maritbet girişmaritbet
Tapuya gitmeden önce zaman kazandıran işlemler nelerdir?

Tapuya gitmeden önce zaman kazandıran işlemler nelerdir?

Gayrimenkül alım-satım işlemleri yeterli bilgi sahibi olmadan uzun zaman alan işlemlerdir. Tapuda karşılaşılan zorluklar, eksik evraklar ve yanlış bilgilendirmeler nedeniyle yaşanan zaman kaybının önüne geçilmesi için aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilmesi gerekir

KrediPazari.com'un yaptığı araştırmalar göre alım-satım işlemleri için tapuya gitmeden 1 gün öncesinde bazı belgelerin hazır halde bulundurulması hem alıcıya hem de satıcıya zaman kazandırır.

Randevu: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü online randevu sistemi (TAKBİS tapu dairelerinden randevu alınabilmektedir. Vatandaşa zaman kazandıracak randevu sistemin 2013 yılı sonunda telefonla da yapılabilecektir.

Belediye Rayiç Bedeli Belgesi: Belediye rayiç belgesi gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeden temin edilir. Belgeyi almak için alıcı veya satıcının beraber gitme zorunluluğu yoktur. Tapu fotokopisi ile gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye başvurulur. Belediyede yetkili kişi, ada parsel numarası ve tapuya kayıtlı isim bilgilerine göre gayrimenkül bilgilerine ulaşır ve belediye rayiç bedelini gösteren belgeyi, istek sahbine verilir. Bu belge alım-satımın yapılacağı gün tapuya verilir.

Nüfus Cüzdanı (TC Numaralı) ve Resim: Her iki taraf da yanlarında nüfüs cüzdanının aslı ve birer fotokopisini, ayrıca satıcı için 1, alıcı için 2 resim bulundurmak zorundadır. Resimler daha önce kullanılmamış olmalı (yırtık, üzerinde damga vb) ve fotokopi olmamalıdır.

Vergi Borcu Yoktur Yazısı: Gayrimenkülün bağlı olduğu belediyeden alınır. Geçmiş döneme ait borçlar varsa bu boçların öncelikle ödenmesi gerekir. Alım-satım öncesi bu borçlara mutlaka bakılmalıdır. Tapuya gitmeden 1 gün önce varsa borçlar ev sahibine iletilmeli, pazarlıkla anlaşılan son fiyat ne ise bu fiyat üzerinden karşılıklı anlaşma sağlanarak son fiyat belirlenmelidir.

Tapu Aslı veya Fotokopisi: Tapunun aslı, aslı bulunamıyosa fotokopisi önceden hazırlanmalıdır. Tapu olmadan da satıcının kişinin kimlik bilgileri ve gayrimenkulün adres bilgileri ile ile tapu bilgilerine ulaşlabilir.

Deprem Sigortası (DASK): DASK yapılmadan tapuda alım-satım işlemi yapılmaz. 1 gün öncesinde alıcı, satın alacağı gayrimenkulün deprem sigortasını herhangi bir sigorta acentasından yaptırabililir. DASK yıllık yapılır. Bir sonraki yıl isteğe bağlı olarak yenilenebilir.

Vekaletname: Alım satım işlemleri için Tapu Sicil Müdürlüklerine alıcı ve satıcı birlikte gitmelidir. Alıcı ya da satıcının gelemediği durumlarda yetkili kılınan kişiye (emlakçı ya da başka bir temsilciye) önceden vekaletname verilmelidir.

Satıcıdan İstenen Belgeler: Tapu veya fotokopisi 1 Resim Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi Vergi borcu yoktur yazısı (belediyeden) (belediye vergi borcu çıkaracak olursa, varsa geçmiş döneme ait ödendi makbuzları belediyeye ibraz edilmelidir.) Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)

Alıcıdan İstenen Belgeler: 2 Resim Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi , tapu işlemlerini vekaleten yapılması durumunda, işlemleri yapacak kişiye verilen vekaletname ve alıcıdan istenen belgeler

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye genelinde geçen ay 151 bin 416 gayrimenkul satış işlemi yapıldı
  • 10.03.2023 12:53

Türkiye genelinde geçen ay 151 bin 416 gayrimenkul satış işlemi yapıldı

Türkiye genelinde geçen şubat ayında 151 bin 416 gayrimenkul satış işlemi gerçek ...

Bakan Kurum, Tozkoparan'daki temel atma ve anahtar teslim törenine katıldı
  • 07.03.2022 17:17

Bakan Kurum, Tozkoparan'daki temel atma ve anahtar teslim törenine katıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tozkoparan Kentsel Dö ...

Tapu senetleri ve e-Devlet uygulamaları yenileniyor
  • 01.12.2018 17:31

Tapu senetleri ve e-Devlet uygulamaları yenileniyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Tapu Senetlerinin Yenilenmesi ve e-Devl ...

Gayrimenkul satışlarında yeni dönem
  • 01.12.2018 16:59

Gayrimenkul satışlarında yeni dönem

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, önümüzdeki yıl başlanacak olan değişikli ...

Mitsubishi Electric Klima'dan yaza özel kampanya!
  • 15.06.2021 09:39

Mitsubishi Electric Klima'dan yaza özel kampanya!

Mitsubishi Electric klimalar, “Bambaşka Bir Hava!” temalı yaz kampanyasıyla 30 H ...

Mitsubishi Electric yeni yapay zeka geliştirdi
  • 07.04.2021 17:22

Mitsubishi Electric yeni yapay zeka geliştirdi

Mitsubishi Electric tsunamileri tahmin eden radar tabanlı yapay zekâ geliştirdi. ...