maritbet girişmaritbet
Hamit Demir: Emlaktaki yaz rehaveti satışta avantaj olabilir!

Hamit Demir: Emlaktaki yaz rehaveti satışta avantaj olabilir!

Gayrimenkul sektörüyle ilgili açıklamalar yapan Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, faiz oranlarındaki düşüşe değinerek, Ramazan’da ve yaz döneminde yaşanan durgunluğun da avantaja çevrilmesi gerektiğini ifade etti

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, gayrimenkul sektörü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Hamit Demir, faiz oranları yüzde 1'in altında olursa tüketiciler ve inşaat sektörü için bir sorun teşkil etmeyeceğinin altını çizdi.

Konut faizlerindeki artışlardan sektörün uzun vadede etkilenmeyeceğini söyleyen Hamit Demir, “Konut faizleri arttığında, ilk etapta Türkiye'de doğal bir durgunluk yaşanıyor” dedi. Geçtiğimiz dönemlerde ise faiz oranlarının yüzde 0.63 seviyelerine kadar gerilediğini belirten Demir, “Daha sonrasında yine hareketli bir süreç yaşandı. 12 Temmuz 2013 tarihinde 101 milyar 752 milyon TL olan konut kredisi hacmi, 19 Temmuz 2013'te 102 milyar 170 milyon TL'ye ulaştı. Konut kredilerinde bir hafta içinde yüzde 0.41'lik büyüme ile 418 milyon TL artış yaşandı” dedi.

Demir, “Geçen yılın aynı dönemine kıyasla konut kredilerinde haftalık yüzde 0.08 düzeylerinde büyüme gerçekleşti. Konut kredilerinde 3-5 puan bile tüketicilerin fikirlerini değiştirmeye yetiyor” şeklinde ifade etti.

Konutta yaşanan bu dönemi konut almak isteyenlerin avantaja dönüştürmesi gerektiğini savunan Hamit Demir, konut almak isteyenlerin Ramazan ve yaz dönemindeki durgunluğu fırsata çevirmeleri önerisinde bulundu.

‘Faiz düştükçe alımlar artıyor'
Faiz oranları düştükçe tüketicilerin alım gücünün arttığına dikkat çeken Demir, “Faiz oranları, yüzde 1'in altında olduğunda tüketiciler konut almaya daha sıcak bakıyorlar. Ancak,  faiz oranları 1'in üzerine çıktığında hem inşaat sektörü, hem de tüketiciler bu durumdan olumsuz yönde etkileniyor” dedi.

Faiz oranındaki dalgalanmanın sadece sıfır projeleri değil, ikinci el konut sektörünü de etkilediğini söyleyen Demir, “Faiz oranlarının sürekli yükseleceğini ve bir yükseliş trendine gireceğini düşünmüyorum. Bunun bir geçiş dönemi olduğunu söyleyebiliriz. 2013 yılının sonu ve 2014 yılının başlarına doğru faiz oranlarının düşüş göstereceğini öngörüyorum” diye konuştu.


‘Arsa fiyatları artacak'
İstanbul'da ciddi oranda bir arsa stoğu olduğunu söyleyen Demir, “Bu stok, kentsel dönüşümle ortaya çıkan alanlarla da artacak. Arsa fiyatlarının da önümüzdeki dönemlerde büyük değişiklikler göstereceğini sanmıyorum” dedi.

‘Otoparklı projeler seçilmeli'
Çocuklu ailelerin oyun alanları olan konutları, otoparkı olan binaları tercih etmeleri gerektiğini vurgulayan Demir, “Bu donatılara sahip projelerin metrekare fiyat aralığı 2 bin 500 ila 3 bin 500 TL arasında değişiyor. Biz Demir İnşaat olarak 500-600 daireden oluşan projelerimize en az 800-900 araç kapasiteli olmasına özen gösteriyoruz” dedi.

‘Beylikdüzü'nün değeri artacak'
Gelecek dönemde İstanbul'da öne çıkan bölgeleri değerlendiren Demir, “Özellikle Beylikdüzü, Bahçeşehir, Büyükçekmece ve Çatalca gibi bölgelerin yıldızı parlayacak. Bunların arasında ise Beylikdüzü'nün farklı bir yeri olacak” dedi. Demir, hükümetin hızla gerçekleştirmek istediği Kanal İstanbul, 3.üncü köprü ve havaalanı projelerinin bu bölgelerin değerine değer katacağını ifade etti.

‘Bankalar kolaylık getiriyor'
Bankaların konut almak isteyenlere  kolaylık sağladıklarını dile getiren Demir, “Bankalar artık faiz oranlarını sabitliyorlar. Aksi durum meydana gelip faiz oranları düştüğünde ise tüketiciler borcunu yapılandırabiliyor” dedi.

‘Ulaşım sorunu ön planda'
İstanbul'dan konut almak isteyenlere önemli tavsiyelerde bulunan Demir, “İstanbul'un en büyük sorunları arasında ulaşım ön plana çıkıyor. Hükümetin yine bu sorun ile ilgili ciddi çalışmaları devam ediyor” dedi. İstanbul'un bir ucundan diğer ucuna artık metro ve metrobüsle ulaşım sağlandığına dikkati çeken Demir, şunları söyledi:

“Ulaşım hizmeti konut fiyatlarını artırıyor. Tüketici ulaşımı kolay evleri tercih ediyor. Bu tercihlerini yaparken, satın almak istedikleri konut, ağırlıklı olarak ikinci el oluyor. Bu tercih  riskleri getiriyor. Metro ve metrobüs aksları üzerinde konut almak isteyenler almak istedikleri konutu çok iyi araştırmalılar.”

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye için kazanç vakti!
  • 28.08.2018 18:00

Türkiye için kazanç vakti!

Gayrimenkul sektörünün önde gelen isimleri Türkiye İçin Kazanç Vakti kampanyasın ...

Demir İnşaat'ın Sevgililer Günü tanıtım videosu
  • 14.02.2018 13:23

Demir İnşaat'ın Sevgililer Günü tanıtım videosu

Demir İnşaat'ın Sevgililer Günü'ne özel hazırladığı Demir Country proje kampanya ...

Hamit Demir '2015-2016 Demir İnşaat'ın yılı olacak'
  • 12.09.2014 16:39

Hamit Demir '2015-2016 Demir İnşaat'ın yılı olacak'

Demir İnşaat YKB Hamit Demir, yeni projelerini anlattı. İş güvenliğine de değine ...

Gayrimenkul sektöründe bu hafta neler oldu?
  • 22.08.2014 16:17

Gayrimenkul sektöründe bu hafta neler oldu?

Emlaktasondakika, haftalık emlak haberlerini derlediği Emlak Bülteni ile bir yen ...

Hamit Demir canlı yayın röportajı 2. kısım
  • 15.08.2014 08:58

Hamit Demir canlı yayın röportajı 2. kısım

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, canlı yayınımıza konuk oldu. De ...

Hamit Demir canlı yayın röportajı 1. kısım
  • 15.08.2014 08:54

Hamit Demir canlı yayın röportajı 1. kısım

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir ile Beylikdüzü'nden İzmir'e uzan ...