maritbet girişmaritbet
Antenler estetiği bozuyor!

Antenler estetiği bozuyor!

Tamer Heper çanaklardaki antenlerin ortak alanı işgal ettiğini söylüyor.

 

Bu yılın başında çanak antenlerin kaldırılması için karar almıştık ancak kimse kaldırmadı. Ne yapabiliriz? 
 
Çanak antenler iki alana monte ediliyor, çatılara veya daha kötüsü binanın cephesine. Çatılara monte edilenler çatıda tahribata yol açıyor. Cepheye monte edilenler ise felaket, bir görünüm sergiliyor. Üstelik bina cephesinde de önemli tahribata neden oluyor. Bir zamanlar TV yayınlarının sınırlı imkanlarla yapıldığı dönemlerde çatılara altı metre hatta çukur semtlerde 12 metre yüksekliğinde direkler dikilip anten üzerine j monte edilirdi. 10 daireli bir binada o çatının halini düşünebiliyor musunuz? 10 daire j birden anten koyduğunda çatıda tam kırk tane delik demekti. Çünkü aynı direğe anten takılmıyordu, kötü etki yaptığı söyleniyordu. Bu tarihlerde Yargıtay "Çatı ortak yerdir, her kat malikinin hakkı vardır, anten! de koyabilir" gibi bence yanlış bir karar verdi. Binalarda üst katta oturanlarla alt katlarda oturanlar arasında yıllarca süren ihtilaf; yaşandı. Bugün, artık çatılara dikilmesi gereken 12 metre yüksekliğinde antene ihtiyaç yok. Artık bazı sistemlerde antene bile ihtiyaç yok, örneğin kablolu yayın var. j Bazı sistemlerde ise tek anten üzerinden tüm. katlara yayın akışı sağlanıyor. Dolayısı ile her daire için bir antene ihtiyaç yok. Ancak ben de görüyorum ki binaların cephesi felaket durumda. Bizim ilgili kanunumuz özetle."Herkes binanın güzelliğini, estetiğini korumak zorundadır. Ortak yerlere amacı dışında bir tesis yapılamaz, işgal edilemez" diyor. Sanki bu çanak antenleri tarif etmiş. Hem estetiği bozuyor hem de bina cephesinde ortak alanı işgal ediyor.,O halde: kaldırılması lazım. Bunun için de aldığınız kararı ibraz ile mahkemeye başvuracaksınız.
 
Yazlık tek mal mi?
 
Bir yakınımın iki çocuğu var biri kız biri erkek, ikisi de evli. Ancak erkek ile arası bozuk Kızdan olan torununa yazlık evini vasiyet etmek istiyor. Buna engel var mı? Var ise vasiyeti yaptığında oğluna da bir örneğini gönderse zamanaşımı yönünden hak kazanır mı? 
 
Yakınınızın vasiyetname yapması elbette mümkün. Yapacağı vasiyetname şekil şartlarına uygun olursa geçerlidir. Ancak ölümünden sonra erkek çocuğun bir hakkı  olacak o da tenkis talep etme hakkıdır. Peki tenkis talip etme hakkı ne demek? Miras payı içindeki bir bölüm var ki miras bırakan buna dokunamıyor. Buna mahfuz hisse diyoruz. Miras bırakanın tasarruf edebileceği bölüme de tasarruf nisabı diyoruz, işte bahsettiğiniz kişi vasiyetname yapıp yazlığını torununa bıraktığında şayet oğlu mahfuz hissesini talep edecek olursa miras varlığı yani terekede nelerin var olduğuna bakılacak. Yazlık mahfuz hisse bölümünü aşıyor mu  yoksa tasarruf nisabı içinde mi kalıyor. Evlât bu aile tablosuna göre 1/2 hisseye sahip, evladın bu miras payı içindeki mahfuz hissesi miras payının yansıdır. Yani şayet terekede sadece bu yazlık olacak ise bu halde yazlığın dörtte biri erkek çocuğun. Ölümden sonra' dava açarak bu bölümü alabilir. Şayet ; terekede çok mal varsa bu halde yazlığın tereke içindeki payına bakılır. Dörtte birden az ise bir problem yaşanmayabilir. Vasiyetnamenin önceden erkek çocuğa gösterilmesi durumu değiştirmez. 
Tamer Heper / Posta

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Öğrencilerin tasarladığı dronla yüksek katlı binalar boyanabilecek
  • 05.09.2022 10:54

Öğrencilerin tasarladığı dronla yüksek katlı binalar boyanabilecek

TEKNOFEST KARADENİZ'e katılan, 8 öğrenciden oluşan İTÜ'nün "Vefa" takımı projele ...

Gelir gruplarına göre yazlık bölge seçimleri farklılaştı
  • 13.07.2022 10:48

Gelir gruplarına göre yazlık bölge seçimleri farklılaştı

Değişen yaşam tercihleriyle birlikte konutlarda yazlık bölgelere olan talepler a ...

Rotterdam'da açık çatı günleri
  • 27.05.2022 11:23

Rotterdam'da açık çatı günleri

Hollanda'nın Rotterdam kentinde yaklaşık 35 binanın düz olarak inşa edilen çatıl ...

Rotterdam'da Mimarlık Ayı Festivali için geçici çatı terası tasarlandı!
  • 04.03.2022 10:35

Rotterdam'da Mimarlık Ayı Festivali için geçici çatı terası tasarlandı!

Haziran ayında Rotterdam Mimarlık Ayı Festivali için hazırlıklara başlayan MVRDV ...

İnnovia 2'den şok görüntüler! Fırtına nedeniyle cephe uçtu!
  • 29.11.2021 16:25

İnnovia 2'den şok görüntüler! Fırtına nedeniyle cephe uçtu!

İstanbul'da meydana gelen şiddetli fırtına sebebiyle İnnovia 2 projesindeki bir ...

Fırtına nedeniyle Şafak Residence'in çatısı uçtu!
  • 29.11.2021 16:14

Fırtına nedeniyle Şafak Residence'in çatısı uçtu!

İstanbul'da meydana gelen şiddetli fırtına nedeniyle Esenyurt-Haramidere bölgesi ...