maritbet girişmaritbet
İstanbul, yatırım yapılacak 7. şehir oldu

İstanbul, yatırım yapılacak 7. şehir oldu

Gayrimenkulde son yıllarda hızlı büyüyen İstanbul, 2014’te de emlak yatırımları açısından favori şehirler arasında yer almaya devam etti. İstanbul 2014 yılında yedinci sırada kendine yer buldu

Türkiye'de 2012 yılında alınan, yabancıların gayrimenkul edinmesi üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması kararı özellikle Rusya, Ortadoğu ve Asya'daki yatırımcıların dikkatini çekiyor. Yatırımcılar, Avrupa'daki birincil gayrimenkul varlıklarındaki rekabet arttıkça İrlanda, İspanya gibi toparlanan pazarlara, bölgesel merkezlere ve ikincil gayrimenkule yöneliyor. PwC ve Urban Land Institute(ULI) işbirliği ile gerçekleştirilen ve gayrimenkul sektöründeki tahminleri içeren ‘Emerging Trends in Real Estate® Europe  2014 -Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2014' raporunun sonuçlarına göre, geçen yılın gözde şehirlerinden biri olan İstanbul, birkaç sıra gerilemesine rağmen 7. sırada yer alarak yatırım için en iyi 10 şehir arasındaki yerini koruyor.

Siyasi istikrar etkili
Rapora göre, İstanbul güçlü bir ekonomiyle desteklenen ve hızlı büyüyen bir pazara sahip olduğu için genellikle yatırımcıların favori şehirlerinden olmayı 2014 yılı için de sürdürüyor. Bunun yanı sıra, 75 milyonluk genç ve hızla büyüyen nüfusuyla Türkiye, demografisi bakımından da oldukça cazip. ‘Refah düzeyinin yükselmesi' ve ‘orta sınıfın kendisini yeniden tanımlamasının' ülkeyi perakendecilik bakımından da cazip kıldığı düşünülüyor.
İstanbul'da kaliteli varlık bakımından eksiklikler olması ise pek çok uluslararası yatırımcının yatırım yapmaktan vazgeçmesine yol açabilecek bir risk oluşturuyor.
Araştırmaya göre, Türkiye'de fiyatlandırmalar henüz istikrarlı bir baza oturmuş değil ve büyük ölçüde konuma ve yeni geliştirilen projelerin niteliğine dayanıyor.
Ankete katılanlar Türkiye'de fiyatların çok yüksek olduğunu ve politik istikrarın geleceğinin de bir sorun olarak görülmesinin bir risk olduğunu belirtilirken, 2012 yılında yabancıların gayrimenkul sahibi olmaları üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasına ilişkin karar sonucunda özellikle Rusya, Ortadoğu ve Asya'daki yatırımcıların dikkatlerinin Türkiye'ye yönelmesine sebep olduğunun altını çiziyorlar.

‘Yatırımcı ihtiyatlı davranıyor'

PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, “Yatırımcılar iyimser olmalarına karşın hâlâ risk almayacak gayrimenkul yatırımlarına yöneliyor. Belki de bu sebeple daha önceki yıllarda sıralamalarda çok daha yüksek seviyelerde yer alan İstanbul'un bu yıl biraz da olsa gerilemesini doğal görmek gerekiyor” diye konuştu. Bayraktaroğlu, “Türkiye gayrimenkul piyasası Avrupa'nın önemli bir parçası ancak risk ve kaliteli varlık stoku açısından yatırım için ilk planda düşünülmüyor. Yeterli kaliteli stok ve işlem sıklığının da artması ile yeni bir uluslararası yatırım dalgasının gelmesini beklemek çok da hayal olmaz” dedi. 

‘Yeterli yatırımı çekemedik'

ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur, “2014 Raporu, bir yandan sermayenin güvenli limanlara yöneldiğine işaret ederken, diğer yandan da yatırımcının her geçen gün daha fazla risk alma eğilimini ortaya koyuyor. Dublin gibi, iki yıl önce radarda bulunmayan bir pazarın bu yıl Avrupa'da ikinci olması, bunun göstergesi.  Üç yıl önce birinci olan İstanbul'un derece kaybetmiş olması, üzerinde önemle durmamız gereken bir hususu oluşturuyor.

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"
  • 31.01.2024 14:36

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"

Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğunun 338,5 kilometreden 39 ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"
  • 29.01.2024 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-G ...