maritbet girişmaritbet
Erdoğan Bayraktar: Konutta yeni KDV oranlarında geri adım atılmayacak!

Erdoğan Bayraktar: Konutta yeni KDV oranlarında geri adım atılmayacak!

Konuttaki KDV düzenlemesini yerinde bulan Bakan Bayraktar, yan yana iki arsa arasındaki KDV farkını önlemek için rayiç bedelleri güncelleyeceklerini açıkladı

 

Konuttaki KDV düzenlemesini yerinde bulan Bakan Bayraktar, yan yana iki arsa arasındaki KDV farkını önlemek için rayiç bedelleri güncelleyeceklerini açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 2013 yılında inşaat ruhsatı almış konutlarda 150 metrekare altı da olsa KDV'yi yüzde 1'den yüzde 8 ve 18'e çıkaran düzenlemeden geri dönüş olmayacağını açıkladı. Bakanlar Kurulu kararnamesiyle arsa rayiç bedeline göre yeni konut alımında uygulanacak KDV yüzde 1, 8 ve 18 olarak kademelendirilmişti. Düzenlemeyi yerinde bulduğunu söyleyen Bakan Bayraktar, “KDV'deki eşitsizliği çözdük. Bundan sonra bu uygulamadan geri adım atmamız söz konusu değil.” dedi.

Şimdiye kadar KDV konusunda büyük bir adaletsizlik olduğunu ifade eden Bayraktar, “Şimdi ise en pratik ve doğru uygulamayı yaptık. Bir yerde 149 metrekarelik süper lüks bir daire için yüzde 1 vergi alınıyordu. Metrekareyi bir kenara bıraktık. Artık arsa değerine göre KDV alacağız. Arsanın değerini ise emsali belirliyor. Emsali yüksek olan arsanın değeri de yüksek oluyor. Hakkari ile İstanbul'daki arsa değerleri bir olmadığı için vergiyi de ona göre alacağız.” şeklinde konuştu.

Yeni düzenlemenin 29 büyükşehirde uygulanacağını hatırlatan Bayraktar, komşu arsalar arasında KDV oranını farklılaştıracak eski rayiç bedellerin de güncelleneceğini anlattı. KDV düzenlemesini yaptıktan sonra sıranın arsa rayiçlerine geldiğini belirten Bayraktar, arsaların rayiç değerlerini gözden geçireceklerini, bu konuyu Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini söyledi. Bir konutun gerçek satış değeriyle tapudaki değerinin aynı olması için girişimlere başlandığını kaydeden Bayraktar şu bilgileri verdi: “Bir konut 300 bin liraya satılmışsa, tapudaki değeri de 300 bin lira olacak. Şu andaki arsa rayiç bedelleri çok sağlıklı değil. Yasayı çıkardık ama arsa fiyatlarını da sağlıklı bir şekilde belirleyeceğiz. Artık, bir konutun fiyatı tapuda, belediyede ve piyasada farklı olmayacak. Bu sayede kayıt dışılığı engelleyip, konutun gerçek satış değeri üzerinden vergi toplayacağız.”

Yeni KDV uygulamasının kentsel dönüşüm alanlarında geçerli olmadığını vurgulayan Bayraktar bu sayede dönüşümü teşvik ettiklerini söyledi. İstanbul Fikirtepe gibi belediyeler kanalıyla yürütülen özel dönüşüm alanlarındaki KDV'nin ise henüz belli olmadığına işaret eden Bayraktar, “Fikirtepe'yi ve diğer bölgeleri ilgili belediyelerle ve Maliye Bakanlığı ile konuşacağız ve ona göre karar vereceğiz.” dedi.

Yeni KDV oranlarının inşaat sektörünü duraklatacağı eleştirilerine katılmadığını da dile getiren Bayraktar, “Vatandaşın barınma ihtiyacı bitmez. Zaten bu uygulama inşaat sektörünün önünü kesmez. İnşaat en iyi bildiğimiz iş ve bu sektörü koruyup destekleyeceğiz.” diye konuştu.

Kentsel dönüşüm yasası kapsamında Bakanlar Kurulu'na dönüşüm ya da rezerv alan ilan edilmesi için 200 başvuru geldiğini kaydeden Bayraktar, “Riskli alanları tespit ediyoruz. İzmir, Ankara ve Bursa gibi büyük kentlerde dönüşüm alanları ilan edildi. Yenileri de gelecek. 2013 içinde 500 noktada kentsel dönüşümü başlatmış olacağız.” açıklamasını yaptı.

TOKİ Haber

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Erdoğan Bayraktar, Bulvar Atakent'i anlattı!
  • 20.09.2017 16:06

Erdoğan Bayraktar, Bulvar Atakent'i anlattı!

Bayraktar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Erdoğ ...

Erdoğan Bayraktar, 5. İnşaat ve Konut Konferansı'nda!
  • 26.01.2017 13:05

Erdoğan Bayraktar, 5. İnşaat ve Konut Konferansı'nda!

Çevre ve Şehircilik eski bakanlarından Erdoğan Bayraktar, 5. İnşaat ve Konut Kon ...

İNDER, kentsel dönüşüm semineri düzenledi!
  • 03.06.2013 11:07

İNDER, kentsel dönüşüm semineri düzenledi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER ...

Erdoğan Bayraktar inşaatın patronlarıyla bir araya geldi!
  • 25.02.2013 14:29

Erdoğan Bayraktar inşaatın patronlarıyla bir araya geldi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar inşaat sektöründe yer alan firmalar ...

Erdoğan Bayraktar emlak sektörünü emlaktasondakika'ya anlattı!
  • 11.02.2013 09:10

Erdoğan Bayraktar emlak sektörünü emlaktasondakika'ya anlattı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, emlak sektörünü emlaktasondakika'y ...