maritbet girişmaritbet
Nazmi Durbakayım 'İnşaat sektörü bu tip krizlerle baş edebilir'

Nazmi Durbakayım 'İnşaat sektörü bu tip krizlerle baş edebilir'

Nazmi Durbakayım, tahmini olarak 2013’ün ilk yarısında gerçekleşen 1,5 trilyon liralık Cari Fiyatlarla Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın 290,8 milyarlık kısmını yani yüzde 19,13’ün üçünü inşaat, gayrimenkul kiralama ve konut sahipliğinin oluşturduğunu belirtti

Hafele Ana Sponsorluğunda gerçekleşen 2. İnşaat ve Konut Konferansı'nda konuşan İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, tahmini olarak 2013'ün ilk yarısında gerçekleşen 1,5 trilyon liralık Cari Fiyatlarla Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın 290,8 milyarlık kısmını yani yüzde 19,13'ün üçünü inşaat, gayrimenkul kiralama ve konut sahipliğinin oluşturduğunu belirtti. Türkiye ekonomisinin can damarı olan inşaat sektörünün 1999 depremi 2001 mali krizini ve 2008 uluslararası krizi atlattığını dile getiren Durbakayım, “Yani oldukça deneyimli ve kırılgan bir yapıya sahip değil. Bu nedenle Aralık 2013'te başlayan ve etkisini döviz piyasasında sürdüren kriz, inşaat ve gayrimenkul sektörünü yerle bir edecek türden değil” diye ifade etti. Durbakayım, sektörün iç dinamiklerinin kısa vadeli olduğu düşünülen bu krizi de atlatacağının altını çizdi.

‘Destek şart'
Durbakayım, “Ancak inşaat sektörünün sürdürülebilir büyümesi ve bu tip krizlerle baş edebilmesi için desteğe ihtiyaç vardır” dedi.

Zam kaçınılmaz
Nazmi Durbakayım, “Özellikle temeli sağlam bir sektör yapısı, bizim için ilk şart. Geçtiğimiz yıl iki önemli kanun, bu konuda umutlarımızı arttırdı. İlki tüketici koruma kanunu ile haksız rekabetin önüne geçilmesi adına somut bir adım atıldı. Bir diğerinde ise yeni imar yasası ile projelere çeki düzen geldi” diye belirtti.

Geçtiğimiz yıl yapılması gereken fiyat zamlarını sübvanse eden sektörün gücünün bunun da üstesinden geleceğini vurgulayan Durbakayım, şöyle konuştu: “Aralık 2013'e kadar enflasyon ve döviz kurundaki rutin artışa bağlı olarak yapılması gereken konut zamları, inşaat firmaları tarafından sübvanse edildi. Geçmiş yılı daha iyi kapatmak adına konut fiyatlarına zam yapılmadı ve kâr marjları aşağıya çekildi. Ertelenen bu zamların, 2014'te yüzde 8 ila 10 arasında fiyatlara yansıması bekleniyordu. Ancak özellikle dolar kurunun 2 TL'yi aşması ve yüzde 20'nin üzerinde değer kazanması, bu hesapları alt üst etti. Dolayısıyla 2014'te sektörde beklenen yüzde 8-10 oranındaki fiyat artışlarına ekstradan 5 puan daha eklendi. Bundan sonraki süreçte yeni fiyatların en az yüzde 15 artışla tüketiciye yansıması kaçınılmaz oldu.”

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'
  • 15.04.2022 11:47

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'

İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, TÜİK'in mart ayı k ...

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!
  • 13.04.2022 15:17

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!

İNDER ''Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinde 400 bin dolar doğru karar'' ...

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı
  • 30.11.2021 16:01

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı

Tapu işlemlerinden elde edilen harç geliri 29 Kasım itibarıyla 20 milyar lirayı ...