maritbet girişmaritbet
Doğuş Hırvatistan'da marina inşa edecek

Doğuş Hırvatistan'da marina inşa edecek

Marina yatırımlarında Türkiye'de edindiği tecrübeyi yakın bölgeye taşımayı hedefleyen Doğuş, işe Sibenik'ten başladı. Doğuş grubu Yunanistan ve Karadağ'ı marinada takibe aldı



Türkiye'de kendi inşa ettiği iki marina ile faaliyet gösteren ve bu alanda yeni yatırımlara hazırlanan Doğuş grubu, Hırvatistan'ın Sibenik kentinde Hırvat NCP şirketi ile birlikte marina inşa edecek. Dalmaçya bölgesinin önemli liman kenti Sibenik'teki Marina Mandalina'ya mega yatların yanaşabilmesini sağlayacak 20 milyon euro'luk ek yatırımı üstlenen Doğuş Holding, bu girişimle yurtdışında marina yatırımı yapan ilk Türk şirketi oldu.

Doğuş, marina ek yatırımı yanında kara bölgesinde de 400 yataklı beş yıldızlı bir otel ve alışveriş merkezi yapacak. Toplam yatırım 40 milyon euro'yu bulacak.
 
Geçtiğimiz yıl Hırvat NCP şirketiyle bir ortaklık anlaşması imzalayan Doğuş Holding, marinanın hem hissedarı, hem işletmecisi hem de geliştiricisi olacak.
Halen 350'si deniz, 50'si kara olmak üzere 400 yatlık kapasiteyle hizmet veren Mandalina Marina & Yacht Club, temeli atılan ek tesislerle birlikte toplam kapasitesini 480'e yükseltecek. Projenin tamamlanması ile marinada 100 metre boya kadar mega yatlara hizmet verilebilecek. Ek tesisler 2011 Haziran ayında hizmete girecek.
 
Yunanistan ve Karadağ sırada
Temel atma töreni için Hırvatistan'a giden Doğuş Grubu CEO'su Hüsnü Akhan, bu yatırımla bölgesel oyuncu olmak konusunda bir adım attıklarını söyledi. Akhan, "Bu ülke, Akdeniz havzasında önemli bir oyuncu. Sibenik'teki ortağımız NCP ile ülkede marina yatırımları başta olmak üzere yeni fırsatlara da bakıyoruz. Yunanistan ve Karadağ da ilgilendiğimiz ülkeler arasında. Türkiye ve Avrupa'daki marinacılık sektöründe pazar lideri olmak istiyoruz" diye konuştu.
Turgutreis ve Didim'e kurduğu D-Marin marinaları ile toplam 110 milyon doların üzerinde yatırım yapan, proje aşamasındaki Dalaman Marinası için 100 milyon doların üzerinde yatırım planlayan Doğuş, geçen yıl anlaşmasını imzaladığı Port Göcek'in işletmesini önümüzdeki haftalarda devralacak.
 
İSPARK marinalarına teklif
Hüsnü Akhan, 1997 yılında özelleştirmeden devraldıkları Turgutreis, Didim ve Dalaman marinalarınının hayata geçmesi için uzun yıllar beklediklerini anlatarak, "2003 yılında Turgutreis, 2009'da Didim için düğmeye bastık. Dalaman'ın inşaatına ise henüz başlayamadık. Bu süreçte Antalya ve Bodrum yatırımlarından da vazgeçtik" dedi.
Akhan, bir marina inşaatı için 6 bakanlık, 21 genel müdürlük, yerel yönetimler başta olmak üzere Anıtlar Yüksek Kurulu gibi pek çok yerden imza almak gerektiğini, bunun da çok zaman aldığını söyledi. Doğuş, İstanbul Boğazı'nda yapılması planlanan İSPARK'ın 11 marinası için de teklif vermiş durumda.
 
Türkiye'de marinacılık emekleme aşamasında
Kıyı uzunluğu 8 bin 333 kilometre olan Türkiye'de yatçılık pazarının büyüklüğünün 2.5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Marinacılık kara turistine göre 20-30 kat daha fazla para bırakıyor. Türkiye'de turizm gelirlerinin yüzde 11.36'sı yat turizminden elde ediliyor. Türkiye'de 45-60 bin arasında yat olduğu tahmin edilirken bağlama kapasitesi sadece 15 bin. Bu nedenle pazarda büyük boşluk görülüyor. 1185 adaya ve 5 bin 835 kilometre kıyı uzunluğuna sahip Hırvatistan'da ise 16 bin 848 bağlama kapasitesine sahip 48 marina var. Ülkede 2019 yılına kadar 15 bin teknelik kapasite artırımı gerekiyor. Yat limanı arzı özel yat sahipliğinin artmasına paralel artmıyor. İtalya'nın 380, İspanya'nın 96, Yunanistan'ın 19, Hırvatistan'ın 56, Türkiye'nin 38 olmak üzere bu bölgede toplam 586 marina var.
 
Büyükelçiden Türk yatırımcıya davet var
Temel atma törenine katılan Türkiye'nin Hırvatistan Büyükelçisi Burak Özügergin ile Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecindeki ülkenin yatırım olanaklarını da konuşma imkânı bulduk.
Dışişleri Bakanlığı sözcülüğünden sonra bir ay önce Hırvatistan Büyükelçiliği'ne atanan Özügergin, ülkede pek çok sektörde yatırım boşluğu olduğuna dikkat çekti. Gezi boyunca Hırvatistan'da yatırım yapmanın ve şirket kurma süreçlerinin uzunluğundan söz edildiğini hatırlatınca da "Türkler bu tür zorluklara alışıktır. Bence bu ülkeyi göz ardı etmemek gerek" dedi.
Büyükelçi Özügergin özellikle gıda perakendeciliğinde ülkede büyük boşluk olduğunu söylüyor. Yol ve havaalanı projelerine de dikkat çeken Özügergin, "AB'ye tam üyelikten sonra çok geç olacak. Almanlar da Hırvatistan pazarıyla ilgileniyor, elimizi çabuk tutup pazarı onlara kaptırmayalım" diyor.
 
Doğuş CEO'su Akhan: Artık krizden çıktık
Doğuş Grubu'nun 2010 ilk yarı sonuçlarını da değerlendiren CEO Hüsnü Akhan, son finansal verilere bakıldığında artık krizden çıkıldığının görüldüğünü vurgulayarak, "Yıl sonunda yüzde 7'nin üzerinde büyüme yakalanacak. Önümüzdeki yıldan itibaren büyüme artık yüzde 5'lik tabana oturur" dedi. Grubun amiral gemisinin finans olduğunu tekrarlayan Akhan, toplam gelirlerin yüzde 55'i, kârlılığın da yüzde 85'inin finanstan sağlandığını söyledi. Bankacılıkta GE'nin stratejisini bilmediklerini, gayrimenkulde de Türkiye'den çıkma kararı aldıklarını hatırlatan Akhan, "Gayrimenkul yatırım ortaklığında yüzde yüzde 25 hisseye sahip GE bu hisselerin tamamını satacak. Biz de bu konuyu görüşüyoruz" dedi.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz