maritbet girişmaritbet
Kurumlar Vergisi gayrimenkul satan şirkete özel avantajlar sağlıyor!

Kurumlar Vergisi gayrimenkul satan şirkete özel avantajlar sağlıyor!

Şirketlerin, aktifinde kayıtlı gayrimenkulün satışı ile ilgili, çok özel vergi avantajları var. Konu ile ilgilenen şirket yöneticilerinin, bu yazıyı okuduktan sonra, kesip saklamalarında yarar var

Şirketlerin, aktifinde kayıtlı gayrimenkulün satışı ile ilgili, çok özel vergi avantajları var. Konu ile ilgilenen şirket yöneticilerinin, bu yazıyı okuduktan sonra, kesip saklamalarında yarar var.

1.      KDV AVANTAJI

Bir şirketin, en az iki tam yıl süreyle aktifinde kayıtlı olan gayrimenkulü satması, KDV'ye tabi değil (KDV Kanunu Md. 17/4-r). Buna göre, bir turizm, ihracat ya da tekstil şirketinin, en az 2 yıl (yani 730 gün) süre ile aktifinde kayıtlı olan arsayı, 10 milyon TL'ye satması halinde, normalde 1 milyon 800 bin TL olan KDV, alıcıdan istenilmeyecek. Bu durum da düzenlenen faturada belirtilecek. Ancak gayrimenkul ticaretiyle (yani alım-satım ve inşaasıyla) uğraşan şirketler, bu avantajdan yararlanamayacak. Gayrimenkul kiralayan şirketler ise yararlanabilecek.

2.      KURUMLAR VERGİSİ AVANTAJI

Şirketin, en az iki tam yıl süre ile aktifinde kayıtlı olan gayrimenkulün, bu süre geçtikten sonra satılması durumunda, elde edilen kazancın yüzde 5'i oranında Kurumlar Vergisi ödenecek. Bunun için aranan koşullar:

a) Gayrimenkul en az 2 yıl (yani 730 gün), kurumun aktifinde yer alacak.

b) Satıştan sağlanan kazancın, istisnadan yararlanan kısmı "pasifte özel bir fon hesabında", satışın yapıldığı yılı izleyen beşinci yılın sonuna kadar tutulacak.

c) Satış bedeli, satışın yapıldığı yılı izleyen ikinci takvim yılına kadar (örneğin 11 Haziran 2012'de yapılan satışın, 31 Aralık 2014'e kadar) tahsil edilecek. Bu süre içinde tahsil edilmeyen satış bedeline isabet eden istisna nedeniyle alınamayan kurumlar vergisi, vergi ziyaı cezası ile birlikte istenecek (KVK Md. 5/e).

Ana faaliyet konusu gayrimenkul ticareti ve kiralaması olan kurumlar, bu avantajdan yararlanamıyor.

Yukarıda (a), (b) ve (c) bentlerinde yazılı koşulların bulunması durumunda, gayrimenkulün satışından doğan kazancın (örneğin 1 milyon TL'nin) yüzde 75'i (yani 750 bin TL'si) kurumlar vergisinden müstesna tutulur. Kazancın yüzde 25'i üzerinden yüzde 20 kurumlar vergisi (250 bin TL üzerinden 50 bin TL) alınır. Pratik bir anlatımla, gayrimenkul kazancının (1 milyon TL'nin) yüzde 5'i oranında vergi ödenmiş oluyor.

3.      VERGİYİ ÜÇ YIL GECİKTİRME

Arsa ve araziler dışındaki gayrimenkullerin örneğin satılan binaların, yenilenmesi işin özelliğine göre zorunlu bulunup veya bu hususta işletmeyi idare edenlerce karar verilmiş ve teşebbüse geçilmiş olursa, satıştan doğan kar, yenileme giderlerini karşılamak üzere, pasifte geçici bir hesapta, en fazla üç yıl süre ile tutulabilir. Üç yıl içinde kullanılmayan kar üçüncü yılın kurum kazancına eklenir. Böylelikle vergi üç yıl gecikmeli ödenmiş olur.

4.      HASILAT PAYLAŞIMI AVANTAJI

Şirketin, en az iki yıl aktifinde kayıtlı olan arsayı, "hasılat paylaşımı" yoluyla başka bir inşaat şirketine vermesi durumunda, yukarıda belirtilen koşulların gerçekleşmesine bağlı olarak;

a) Arsa sahibi şirket, KDV'den müstesna tutulur.

b) Elde edilen kazancın da yüzde 7 5'i kurumlar vergisine tabi tutulmaz.

Nedenine gelince, "hasılat paylaşımı" şeklindeki satış nakit karşılığı arsa satışından farklı bir olay değildir. Hasılat payı karşılığında arsa satışı işleminde trampa da söz konusu değildir. Hasılat payı karşılığı arsa satış sözleşmesi, arsa karşılığı inşaat sözleşmesi değil, nakit karşılığı satış sözleşmesidir. Yukarıdaki avantajları önceden bilmeyenlerin daha sonra öğrendiklerinde, geriye dönük vergi avantajı sağlamaları mümkün olmadığından, başlangıçta araştırıp uzmanına danışmalarında yarar var.

Şükrü Kızılot/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde değişiklik yapıldı
  • 01.12.2017 13:29

Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde değişiklik yapıldı

Maliye'nin Kurumlar Vergisi tebliğinde bina, arsa ve araziden oluşan gayrimenkul ...

İstanbul’daki vergi dairesi sayısının 7’ye indirilmesi planlanıyor
  • 17.02.2014 10:35

İstanbul’daki vergi dairesi sayısının 7’ye indirilmesi planlanıyor

İstanbul’daki 57 olan vergi dairesi sayısının yapımı süren ve yeni başlayacak pr ...

Orman Kanunu değişiyor! İmar planlarına uygun inşaat yapılabilecek!
  • 28.05.2013 08:29

Orman Kanunu değişiyor! İmar planlarına uygun inşaat yapılabilecek!

Özel orman alanlarında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca, onaylanan imar planla ...

Kurumlar vergisi avantajının kalkması GYO sayısının yerinde saymasına neden olabilir!
  • 13.09.2012 08:37

Kurumlar vergisi avantajının kalkması GYO sayısının yerinde saymasına neden olabilir!

Bir tarafta Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in dile getirdiği ‘2012 bütçesi hedefin ...

Gayrimenkulün satış bedeli ve tapu değeri aynı olması gerekir!
  • 09.09.2012 13:50

Gayrimenkulün satış bedeli ve tapu değeri aynı olması gerekir!

Hürriyet Emlak yazarlarından Şükrü Kızılot, bugünkü yazısında gayrimenkulün satı ...

2B başvuruları Ekim'de bitiyor! 100 bin başvuru yapıldı!
  • 09.09.2012 08:17

2B başvuruları Ekim'de bitiyor! 100 bin başvuru yapıldı!

2B başvuruları ekimde bitiyor. Şu ana kadar gelen talep 100 bini geçti. İstanbul ...