maritbet girişmaritbet
KDV düzenlemesinden sonra nelere dikkat edilmeli!

KDV düzenlemesinden sonra nelere dikkat edilmeli!

Net alanı 150 metrekareden küçük ev alacaklar için bundan sonra en fazla dikkat etmeleri gereken konu yapın ruhsat tarihidir

Net alanı 150 metrekareden küçük ev alacaklar için bundan sonra en fazla dikkat etmeleri gereken konu yapın ruhsat tarihidir. Sektörün olumsuz etkilenmemesi için KDV uygulamasının nasıl yapılacağı hemen açıklanmalıdır.

KDV düzenlemesinden sonra... Bilindiği gibi ülkemizde net alanı 150 metrekare altında olan konutlarda KDV oranı yüzde 1, 150 metrekare üzerindeki konutlarda ve ticari gayrimenkullerde ise yüzde 18 olarak uygulanmakta idi. Meclis'te kabul edilen 6322 sayılı yasaya göre KDV oranlarının belirlenmesinde Bakanlar Kurulu yetkili kılınmaktadır. Bu yasaya göre bir diğer temel değişikliğe göre de 1 Haziran 2012 tarihinden sonra ruhsat alan yapılarda KDV oranı konutun büyüklüğüne göre belirlenmeyecektir

Başka bir deyişle konutun büyüklüğünün hiçbir önemi yoktur; yeni düzenlemeye göre konutun hangi oranda KDV oranına tabi olacağı arsa veya vergi değeri ile bulunduğu yer kriterlerine göre Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecektir.

RUHSAT TARİHİNE DİKKAT EDİN

Net alanı 150 metrekareden küçük ev satın alacakların bundan sonra en fazla dikkat etmeleri gereken konu yapının ruhsat tarihidir. 1 Haziran 2012'den önce ruhsat alan yapılarda KDV oranı yüzde 1 olarak uygulanacaktır. 1 Haziran'dan sonra ne oranda KDV alınacağı ve uygulamanın nasıl yapılacağı Bakanlar Kurulu'nca belirlenecektir. Bu yasanın görüşülmesi safhasında ve öncesinde yetkili kişilerin beyanlarından edindiğimiz izlenime göre beklentimiz konut teslimlerinde KDV oranlarının konutun değerine göre kademeli olarak artırılacağı şeklindedir. Ekonominin en önemli sektörlerinden olan gayrimenkul sektörünün olumsuz etkilenmemesi için KDV uygulamasının nasıl yapılacağı hemen açıklanmalıdır.

Konutların KDV'ye esas bedelinin konutun gerçek satış bedeli olması ancak KDV oranlarının kademeli olarak tespit edilmesinde büyük yarar olacaktır. Bu sayede hem sektör daha fazla kayıt içine alınacak hem de düşük fiyatla ev alan daha az miktarda KDV ödeyecektir.

KONUT FİYATLARI ARTACAK

KDV sonuç itibarıyla bir vergidir ve şirketler nihai tüketiciden aldıkları vergiyi devlete vermektedirler. KDV oranlarının artması durumunda kaçınılmaz olarak konut fiyatları da artacaktır. 1 Haziran 2012 tarihinden önce ruhsat almış projelerden konut satın almak avantajlı olacaktır. KDV oranları artarsa yeni yasa çıkmadan ruhsat alan projeler yeni ruhsat alanlar karşısında avantajlı olacaktır. Bu durumun önümüzdeki günlerde konut satışlarına ciddi oranlarda bir artış getirmesi beklenmektedir.

Salih Kuzu/Habertürk

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tamer Özyurt: Yeni KDV sisteminde bizim gibi kaliteli ama sade konut yapan kazanacak!
  • 02.01.2013 13:02

Tamer Özyurt: Yeni KDV sisteminde bizim gibi kaliteli ama sade konut yapan kazanacak!

Yeni KDV düzenlemesinin lüks-sosyal konut ayrımını kolaylaştıracağını söyleyen Ö ...

Süleyman Çetinsaya: Konut alımı için doğru zaman! Tek sorun KDV!
  • 22.12.2012 13:25

Süleyman Çetinsaya: Konut alımı için doğru zaman! Tek sorun KDV!

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, konut kredi faiz oranlar ...

Mehmet Şimşek: Konutta KDV oranları adaleti güçlendirecek şekilde düzenlenecek!
  • 26.11.2012 16:11

Mehmet Şimşek: Konutta KDV oranları adaleti güçlendirecek şekilde düzenlenecek!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konutta KDV oranlarıyla ilgili bu sene içerisinde B ...

Konut satışlarındaki KDV belirsizliği 5 aydır devam ediyor!
  • 01.11.2012 12:12

Konut satışlarındaki KDV belirsizliği 5 aydır devam ediyor!

İnşaat sektöründe durgunluğa neden olan KDV belirsizliği halen sürüyor. 1 Hazira ...

Konutta yeni KDV sisteminin ayrıntıları belli oluyor!
  • 20.08.2012 09:27

Konutta yeni KDV sisteminin ayrıntıları belli oluyor!

Kamuoyunda ‘Robin Hood’ vergisi olarak bilinen, lüks konutlardan yüksek, sosyal ...