maritbet girişmaritbet
GYODER raporuna göre vatandaş konut alırken ulaşıma öncelik verdi

GYODER raporuna göre vatandaş konut alırken ulaşıma öncelik verdi

GYODER tarafından hazırlanan konut piyasası raporuna göre konut alırken ulaşım, sosyal çevre, depreme dayanıklılık, otopark, sosyal donatılar, güvenlik, yeni bina olması gibi unsurlar ön plana çıktı

İlk sırada yer alan etken ise ulaşım avantajı oldu. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından yapılan Gayrimenkul sektörü ve İstanbul konut piyasası saha araştırma raporu'na göre konut alırken dikkat edilen konular arasında ulaşılabilirlik, sosyal çevre, depreme dayanıklılık, otopark, fiyat, yeşil alan, sosyal donatılar, yeni bina olması ve aidat gibi etkenler yer alıyor. Rapora göre, konut tercihinde en önemli unsur konutun bulunduğu yerdeki ulaşım imkânları. Ulaşım avantajının yanı sıra sosyal çevre de diğer bir öne çıkan unsur olarak beliriyor. Depreme dayanıklılık da yine vatandaş için önemli konular arasında ilk sıralarda yer alıyor. Araştırmaya göre, konut alımında en çok önem verilen unsurlar olan ulaşım ve sosyal çevreyi sosyal imkânlar ve otopark faktörleri takip ediyor. Alıcıların kadın ve erkek olarak ayrı ayrı incelendiğini raporda, hem kadınlar hem erkekler için ev alırken en çok dikkat edilen hususlar arasında yine ulaşım kolaylığı ve sosyal çevrenin ön plana çıktığı görülüyor. Ancak kadınlarda bu iki faktöre önem verenlerin erkeklere kıyasla daha fazla olduğu belirtiliyor. Erkeklerde ise konutun depreme dayanıklılığı ve otopark olup olmamasına önem verenlerin oranı kadınlara kıyasla daha yüksek.


Sosyal çevre tercih sebebi
Evli ve bekar konut alıcılarının da incelendiği saha araştırmasında, ilk üç sırada yer alan faktörler ulaşım kolaylığı, sosyal çevre ve depreme dayanıklılık oldu. Ancak evli olan kişilerde ev alırken sosyal çevreye önem verdiğini söyleyenlerin oranı bekârlara kıyasla daha yüksek. Bekârlarda ise depreme dayanıklılığa verilen önem daha fazla. Tüm yaş grupları değerlendirildiğinde ise konut alımında en çok önem verilen faktör ulaşım kolaylığı olarak öne çıkıyor. Tüm gelir grupları için de konut alımında önem taşıyan ilk iki faktör ulaşım kolaylığı ve sosyal çevre oldu.


Otopark olması konutun fiyatını artırıyor
Raporda, konut fiyatlarına etki eden en önemli unsurun konutun bulunduğu yerdeki ulaşım kolaylığı olduğu vurgulanıyor. Bu araştırmada otopark ikinci sırada gelirken, konutun bulunduğu yerdeki sosyal imkânlar ve sosyal çevrenin de konut fiyatını etkilediği düşünülüyor.
Konutun yeni bina olması ve bulunduğu yerdeki yeşil alan da konut fiyatlarına etki eden faktörler arasında yer alıyor. Konut alımında en çok dikkat edilen konular olan
ulaşım kolaylığı, sosyal çevre, sosyal imkânlar, otopark gibi konuların aynı zamanda konut fiyatını da en çok etkileyen konular olduğu görülüyor. Depreme dayanıklılık kriteri ise değer artırmayan bir unsur olarak dikkat çekiyor.
Yavuz Karaman

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yaşanılan depremler ev almak isteyenlerin tercihlerini değiştirdi
  • 23.03.2023 12:30

Yaşanılan depremler ev almak isteyenlerin tercihlerini değiştirdi

"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ev ...

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı
  • 19.01.2023 14:23

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı

Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER, 2023 vizyonunu 19 Ocak Perşembe günü g ...

Kasım ayında konut fiyatları geçen yıla göre %99.43 arttı
  • 15.12.2022 11:47

Kasım ayında konut fiyatları geçen yıla göre %99.43 arttı

“REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi” Kasım 2022 sonuçlarına göre; 2022 Kasım ...

Markalı konutlarda stoklar yüzde 3.63 oranında eridi
  • 17.11.2022 14:51

Markalı konutlarda stoklar yüzde 3.63 oranında eridi

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ekim 2022 sonuçlarına göre; markalı kon ...

Akiş GYO’ya GYODER’den 2 ödül!
  • 29.10.2022 15:59

Akiş GYO’ya GYODER’den 2 ödül!

Akiş GYO, gayrimenkul sektörüne, topluma ve sürdürülebilirliğe sağladığı katkıla ...

"1 milyon konutu yapabilecek alt yapıya, bilgi ve donanıma sahibiz"
  • 26.10.2022 13:14

"1 milyon konutu yapabilecek alt yapıya, bilgi ve donanıma sahibiz"

ARTAŞ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, GYODER’in düzenlediği 17 ...