maritbet girişmaritbet
Satışların 1 milyonu aşması konut sektörüne umut oldu

Satışların 1 milyonu aşması konut sektörüne umut oldu

Gayrimenkul sektörünün son 10 yılda ciddi bir yükselme trendine girdiğini belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Türkiye’de toplam yatırımların neredeyse yüzde 50’si inşaat sektöründen kaynaklanıyor

Bunun da yüzde 75'i konutla ilgili yatırımlardan geliyor. 2013 yılında 1 milyon üzerinde gerçekleşen toplam konut satışının sektöre umut dağıttığını görüyoruz” dedi. 2013 yılında konut satışlarının 1.157.190 olarak gerçekleştiğini dile getiren Maya, “Diğer yıllara göre bu kadar keskin bir yükselişin olmasını hem borçlanma maliyetlerinin tarihin en düşük seviyelerine inmesine hem de Ocak 2013'ten itibaren ruhsatı alınan konutlara uygulanacak olan KDV oranlarındaki artışın talebi öne çekmesinin sebep olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Maya, 2014 yılının bir önceki yıla göre daralma yılı olacağını öngörürken, “Bu yıl yüzde 20'ler civarında bir daralmanın olabileceğini düşünüyoruz. 2014 yılında siyasetin ekonominin önüne geçecek bir yıl olma ihtimali giderek güçleniyor. Konut piyasasının da en önemli tetikleyicisi olan gösterge faizler tekrar ne zaman 2013 yılı 2. çeyreğindeki düzeye iner tahmin etmek şuan için güç görünüyor” diye belirtti. Maya, 2013 yılındaki sıçramanın önemli olduğunu ancak bunun sürdürülebilir kılınmazsa konut stoğunda artıştan söz edilebileceğini söyledi.

‘Seçimler etkiliyor'
İstanbul'da gelişim gösteren bölgelerle ilgili bilgi veren Makbule Yönel Maya, Ocak ayında yavaşlayan lansmanların, yerel seçimleri takiben yeniden hızlanacağını ve lansmanların sayıca artış göstereceğini ifade etti.
İstanbul içindeki gelişme bölgeleri ve trendlere bakıldığında 2013 ve 2014 yılları başından itibaren büyük kamu yatırımlarının teşvikiyle konut ve karma kullanım projelerinin arttığını söyleyen Maya, “Kent makroformunu değiştirebilecek kapasitede büyük ölçekli kamu yatırımlarının her gün yenisinin eklendiği İstanbul'daki gelişmelerden gayrimenkul sektörü de nasibini alıyor. Kuzey Marmara Otoyolu projesi, 3. Köprü ve Kanal İstanbul projeleri gibi yeni büyüme dinamikleri kente gelişim gösterecek bölgelerin seçiminde etkili oluyor” dedi.

Mega projelerle yeni bölgeler öne çıktı
Ulaşım projelerine ağırlık verilmesi ve bu konuda atılan ‘mega' adımlarla gelişim gösterecek bölgeleri tahmin etmenin zor olmadığını anlatan Maya, şunları söyledi: “Çılgın projelerle ilk olarak yerleşim ve konut alanlarının, ikinci olarak Merkezi İş Alanlarının, üçüncü olarak sanayi alanlarının etkilendiğini söylemek mümkündür. Bu doğrultuda 3. Köprü ile birlikte konut alanları anlamında, Ispartakule, Uskumruköy, Riva, Polonezköy, Alemdağ ve Sancaktepe'nin önem kazanacağı, sanayi alanları olarak ise Kınalı, Hadımköy ve Pelitli'nin bu anlamda öne çıkacağını düşünmek yanıltıcı olmayacaktır.”

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'de şubatta 80 bin 31 konut satıldı
  • 15.03.2023 12:05

Türkiye'de şubatta 80 bin 31 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satışları şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 d ...

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!
  • 17.05.2022 09:15

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Enflasyonla Mücadelede Birlikten Berekete" prog ...

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor
  • 01.12.2021 09:24

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; 'Zam gelecek’ beklentisiyl ...

Maya: "Satış argümanlarını sıfırdan inşa etmek gerekiyor"
  • 29.11.2018 18:00

Maya: "Satış argümanlarını sıfırdan inşa etmek gerekiyor"

TSKB Gayrimenkul Değerlendirme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Gayrimenkulde Ge ...

İstanbul'da 300 bin yeni konut satılmayı bekliyor
  • 04.12.2017 11:26

İstanbul'da 300 bin yeni konut satılmayı bekliyor

TURYAP Genel Müdür Yardımcısı Deniz Çağlar, İstanbul'un özellikle dış çeperlerin ...

Makbule Yönel Maya, MIPIM'de ESD mikrofonuna konuştu
  • 14.03.2017 11:57

Makbule Yönel Maya, MIPIM'de ESD mikrofonuna konuştu

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, MIPIM 2017'de yeni b ...