maritbet girişmaritbet
Bakanlığa icra davası açılmaz, ancak ricacı olunur!

Bakanlığa icra davası açılmaz, ancak ricacı olunur!

Posta Gazetesi Köşe Yazarı Tamer Heper, bakanlıklardan alacağı olan vatandaşların bu alacakları için icra takibi yapamayacaklarını söyledi

 

DİLEKÇE HAKKINIZI KULLANIN 
Annemin bakanlıklarla davaları vardı. İki dava kazanıldı. Dört yıl oluyor ancak avukatımız bize ödeme yapılmadı diyor. Bu nasıl olur? • K.C 
 
Bir kişi aleyhine dava açıp kazandığınızda davayı kaybeden kişi çıkarıp tazminatı öderse mesele kalmaz. Ödemezse icra takibine başvurur alacağınızı icra yolu ile alırsınız. Ancak bakanlık gibi bir kurumdan alacağınız olursa bakanlığı icraya veremezsiniz sadece parayı ödemesi için ricacı olursunuz. Bakanlığın malı devlet malıdır dolayısı ile haczi kabil değildir. Onun için de kendisi çıkarıp verirse parayı tahsil edersiniz. Sizinki de bu durum. Ancak ben çoğunlukla bakanlıkların mahkeme kararı ile ödenmesi gereken tazminatları gecikmeli de olsa ödediğini gördüm. Bahsettiğiniz dört yıl uzun bir süre. Bu konu hakkında bir de siz ilgili bakanlığa dilekçe yazarak son durumu sorabilirsiniz. Biliyorsunuz dilekçe vermek Anayasal bir hak. Bu hakkınızı kullanın. 
 
ENİŞTE MİRASÇI DEĞİL 
Yalnız yaşayan bir hanımım, evlenmedim. Çocuğum yok, hayatta bir tek ablam var. Rapor alarak vasiyetname yaptım ve malvarlığımı ablamın çocuğuna bıraktım. Ölümüm halinde vefat eden bir başka kardeşimin eşi ve çocuğu vasiyetnameyi bozdurabilir mi? Gayrimenkullerin tapusunu değiştirtmem gerekir mi? • N.B. 
 
Sizin aile tablonuza göre ölümünüz halinde mirasçılarınız, hayatta olan ablanız ile daha önce ölmüş bulunan kardeşinizin çocuğu. Bunlar sizin mirasçınız ama mirasta mahfuz hisseleri yok. Dolayısı ile vasiyetname yapmamanız halinde mirasınızı bu iki kişi aralarında paylaşacak. Bu olayda ölmüş kardeşinizin eşinin mirasçılık yönünden bir rolü yok. O sizin mirasçınız falan değil. Bu işin mirasçılık yönü. Ancak vasiyetname yapıldığında, kalan mirasçıların mahfuz hisse sahibi olup olmadıklarına bakılır. Kardeşlerin ve yeğenlerin mirasta mahfuz hissesi yani saklı payı yok. Dolayısı ile bunlara düşecek miras payından tasarruf etmek mümkün. Şimdi biraz bilmece gibi oldu ama olay çözülüyor. Çözüm şu: 
 
Vasiyetname yaparak malvarlığınızı ablanızın çocuğuna bırakabilirsiniz. Diğer yeğenin mahfuz hissesi bulunmadığı için bu yönden vasiyetnameye itirazı söz konusu olmayacak. Tapulara gelince. Bunu niye düşündüğünüzü anlayamadım. Yani diğer yeğen ve eniştenizin mirasçı olması durumunda onlardan mal kaçırmaya yönelik ise böyle bir tedbire ihtiyacınız yok. Gayrimenkuller elinizde durur, zamanı geldiğinde vasiyet olunana geçer. Yok bunu başka amaçla soruyorsanız örneğin yeğenimi zaten mirasçı atadım, tapulan bugünden vereyim diyorsanız, o sizin arzunuza kalmış, ister şimdi ister sonra. Ancak umumiyetle bu iş sonraya bırakılır, karar sizin. 
 
Tamer Heper / Posta

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Luxera'dan 3 projeye özel cazip indirimler, vade farksız ödemeler ve 120 ay kredi fırsatı
  • 03.10.2023 11:19

Luxera'dan 3 projeye özel cazip indirimler, vade farksız ödemeler ve 120 ay kredi fırsatı

Kurulduğu 2015 yılından bugüne kadar “Ulaşılabilir Lüks” stratejisiyle İstanbul’ ...

Bakan Nebati: "Bu bir konut kampanyası değil, gayrimenkul finans mimarisidir"
  • 12.01.2023 17:08

Bakan Nebati: "Bu bir konut kampanyası değil, gayrimenkul finans mimarisidir"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AAtölye'de düzenlenen AA Editör Masası' ...

Avrupa Ticaret Merkezi projesine Artaş imzası!
  • 06.10.2022 15:21

Avrupa Ticaret Merkezi projesine Artaş imzası!

Avrupa Ticaret Merkezi projesi, Artaş imzasıyla Avcılar'da hayata geçiriliyor. 1 ...

Özbek: "Arsa geliştirmelerden Galatasaray sonuna kadar istifade edecek"
  • 01.08.2022 17:27

Özbek: "Arsa geliştirmelerden Galatasaray sonuna kadar istifade edecek"

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Anadolu Odi ...