maritbet girişmaritbet
Ankara'da inşaat zirveye çıkacak

Ankara'da inşaat zirveye çıkacak

Ankara'da inşaat ve gayrimenkul sektörü zirveye çıkacak

Ankara'nın başkent ilan edilmesinin ardından şehir hızla gelişirken, Türkiye'nin ikinci en kalabalık ili oldu. Ankara ve civarındaki gerek kamu sektörü gerek özel sektör yatırımları, başka illerden büyük bir nüfus göçünü teşvik etti. Hem eğitim sebebiyle hem de göçler ile Ankara nüfusu hızla artarak 5 milyona yaklaştı. Artan nüfusun ve devam eden göç alımının etkisiyle yeni gelişim alanlarına ihtiyaç duyuluyor.
EVA Gayrimenkul Değerleme Ankara Bölge Müdürü Zeynel Akkaya'nın yaptığı analize göre Ankara'daki yerleşim merkezden dışarı doğru kayarken, Çayyolu, Bilkent, İncek, Beysukent, Ümitköy'deki yerleşimler şehrin batıya doğru büyüdüğünü gösteriyor. Bu büyüme şehrin batısındaki arsa ve arazilerin değerlenmesine sebep oluyor. Eryaman, Temelli, Oran, İncek gibi yerler kentin hızla büyüyen alanları olup Altındağ, Mamak semtleri ise TOKİ'nin yaptığı toplu konutlarla şehrin modern yapısına ayak uydurmaya çalışıyor.
Balgat, Dikmen, Çiğdem, Oran gibi yerleşkeler lüks iş merkezleri, rezidanslar ve nitelikli projeler çerçevesinde yeni görünümleriyle Konya Yolu'nu prestijli bir bölge haline getiriyor. Bu bölgedeki yapılaşmaların yüksek seviyelere ulaşması neticesinde, bu aks üzerindeki yatırımların İncek aksına doğru kayması bekleniyor.  

Gecekondular dönüşüyor

Ankara'nın batı ve kuzeybatı aksı; sanayi bölgeleriyle, AVM'lerle, toplu konutlarla, kooperatif ve yeni oluşum projeleri ile gelişimini sürdürüyor. Bu aks üzerinde yer alan Sincan-Yenikent, Batıkent, Eryaman, Elvankent ve Etimesgut gibi semtler değer kazanıyor.
Şehrin kuzeyinde bulunan ve bu aksı oluşturan Protokol Yolu üzerindeki Pursaklar, Keçiören ve Altındağ ilçeleri ile doğu aksı olarak nitelendirilen NATO yolu üzerindeki Mamak ve Elmadağ ilçeleri çevresinde gerçekleştirilen kentsel gelişim projeleriyle bölgenin eski olumsuz imajı değiştirilmek isteniyor.         
Ankara'da son dönemlerde gayrimenkul sektörü çerçevesinden bakıldığında çok fazla gelişim kaydedemeyen semtler olan Yenimahalle'nin eski yerleşim bölgesi, Ulus, Cebeci, Kolej, Ayrancı, Esat çevresi gibi semtlerin geçmişteki cazibelerini yitirmeye başladığını, şehir nüfusunun merkezden uzak olmasına karşın yeni oluşum içerisinde olan lüks ve nitelikli konutlara yöneldiği dikkati çekiyor.

Markaya ilgi yüksek

Kişi başına düşen milli geliri ve bölgedeki kamu sektörünün ağırlığı düşünüldüğünde sabit gelirli ve iş güvencesi olan nüfusun yoğunlukta olmasının Ankara'daki konut piyasasını güçlü kılan temel etkenler arasında geliyor. Ankara her yöne doğru büyüme içerisinde olacağı görülüyor. Gelecek yıllarda doğu aksının kentsel dönüşüm projeleriyle gelişmesi, batı ve kuzeybatı aksının gelişmesini devam ettireceği,  güneybatı aksının şehrin odak noktası haline geleceği ve güney aksının ise nitelikli konumunu güçlendirmesi bekleniyor.
Ankara geçtiğimiz yıllara kadar yerel inşaat şirketleri tarafından yapılan apartmanlar ve yerel şirketlerin yaptığı korunaklı olmayan sitelere ev sahipliği yapıyordu. Değişen sosyal yapı ile son yıllarda lüks ve markalı konut projelerine ilgi artıyor.
Bölge halkının gelir seviyesinin artması, yerli ve yabancı sermayeli şirketlerin Ankara bölge müdürlüklerini oluşturması sebebiyle marka konut projeleri yatırımcıları son dönemlerde Ankara'yı tercih etmeye başladı. Genel itibari ile konut projeleri Çankaya, Çukurambar, Çayyolu-Ümitköy, İncek , Or-An, Yemimahalle gibi bölgelerde yoğunlaşıyor.

