maritbet girişmaritbet
2500 yıldır yaşayan kent: Sana!

2500 yıldır yaşayan kent: Sana!

M.Ö. 6. yüzyılda Gumdan isimli doğal bir tepeye kurulan Sana, geçiş ve ticaret yolları üzerinde bulunması, tarihi ve kültürel zenginliği, denizden 2 bin 400 metre yüksekliğine rağmen, yaz kış ılıman iklimi ve kendine özgü kent mimarisiyle bölgedeki en önemli cazibe merkezlerinden biri

Nüfusu 24 milyon olan Yemen'in yönetim merkezi Sana, son yıllarda önemli gelişme ve ilerleme kaydetmiş. Geleneksel dokusuyla birlikte modern görünümüyle de ön plana çıkan kentin nüfusu, 1950'lere kadar yüz bini geçmezken bugün 2 milyonu aşmış.

Geçmişi yüz yıllar öncesine uzanan, işlenmiş taşlardan yapılış çok katlı evleri, ticarethaneleri, camileri ve dar sokaklarıyla dünyada benzeri olmayan Sana, 1986'da Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alınmış, 2004 yılında da Arap Kültür Başkenti ilan edilmiş. Etrafı 12 metrelik surlarla çevrilmiş tarihi kente ünlü Yemen Kapısı'ndan giriliyor.
 
Halk arasında "Eski Sana" denilen kentin surları içinde 6 bin 500 ev, 100 cami, 30'dan fazla hamam ve fırın bulunuyor. Elle işlenmiş taşlar ve kırmızı tuğlalardan inşa edilen kentteki yapıların kapı, pencere ve camlarındaki süslemeler dikkat çekiyor.
 
Bin yaşının üzerinde yüzlerce yapının bulunduğu tarihi kentin eski evlerinde yüzlerce yıldan beri hayat devam ediyor. Bugün kentin eski surlarından çıkarak geniş bir alana yayılmış Sana'da, geleneksel mimariyle modern mimari iç içe geçmiş durumda. Son yıllarda hızlı gelişme gösteren şehirde geniş caddeler, alışveriş merkezleri, büyük camiler ve oteller göze çarpıyor. Trafik sorunun bulunmadığı kentte toplu ulaşım, halkın "dabbabs" dediği 10 kişilik minibüslerle sağlanıyor.
 
Kentin modern yüzünü gösteren en önemli yapı ise Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in kendi adına yaptırdığı cami. İhtişamıyla kentin her noktasından görünebilen cami, Arap mimarisinin özelliklerini taşıyor. İçi altın varaklarla süslenmiş camide 44 bin kişi aynı anda ibadet edebiliyor. 60 milyon dolara mal olan Salih Camisi, 2008 yılında tamamlanarak ibadete açılmış.
 
İslam tarihi açısından da önemli konumu olan Sana, Hz. Muhammed hayattayken Müslümanlaşmaya başlamış. 4. Halife Hz. Ali tarafından fethedilen Sana'da, Hz. Ali tarafından yaptırılan ve hala ibadet edilen Büyük Cami bulunuyor. İslam dininin ilk dört camisinden biri olarak kabul edilen mabet, her gün yerli yabancı binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.
 
 
4 ASIRLIK OSMANLI HAKİMİYETİ VE TÜRK İZLERİ
 
9. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in 1517'de Mısır'da hüküm süren Memlüklerin varlığına son vermesiyle Osmanlıların kontrolü altına giren Yemen, 1918'e kadar Osmanlı Devleti tarafından yönetilmiş.
 
İslam dininin doğduğu ve Müslümanların haç merkezi Kabe'nin bulunduğu Mekke ile Hz. Muhammed'in mezarının bulunduğu Medine kentlerini deniz yoluyla gelecek saldırılardan korumak için stratejik önemi olan Yemen'de, Osmanlı Devleti asker bulundurmuş.Osmanlı ordusu, 7. Kolordu Komutanlığının karargahını Sana'da konuşlandırmış.
 
Osmanlıların Sana kentinin surlarının dışında inşa ettirdiği ordu karargahı, bugün Yemen Genelkurmay Başkanlığı binası olarak kullanılıyor.
 
Kentin Osmanlı hakimiyetine girmesinden kısa süre sonra Türk mimarisi tazında inşa edilen Bekri Paşa Camisi, kentin tarihi ve turistlik mekanlarından. Ayrıca Osmanlıların belediye binası olarak kullandığı yapı, kentin surları içinde hala ayakta.
 
Türk askerlerinin ekmek ihtiyacını karşılamak amacıyla yaptırılan onlarca fırın ve hamam, hala kullanılmaya devam ediyor. Yemenlilerin bugün severek yedikleri "Kudem" isimli ekmek, Osmanlı askerleri tarafından yerli halka öğretilmiş.
4 asırlık Osmanlı hakimiyeti süresinde Arabistan yarımadasında can veren 300 bin şehidin anısına inşa edilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ocak ayındaki Yemen ziyareti sırasında açılışının yapılan Şehitler Anıtı da Sana'da bulunuyor.
 
Türkiye'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün 1910-1913 yılları arasında Osmanlı ordusunda yüzbaşı rütbesinde görev yaptığı sırada kullandığı karargah, bugün Yemen istihbarat servisinin merkezi olarak kullanılıyor.
 
Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Osmanlı'nın 150 yıllık kışlası, eğitim ve kültür merkezi olacak
  • 19.07.2016 11:23

Osmanlı'nın 150 yıllık kışlası, eğitim ve kültür merkezi olacak

Çorum'un İskilip ilçesinde Osmanlı Devleti döneminde inşa edilen, 150 yıllık Red ...

Yemen'deki tarihi miras yok oluyor
  • 05.07.2015 15:29

Yemen'deki tarihi miras yok oluyor

Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon güçlerinin Yemen'deki hava operasyonlar ...

9. Dubai Emlak ve Gayrimenkul Fuarı IPS 2013’e özel yayın hazırlanıyor!
  • 06.03.2013 09:43

9. Dubai Emlak ve Gayrimenkul Fuarı IPS 2013’e özel yayın hazırlanıyor!

Konut ve İnşaat sektöründe yayın hayatına devam eden Konut Trendy Dergimizi IPS ...

Pappa Roti Cafe, Marmara Forum'da ilk mağazasını açıyor!
  • 02.03.2013 07:58

Pappa Roti Cafe, Marmara Forum'da ilk mağazasını açıyor!

Pappa Bun ile kahvenin yanında ideal tadı bulan Pappa Roti Cafe artık Türkiye'de ...

İzmir, tarihi ve eşsiz doğası ile Avrupalı turistin ilk tercihi oldu!
  • 04.01.2013 15:10

İzmir, tarihi ve eşsiz doğası ile Avrupalı turistin ilk tercihi oldu!

Tarihi ve turistik yerleri, eşsiz doğasıyla öne çıkan İzmir'e geçen yıl 93 ülked ...

Edirne'nin minareleri camisiz kaldı!
  • 26.08.2012 09:50

Edirne'nin minareleri camisiz kaldı!

Osmanlı devletine 92 yıl başkentlik yapan Edirne, sahip olduğu tarihi zenginlikl ...