maritbet girişmaritbet
Üçüncü yargı paketinin değiştirdiği haciz kuralları çok can yakacak!

Üçüncü yargı paketinin değiştirdiği haciz kuralları çok can yakacak!

Posta Gazetesi Köşe Yazarı Tamer Heper, üçüncü yarı paketi ile yapılan kanuni değişiklikler arasında yer alan icra kurallarının çok can yakacağa benzediğinin altını çizdi

Üçüncü yargı paketi ile ailenin kullandığı eşyanın haczedilemeyeceği hükmü getirilmiş. Nedir bunlar belli mi? • A.Ç. 

Evet sair kanunlarda olduğu gibi İcra İflas Kanununda da önemli değişiklikler yapıldı. Bunlar iyi mi oldu kötü mü oldu bilin bakalım. Şimdi ben size haczedilemeyecek olanları sayayım siz karar verin. 
 
Şöyle: 
Ekonomik faaliyeti, sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan borçlunun mesleğini sürdürebilmesi için gerekli olan her türlü eşya; para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu veya aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri. 
 
Borçlunun haline münasip evi. 
 
Öğrenci bursları.
 
İcra memuru, haczi talep edilen mal veya hakların haczinin caiz olup' olmadığını değerlendirir ve talebin kabulüne veya reddine karar verir. Oysa hukukta değerlendirmeler mümkün olduğu kadar objektif olmalıdır. Oysa bu değerlendirme her icra memuruna bırakıldığında değerlendirme sübjektif olacak ve akıllara bin türlü şaibe gelecektir. Üstelik her evde altın gümüş bulmak ne mümkün, bu maddeler artık haciz imkanını da ortadan kaldırmaktadır. Dairelerin haczi zaten problemlidir zira herkes 'meskeniyet itirazı' dediğimiz, hali ile mütenasip mesken iddiasında bulunmakta, iş icra mahkemesine yansımakta, iş bilirkişiliğe, rapora, rapora itiraza, yeniden incelemeye kadar gitmekte ve sürüncemede kalmaktadır. Kişisel fikrim kimsenin taciz edilmemesi gerektiğidir ama bunu yaparken bir denge kurulması mecburidir, yani alacaklı da üvey evlat değildir öyle değil mi? 
 
Şimdi alacaklının aleyhine bir hususu daha hatırlatmak zorundayım. Ben sizlere senelerdir "Aleyhinize yapılan takibe itiraz edecekseniz dikkatli olun, kesin haklı iseniz itiraz edin, aksi halde yüzde 40 icra inkar tazminatı öder bir de bu yükü çekersiniz" derim ya, işte borçlulara iyi haber o da değişti. Artık icra inkar tazminatı yüzde 40 değil yüzde 20. . Yine zaman zaman sizlere 'menkul hacizlerin bir yıl içinde satışının istenmesi gerektiğini' söylerdim ya, şimdi bu oldu altı ay. Gayrimenkul için bu süre iki yıldı oldu bir yıl. Bugünlük bu kadar yeter, anlatmaktan bile yoruldum. Devamı başka gün.
 
Tamer Heper/Posta

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mekan 2020 İç Mimarlık Yarışması sonuçlandı!
  • 15.12.2020 16:15

Mekan 2020 İç Mimarlık Yarışması sonuçlandı!

Mekan 2020 İç Mimarlık Öğrencileri Ulusal Bitirme Projesi Yarışması”nın kazananl ...

Öğrenciler Eskişehir'i terk etti, kiralar sert düştü
  • 26.09.2020 09:08

Öğrenciler Eskişehir'i terk etti, kiralar sert düştü

Anadolu, Osmangazi ve Eskişehir Teknik Üniversitelerinin bulunduğu Eskişehir'de ...

Antalya’ya 170 ülkeden 2 milyon turist geldi
  • 21.09.2020 09:30

Antalya’ya 170 ülkeden 2 milyon turist geldi

Antalya, "Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı" kapsamında 170 ülkeden 2 milyon ...

LPG’li araçlara AVM otoparkı vizesi
  • 18.09.2020 09:47

LPG’li araçlara AVM otoparkı vizesi

Yeni düzenleme ile TSE tarafından etüt edilmiş araçlar AVM'lerin kapalı otoparkl ...

Cer İstanbul'un örnek evi hazır!
  • 21.07.2020 10:46

Cer İstanbul'un örnek evi hazır!

Ege Yapı tarafından Emlak Konut güvencesi ile hayata geçirilen Cer İstanbul, örn ...