maritbet girişmaritbet
Ramadan Kumova, 'İnşaatçılar frene basmasını bilir'

Ramadan Kumova, 'İnşaatçılar frene basmasını bilir'

Yaşanan sıkıntıların geneli etkilemeyeceğini söyleyen Ramadan Kumova, “Bazı projelerde sıkıntı yaşanabilir ama sektör gereken yerde frene basar” dedi

Gayrimenkul sektörünün önemli temsilcilerinden biri olan Fer Yapı'nın yönetim kurulu üyesi Ramadan Kumova, gayrimenkul son yıllarda satışların iyi gitmesi nedeniyle diğer sektörlerden yoğun ilginin olduğunu söyledi. ‘Bir mal iyi satarsa herkes oraya girer‘ diyen Kumova, ‘Diğer sektörlerdeki kar marjlarının düştüğünü düşünen yatırımcılar gayrimenkule yöneliyor. konut iyi satarsa herkes konuta girer. Ofis satarsa ilgi oraya kayar' dedi.

Ofiste A plus konseptini ilk kez kendilerinin kullandığını ve İtower projesinde başarılı bir satış grafiği çizdiklerini anlatan Kumova, ‘Şimdi herkes ofis yapıyor. Hangi sektörler öndeyse talep görüyor' diye konuştu.   

Çarpan etkisi yüksek

Ramadan Kumova, inşaat sektörünü söylendiği gibi ekonominin lokomotifi olmadığını vurguladı. Aslında hizmet ve sanayi sektörünün lokomotif olduğunun altını çizen Kumova, hizmet ve sanayideki büyümenin inşaata 3 kat etki yaptığını kaydetti.  Aksi durumda ise inşaatın 3 kat gerilediğini dile getiren Kumova, ‘Ekonomi yüzde 5 büyürse inşaat yüzde 15 büyüyor. Biz lokomotif sektör değiliz ama çarpan etkisi çok fazla. İnşaatın en yüksek etkisi ise yüzde 95 oranında üretilen mal ve işçilikte. Çünkü bir inşaatta 2 bin kalem malzeme kullanılıyor' dedi.  
Gayrimenkulde kredi faizlerinin yükselmesine rağmen satışların aynı oranda düşmediğini dile getiren Ramadan Kumova, şunları söyledi:

“Faizlerin yükselmesiyle birlikte kredili satışlar azaldı ama müteahhitler önlemini aldı. Finansmanı güçlü olanlar firma bünyesinde çok cazip kampanya başlattı. Alıcılar da bu kampanyalara yoğun ilgi gösterdi. Bu nedenle kredi kullanımındaki düşüş satışlara aynı oranda yansımadı. “  

Dönüşümün önü açık

Ramadan Kumova, kentsel dönüşümde kısa vadede dalgalanmalar yaşanabileceğine işaret ederek ama uzun vadede dönüşümün önünün açık olduğunu söyledi. Gayrimenkul sektöründe bölgesel ya da şirket bazında bazı sıkıntıların olabileceğini fakat bunları geneli etkilemeyeceğini söyleyen Kumova, “Sektör çok büyük, bazı projelerde sıkıntılar yaşanabilir ama sektör gereken yerde frene basar” görüşünü aktardı.

Kampüste yarıya yaklaştı

Ramadan Kumova, Bomonti'deki İtower projesinden sonra Kağıthane'de ofis yatırımına yöneldiklerini anlatarak, Premier Kampüs projesinde de satışlarda yüzde 50'ye yaklaştıklarını açıkladı. Kumova, projenin kaba inşaatında da yarıya yaklaştıklarını belirterek, “Projeyi 2015 sonunda teslim edeceğiz. Burada yüzde 20 peşinle 24 ay sıfır faiz uyguluyoruz. Ofis arayanlar mutlaka Kağıthane'ye geliyor ve bizim projemizi görüyor” dedi.

Ramadan Kumova, bir diğer projeleri olan Karta'daki Mai Residence'da ise toplam satışlarda yüzde 50'ye ulaştıklarını söyledi. Bu projede yüzde 50 peşinle 50 ay sıfır faiz uyguladıklarını ifade eden Kumova, “Fiyatları ve metrekareleri uygun tuttuk. 2+1 daireleri yaklaşık 300 bin liraya satabiliyoruz” dedi. Bölgede fiyatların hızla yükseldiğini vurgulayan Kumova, “İlk projeler 1800 liradan satışa çıkmıştı ama artık 4-5 bin lira arasında seyrediyor. Burada genelde yüksek binalar yapılıyor. Bunların da metrekare maliyetleri 2.500 lirayı buluyor. Arsa sahipleri de yüzde 55 istiyor. Bu nedenle metrekare fiyatları 5 bin lirayı geçmek zorunda.”

İlk etaptaki daireler sahiplerini buldu

Maltepe'de dumankaya İnşaat tarafından hayata geçirilen Ritim İstanbul'un 31 Mayıs'ta başlayan ilk etap teslimleri sona erdi. Bu kapsamda 97 daire sahiplerine teslim edildi.

Daire sahiplerine capcanlı bir hayat sunan Ritim İstanbul'un ilk etabının tesliminden duyduğu memnuniyeti dile getiren Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, “Ritim İstanbul, mağazaları, sosyal donatıları, spor ve kültür kompleksleri ile bölgede büyük bir fark oluşturdu” dedi. Dumankaya, “Titiz çalışmamız ve yoğun gayretlerimizin bir sonucu olarak planlandığı gibi  başlayan ilk etap daire teslimleri sonlandı ve daire sahipleri evlerine kavuştu. Daire sahiplerine, insanı odağına alan Dumankaya Dünyası'na dair güzel tecrübeler yaşatmak için sabırsızlanıyoruz” diye konuştu.

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ramadan Kumova: MIPIM 2013 Türkiye'yi olumlu etkiler!
  • 14.03.2013 15:22

Ramadan Kumova: MIPIM 2013 Türkiye'yi olumlu etkiler!

FerYapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramdan Kumova, emlaktasondakika.com mikrofonlarına ...

Ramadan Kumova, konut piyasasını değerlendiriyor!
  • 09.08.2012 15:42

Ramadan Kumova, konut piyasasını değerlendiriyor!

KONUTDER Başkan Yardımcısı Ramadan Kumova, inşaat sektöründeki konut satışlarını ...

Ramadan Kumova, Fer Yapı’yı sattı!
  • 16.01.2021 10:18

Ramadan Kumova, Fer Yapı’yı sattı!

Fer Yapı, 75 milyon TL bedelle Denge Yatırım Holding'e satıldı. Satış işlemi son ...

Denge Holding, Fer Yapı’yı satın alıyor!
  • 13.11.2020 16:14

Denge Holding, Fer Yapı’yı satın alıyor!

İstwest, Premier Kampüs Ofis, Parima Residence gibi projeleri üreten Feryapı'nın ...

Sektör temsilcilerinden 15 Temmuz mesajı!
  • 12.07.2017 12:24

Sektör temsilcilerinden 15 Temmuz mesajı!

FerYapı Yönetim Kurulu Üyesi, Ramadan Kumova, TÜRKONFED ve Türkiye Müteahhitler ...