maritbet girişmaritbet
Dome Partners Mimarlık birikimini dünyaya ihraç edecek

Dome Partners Mimarlık birikimini dünyaya ihraç edecek

Türkiye’nin mimarlıktaki bilgi birikimini dünya arenasında değerlendirmek isteyen Dome Partners, 10 yılda 20 ülkede ortaklık kurmayı hedefledi

Müteahhitlik hizmetlerinde dünyanın iki numarası olan Türkiye, bilgi birikimi ve hizmet açısından da sektörü çok ileriye taşımak için kolları sıvadı. Bu kapsamda çalışmalar yürüten Dome Partners, on yıldan bu yana üzerinde çalıştığı sistem ile komşu ülkeler, Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu veAfrika başta olmak üzere dünyaya mimarideki bilgi birikimini ihraç edecek. Önümüzdeki on yılda 20 ülkede en az birer partner ile çalışmayı hedefleyen Dome'nin bir başka hedefi ise on yıl sonraAmerika Birleşik Devletleri'nde şirket satın almak.

Dome Partners Kurucu Ortağı Murat Yılmaz, Türkiye'de yabancı mimarlık firmaları ile birlikte proje geliştiren Dome Partners'ın, elde ettiği bilgi birikimi ile dünyaya sistem ihraç eder hale geldiğini söyledi.

Bu konuda çok kafa yorduklarını belirten Murat Yılmaz, geliştirdikleri sistem ile bu zamana kadar yaşanan döngüyü kırarak bilgi birikimi ihraç etmek istediklerini vurguladı. İşin püf noktasını ‘hedef ülkede bir partner ile ortak hareket etmek' olarak özetleyen Yılmaz, yerel olunduğu takdirde işlerin süreklilik kazandığının altını çizdi.  

Etkin bir rol üstlenecek

Yabancı firmalar ile gerçekleştirdikleri çalışmalarda bu kültürü kazandıklarının altını çizen Yılmaz, “Hedef ülkede yerelleşebilmek, sürdürülebilir projeler gerçekleştirmek, ihalelerin devamlılığının sağlamak ve teknik şartnamelerde belirleyici olabilmek çok önemli” dedi.

İşin kreatif tarafında etkin olan firmaların, inşaat malzemelerini ve iş gücünü istedikleri gibi yönlendirebildiklerini belirten Yılmaz, “Aslında konuya bütüncül olarak bakıldığında bu hareket, Türk inşaat sektörünün dünyada çok daha etkin bir rol üstlenmesini hedefliyor” diye konuştu.

On yıldır deneyerek doğru modeli geliştirdiklerini belirten Yılmaz, “Solist yerine orkestra olmalıyız. Devir, büyük balıkların devri. Bunun için de birleşmek gerekli. Yabancılarla aramızda iyi fikir geliştirmede bir fark yok ama bunların sunumu açısından aramızda epeyce bir yol var” şeklinde konuştu.

Dönüşüm tasarımla birlikte olmalı

Kentsel dönüşümü bir değer dönüşümü olarak değerlendirerek Londra ve Paris gibi kentlerin bunu 6-7 kez yaptıklarını belirten Yılmaz, İstanbul'un da basamaklar halinde bu değişimi yaşadığını ileri sürdü. Perşembe Pazarı, Bankalar Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı'nın değişiminin belli dönemlerdeki değişimlerin göstergesi olduğunu belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
“Bağdat Caddesi'nin değişiminden sonra kentin dönüşümü durdu. 1950 ile 80'ler arasında bir şeyler yapılmadı ancak 2000'lerden sonra siyasi istikrar dönemi ile dönüşüm yeniden başladı. Bu çalışmaların 2050'lere kadar devem etmesini bekliyorum. Böylece Beyoğlu, Kadıköy, Tarihi Suriçi, Üsküdar ve Eyüp öne çıkacak.”

Dönüşümün tasarımla birlikte gerçekleşmesi gerektiği söyleyen Yılmaz, bütüncül yaklaşımı tavsiye etti. İlçe ve şehir ölçeğinde ilerlenmesini isteyen Yılmaz, “Her bölge kendi kimliğini merkezileştirmeli. Tasarımla oluşturulduğunda İstanbul'da bir Londra görebiliriz. İyi yapıldığı takdirde gelecek nesillere güzel bir şehrin başlangıcını bırakabiliriz. Sonra şehir belli periyotlarla yenilenir” dedi.

Kamu koordine etmeli

Tasarımın üst ölçekte yapılması gerektiğini savunan Yılmaz, mahalle bazında kentsel tasarım yapmanın son derece hatalı bir yaklaşım olduğunu belirterek, “Tüm dünyada ortak kanaat budur, dönüşüm böyle yapılır. Yatırımcılar şimdi potansiyeli olan mahallelere öncelik tanıyorlar ama bunu yerel yönetimler koordine etmeli. Kamu, yatırımcıyı iyi yönlendirmeli” diye konuştu.

Yabancıları örnek alacak

Türkiye'deki mimarların çok iyi olduğunu ama bunun yeterli olmadığının altını çizen Yılmaz, şunları söyledi:
“Bu yöntem ile Kazakistan, Suudi arabistan ve Libya'da son bir yıl içinde doğru işler yaptık. Türkiye'de oluşan ve değerini bulamayan bilgi birikimini satmak istiyoruz. Ben, yabancıların yaptıkları işlerde konsept oluştururken bir çok fikri bir araya getirerek iyi fikri kurguladıklarını ve sunumda grafiksel özelliklere önem verdiklerini fark ettim. Bizde bu yönlere ağırlık vereceğiz.”

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Eserleriyle çağları aşan deha: Mimar Sinan
  • 20.04.2022 14:18

Eserleriyle çağları aşan deha: Mimar Sinan

Mimarlık tarihinin en önemli isimlerinden olan Mimar Sinan, yüzyıllar sonra da a ...

IAIA mimarlık ofisinden sade ve minimal tasarım
  • 07.03.2022 14:09

IAIA mimarlık ofisinden sade ve minimal tasarım

IAIA, Şarjah BAE'de, minimal bir yaklaşımla bir villa tasarladı. İşte villadan d ...

Rotterdam'da Mimarlık Ayı Festivali için geçici çatı terası tasarlandı!
  • 04.03.2022 10:35

Rotterdam'da Mimarlık Ayı Festivali için geçici çatı terası tasarlandı!

Haziran ayında Rotterdam Mimarlık Ayı Festivali için hazırlıklara başlayan MVRDV ...

Güneş enerji sistemleri ve mimari tasarımlar birlikte yürüyor!
  • 21.04.2021 11:12

Güneş enerji sistemleri ve mimari tasarımlar birlikte yürüyor!

Yenilenebilir enerjinin yaygınlaşması, güneş panellerinin bina tasarımlarında ye ...

Lumion programı ile üretilen en güzel görseller
  • 02.04.2021 10:25

Lumion programı ile üretilen en güzel görseller

3 boyutlu görüntü üretim programı Lumion ile birçok alanda gerçekçi görseller el ...

İzmir’in tarihi apartmanlarına akademik bakış
  • 18.06.2020 08:45

İzmir’in tarihi apartmanlarına akademik bakış

Yaşar Üniversitesi bünyesinde hazırlanan çalışma, İzmir'de 1950-1980 yılları ara ...