maritbet girişmaritbet
ABD'de bir Teksaslı Keystone XL’in arazisinden geçmesine direnmek için Teksaslı ağaç evler yaptı!

ABD'de bir Teksaslı Keystone XL’in arazisinden geçmesine direnmek için Teksaslı ağaç evler yaptı!

ABD’de bir Teksaslı, dünyanın en büyük hacimli petrol boru hatlarından biri olacak Keystone XL’in arazisinden geçmesine direnmek için ağaç evler yaptı

 

Kuzey Amerika'yı boydan boya kat ederek Kanada'da bulunan petrolü Meksika Körfezi'ne taşıması planlanan Keystone XL boru hattının geçeceği her bölgede halk projeyi engellemeye çalışıyor. Ancak Teksas eyaletinde bir kişi var ki boru hattının arazisinden geçecek olması nedeniyle başlattığı direnişi farklı bir yöntemle bambaşka bir boyuta taşıdı. 45 yaşındaki David Daniel, arsasındaki ormanda bulunan yüksek ağaçlar arasında, yaklaşık sekiz katlı bina kadar bir yükseklikte, eylemleri örgütlediği ağaç evler inşa etti. Bir zamanlar sirklerde motosikletle gösteriler yapan, daha sonra marangoz olan Daniel, ağaçların tepesinde yedi ağaç ev ve bunları bağlayan sayısız platformun bulunduğu neredeyse küçük bir köy inşa etti. Bu sayede Daniel, diğer komşuları ve aktivistlerle bu evlerden çalışmaları gözetliyor, zaman zaman oturma eylemleri yapıyor ve projeyi engellemeye çalışıyor. Son 80 gün boyunca 20 protestocu bu evlerde nöbet tutmuş.
 
Eko-terörist diye suçladılar
 
Protesto sayesinde boru hattının Daniel'ın evine en yakın ormanlık bölgeden geçmesi engellenmiş. Ancak proje durulamamış. Projeyi üstlenen TransCanada şirketi ağaç evleri helikopterle izlemiş, bu bölgede devriye gezmesi için 24 saatlik güvenlik tutmuş. Daniel ve arkadaşlarını “ekolojist terörist” olmakla suçlayan şirket, 500 bin dolarlık maddi zarar gördüğü nedeniyle dava açmış.
 
Daniel, ağaç ev inşa etmenin “Eğer ağaca çıkıp oturabilsem, bunu yapardım” fikri üzerine olgunlaştığını söylüyor. Asıl korkusunun o çok sevdiği ağaçları kaybetmekten öte, olası bir patlamanın sonuçları olduğunu da vurgulayan Daniel “Petrol sızarsa bunun ailem için kötü sonuçları olabilir. Boru hattı şirketine sorduğum hiçbir sorunun cevabını alamadım” diyor. 
 
NASA uzmanı, “Yapılırsa dünyanın sonu gelir” demişti
 
Keystone XL, Kuzey Amerika'da son dönemin en iddialı petrol boru hattı projesi. Kanada'nın Alberta eyaletindeki zengin petrol yataklarıyla Teksas'ta Meksika Körfezi'ne açılan limanları bağlayacak proje, 3461 kilometrelik boru hattı inşası öngörüyor. Keystone tamamlandığında ABD'nin petrol üretim kapasitesini günde 510 bin varil arttırarak ikiye katlayacak. NASA uzmanı James Hansen, bu üretimin yol açacağı sera gazı emisyonunun “Dünya için oyunun sonu” olacağını söylemişti. ABD Başkanı Obama ise protestolar üzerine geçen yıl yeni bir güzergâh vaat etmişti.
 
Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ABD'de bir Teksaslı Keystone XL’in arazisinden geçmesine direnmek için Teksaslı ağaç evler yaptı!
  • 27.12.2012 11:23

ABD'de bir Teksaslı Keystone XL’in arazisinden geçmesine direnmek için Teksaslı ağaç evler yaptı!

ABD’de bir Teksaslı, dünyanın en büyük hacimli petrol boru hatlarından biri olac ...