maritbet girişmaritbet
ABD konut piyasasında son durum ne?

ABD konut piyasasında son durum ne?

İş Yatırım'dan Şant Manukyan Amerika'daki konut piyasasındaki yaşanan son gelişmeleri Dünya Gazetesi'ndeki köşesinde okurları için kaleme aldı

Salı günü açıklanan konut verilerinin ardından genel görüş 5.10 M beklentisinin altında kaldığından verinin negatif olduğu veya hayal kırıklığı yarattığı yönünde oldu. Konut sektörünün gidişat ABD ekonomisi için son derece önemli olduğundan birkaç noktaya dikkat çekmek istiyorum. Konut sektörünün dip yaparak toparlanmasından bahsediyorsak burada önemli olan Yeni konut satışları ve inşaatlarının durumu olmalı.Verinin detaylarına baktığınızda stokların 2004 ortalamasına geri geldiği ve 4.4 ay ile son dönemin en düşük seviyesinde olduğunu görebilirsiniz. Hayal kırıklığının çok ötesinde pozitif bir gelişme. Stokların seyrini yeni konut satışları ile karşılaştırırsanız ilişkiyi ve seviyenin önemini daha net anlayabilirsiniz. Affordability Index olarak bilinen ve orta direk bir ailenin konut alabilme imkanını ölçen endeks ise, FED sayesinde, tarihin en yüksek seviyesinde dolaşıyor. Son olarak FED tarafından değersizleştirilen dolar ve enflasyonun etkisini elemine etmek için altın bazında konut fiyatlarına baktığımızda 1980 seviyesinde olduğumuz görülecektir. 80'ler moda açısından kabus olabilir ancak konut fiyatları açısından güzeldi ve şu anda reel olarak çok ucuz seviyelerde görünüyoruz, ikinci el konut verisinde "distress sales-ipotek satışları" toplam içinde 24 % pay almıştı. Bu kalem bankaların el koyduğu yani foreclosure ve short sale tabii edilen satışlarından oluşuyor. Oran YoY bakıldığında net bir şekilde geriliyor. Bu tip sorunlu satışları çıkartıp baktığınızda ortaya çıkan satışlar 3.75 M seviyesinde ki önceki yıl aynı dönemde rakam 2.98 M seviyesinde gerçekleşmişti. Önemli olan ve yeni konut satışlarını tetikleyecek olan da bu. Büyümede konut sektörünün etkisini görmek istiyorsak gelişmelerin yukarıda gördüğümüz istikamette devam etmesi gerekiyor. Ana başlığa bakarak veriyi değerlendirmek özellikle konut sektöründe şu an için tehlikeli olabilir. Sektörle ilgili en büyük sorun taşınmaz her türlü varlığa gelmesi kaçınılmaz vergiler olacak.

ABD'nin genel durumu düşünüldüğünde yeni bir konut balonu veya çok hızlı bir toparlanma zaten mümkün değil ancak ekonomi için nispeten olumlu noktalardan biri olmayı sürdürecek, istihdam piyasasının da inşaat sektörü olmadan 200 binli rakamlara ulaşması zor görünüyor. Sektörün önemi nedeni ile FED uzun vadeli faizlerin fazla yukarı gitmesini istemeyecektir. Ancak yüzde 1.85 seviyesini aşan 10 yıllıklar artık yüzde 2.50 seviyesini hedefliyor. Tüm dünyada düşük faiz dönemi 2012de zirvesini yaptı ve artık geride kalıyor. 
 
Şant MANUKYAN-İş Yatırım/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ABD'de ikinci el konut satışları arttı
  • 24.07.2021 09:24

ABD'de ikinci el konut satışları arttı

Ülkede ikinci el konut satışları 4 ay art arda kaydettiği düşüşün ardından hazir ...

Bir depo için 175 bin TL öder misiniz?
  • 30.06.2015 14:51

Bir depo için 175 bin TL öder misiniz?

Dünyanın en önemli merkezlerinden biri olan Manhattan’a depo fiyatları akıllara ...

Türkler istedi, Amerikalılar kaptı!
  • 08.06.2015 10:30

Türkler istedi, Amerikalılar kaptı!

Miami’nin en pahalı gayrimenkulü The Setai Hotel, dünyanın en ünlü yıldızlarını ...

Belki de sizin hayalinizi gerçekleştirdiler!
  • 05.06.2015 09:09

Belki de sizin hayalinizi gerçekleştirdiler!

Amerikalı sevgililer Nick ve Lilah, 500 dolara ön cephesi tamamen pencereden olu ...

Önce işten ayrıldılar, sonra evlerini sattılar, sonra da...
  • 04.06.2015 09:56

Önce işten ayrıldılar, sonra evlerini sattılar, sonra da...

Amerika’da yaşayan Works Ailesi, 2011 yılında şahane işlerini ve Kansas’taki 5 y ...

Bu köyde dünyanın en zenginleri yaşıyor!
  • 03.06.2015 11:57

Bu köyde dünyanın en zenginleri yaşıyor!

ABD’nin en güzel yerlerinden biri olan Miami’deki Indian Creek Adası dünyanın en ...