile ayrıca Gazze'de yaklaşık 10 yıldır sekteye uğramış olan inşaat sektörüne eğitimli ve tecrübeli işçiler kazandırılmış olacak. 

Bir evin maliyeti 25 bin dolar 
 
İHH tarafından gerçekleştirilen fizibilite çalışmasına göre 80 metrekarelik bir konutun maliyeti 25 bin dolar olarak belirlendi. Simetrik şekilde yan yana dizilmiş 10 tane bina olarak tasarlanan projedeki binaların her biri 5 kattan oluşacak. Konutların inşa edileceği arsa, Filistin İmar Bakanlığı tarafından İHH'ya tahsis edilecek. Projenin yürütülmesi ve denetimi de anlaşmalı bir mühendislik-danışmanlık şirketi tarafından gerçekleştirilecek. İnşa edilen evlerin tahsisinde toplumun en yoksul ve savaş nedeniyle en çok mağduriyet yaşamış kesimlerine öncelik tanınacak. 
 
Gazzeli savaş mağdurlarına konut bağışlamak isteyenler İHH ile irtibata geçerek yardım yapabilir. İsrail'in hukuksuz ve zorba bir anlayışla yürüttüğü abluka yüzünden Gazze'de işsizlik oranı yüzde 70'lere civarında bulunuyor. Gazzelilerin yüzde 38'i yoksulluk sınırının altında yaşarken, büyük bir çoğunluğu da hayatını yapılan yardımlarla idame ettiriyor. 2000 yılından bu yana yıkılan konut sayısının 5 binin üzerinde olduğu kentte konut fiyatları ise yüzde 300'e yükselmiş durumda. Gazzelilerin barınma ihtiyacının çözümünde önemli bir katkı sağlayacak olan İHH'nın konut projesinin, aynı zamanda Filistinlilere moral ve motivasyon kaynağı olması bekleniyor. 
 
Yeni Akit

Yorum Yaz