MİLLİYET, ‘BAŞKENT'TEKİ İNŞAATÇILARI BULUŞTURACAK

Gayrimenkul sektöründe gerçekleştirdiği ilkler ve istikrarlı yayınlarıyla öne çıkan Milliyet Gazetesi     yine bir ilki gerçekleştirecek.  Son yıllarda inşaatta önemli bir atağa kalkan ve dev projelere ev sahipliği yapmaya başlayan Ankara'da, sektörün gelişimini masaya yatıracak olan Milliyet Gazetesi, düzenleyeceği toplantıyla inşaatçıları bir araya getirecek.
19 Şubat akşamı Swiss Otel'de başkentteki gayrimenkul sektörünün önemli temsilcilerinin katılımıyla düzenlenecek toplantıya Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila ile aralarında Güngör Uras'ın da bulunduğu Milliyet yazarları katılacak.

Konut fiyatları artıyor
Bölge    M2 fiyatı (TL)
Söğütözü    2.000-5.000
Çukurambar    2.000-6.000
Çayyolu    1.500-4.000
Yaşamkent    2.000-4.500
Beytepe    2.500-5.500
İncek    2.500-5.500
Oran    2.500-5.000

Kentte nitelikli konutlara ihtiyaç var

* Esenboğa Havalimanı'nın büyütülmesi ve ek pist sahalarının da yapılmasıyla çok büyük bir turizm, kongre ve yatırım merkezi olma yolunda ilerliyor.
* Şehirde ticaret, turizm ve sanayi gelişirken, kültür turizminin gelişmesi planlanıyor.
* Bakanlıkların, kamu kurumlarının, büyük inşaat firmalarının merkezlerinin Ankara'da  yer alması nedeniyle yatırımcılar tarafından tercih ediliyor.
* Çevre ilçeleri ve kent merkezinde kara, demiryolu-metro ulaşım imkanları ile şehir tüm ilçeleriyle kolay bağlantı kurabiliyor.
* Eskişehir Yolu üzerinde, Yaşamkent'ten sonra bulunan ve batıya uzanan bölgede yapılacak olan plan çalışmaları ile özellikle konut yatırımlarının artacağı düşünülüyor.
* Türkiye'de en yüksek kentleşme oranının görüldüğü 2. büyük şehrimiz olan Ankara'da, hala nitelikli konut ve ofis ihtiyacı bulunuyor.
*  Havalimanı yolu üzerine yakın konumda Akyurt'ta yapılacak olan kongre ve fuar merkeziyle Ankara'ya ilgi ve yatırımların artması bekleniyor.
* Eskişehir Yolu, Konya Yolu arasında, Çankaya, Yenimahalle ve Gölbaşı ilçeleri sınırları içinde kalan bölgede yeni konut yatırımlarının artması ile bölgeye talep artış gösteriyor.
* Altındağ ilçesi sınırları içinde kalan ve Büyük Sanayi olarak adlandırılan bölge ve çevresinde yapılan veya yapılmakta olan 1/1000 ölçekli Merkezi İş Alan planlarının uygulamasıyla bölgenin eski dokusundan kurtularak cazibe merkezi olması öngörülüyor.
* Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin kentin eski ve gecekondu bölgelerinde kentsel dönüşüm çalışmalarıyla şehrin dokusunun değişmesini sağlıyor.
* Sağlık sektörünün gelişmesi ve kongre ve fuar yatırımlarının tamamlanmasıyla birlikte Ankara'da otel yatırımlarının artacağı düşünülüyor.
* Ankara'da özelikle Ayaş, Haymana ve Kızılcahamam'da jeotermal kaynakları ve kaplıcaları sağlık turizmi için potansiyel teşkil ederken, bu yönde yatırımların yapılması Ankara'nın ayrı bir gelişen yüzü olarak dikkat çekiyor.

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"
  • 28.02.2024 16:08

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hızlı tren ağını Karadeniz'e ul ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"
  • 02.01.2023 16:10

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adi Karaismailoğlu, Bursa-Emek-YHT-Şehir Hastanesi M ...

Akadia İncek; Ankara'nın En Prestijli ve En Gözde Konut Projesi
  • 18.10.2022 16:20

Akadia İncek; Ankara'nın En Prestijli ve En Gözde Konut Projesi

Ankara'da, İncek Bulvarı'na çok yakın bir konumda hayata geçirilen Akadia İncek, ...

Ankara, Avrupa'da ağustos ayında en ucuz tüketen başkent oldu!
  • 09.09.2022 13:22

Ankara, Avrupa'da ağustos ayında en ucuz tüketen başkent oldu!

Ankara, ağustosta ilk kademe mesken aboneleri için kilovatsaat başına 1,44 lira ...

 Turistik Doğu Ekspresi'ne yoğun ilgi!
  • 03.02.2022 14:23

Turistik Doğu Ekspresi'ne yoğun ilgi!

Kovid-19 salgını nedeniyle ara verilen seferlerine yeniden başlayan Turistik Doğ ...