maritbet girişmaritbet
1915 Çanakkale Köprüsü’nde sona doğru

1915 Çanakkale Köprüsü’nde sona doğru

1915 Çanakkale Köprüsü’nün kulelerinin son bloklarını montaj işlemi gerçekleştirildi.

1915 Çanakkale Köprüsü hızla yükselmeye devam ediyor. Son yapılan çalışmaların ardından köprünün ayaklarının uzunluğu 318 metreye ulaştı. Köprü ayaklarındaki son bölüm olan 32'nci blok Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın videokonferansla katıldığı törenle yerleştirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu köprünün son durumuyla ilgili tören alanında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bilgi verdi.

1915 Çanakkale Köprüsü'nün Marmara Denizi'ni her iki taraftan kuşatan büyük otoyol ağının en kritik geçiş noktası olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Çanakkale Boğazı'na köprü inşaatı asırların hayalidir. Ülkemizde pek çok hayal gibi bunu da gerçeğe dönüştürmek hamdolsun bize nasip oldu. Köprünün 2023 metrelik orta açıklığı 2023 hedeflerimizin de ifadesidir. Rastgele bu konulmuş bir hedef değildir. Kendi alanında dünyanın en uzunu ünvanına sahip bu köprü asırlar boyunca 1915 Çanakkale Zaferimizin sembolü olarak boğazı süsleyecektir. Feribotla 1,5 saat süren yolculuğu köprüyle 6 dakikada tamamlayacak her vatandaşımızın bu eseri kazandıranları şükranla, ecdadımızı da rahmetle yaad edeceğine inanıyorum. Bu sayede elde edilecek vakit ve yakıt tasarrufu da ülkemizin kazanç hanesine yazılacaktır. Yaygın ve hızlı ulaşım altyapısı bir ülkenin kalkınmasının gelişmesinin büyümesinin temel şartıdır. Bu anlayışla gece gündüz yürüttüğümüz çalışmalarla bugüne kadar 18 bin kilometreyi aşkın bölünmüş yol inşa ederek, toplam uzunluğu 27 bin kilometrenin üzerine çıkardık. Otoyol uzunluğunda 3100 kilometreye ülkemizde daha önce olmayan hızlı tren hatlarında ise 1300 kilometreye ulaştık. Havayolunu herkesin ulaşacağı seviyeye getirirken, hedefimiz hava yolu halkın yolu oldu. 30 yeni havalimanı yaparak ülkemizin dört yanında 56 havalimanını milletin hizmetine sunduk” dedi.

“Korona virüs dönemi avantajlı olacağız”

Türkiye'nin kendi ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde ulaşımda bölgesel merkez konumuna geleceğine dikkat çeken Erdoğan, “Çin'den yola çıkan bir yük treninin Marmaray üzerinden boğazı aşıp Avrupa'ya gitmesi bu stratejik konumun önemlerinden birisidir. Korona virüs sonrası siyasi ekonomik olarak şekillenecek dünyada ülkemizin diğer alanlarla ulaşımdaki bu güçlü altyapısı en büyük avantajımız olacaktır. Sağlık alanında 18 yıldır büyük çabalar ve mücadeleler sonucunda ülkemize getirdiğimiz yerin önemini hep birlikte daha iyi görüyoruz. Yurdun dört bir köşesine binlerce hastane inşa ettik. Modern cihazlarla donattık. Sağlık çalışanlarımızın sayısını 1 milyon üzerine çıkardık. Genel sağlık sigortası sistemi ile tüm vatandaşlarımızı sağlık güvencesine kavuşturduk. Bunları yaparken CHP'nin başını çektiği bir kesim hep işlerimizi engellemenin, yalan ve iftira ile önümüzü kesmenin gayreti içindeydi. Şehir hastanelerine demediklerini bırakmadılar. Ama onlara rağmen ülkemizi şehir hastaneleriyle donatmayı sürdürüyoruz. İkitelli'de ilk bölümünü daha önce açtığımız Başakşehir Şehir Hastanemizin ikinci kısmını 21 Mayıs'ta Japonya Başbakanı ile video konferans ile hizmete sunacağız. Bu zihniyet; salgın sürecinde ortaya çıkabilecek acil ihtiyaçları karşılamak ve daha sonra kaliteli sağlık hizmeti vermek için başlattığımız hastane inşaatlarına dahi tahammül edemiyor. Yeşilköy ve Sancaktepe'de yapımını tamamladığımız hastanelere “israf” diyecek kadar ufku dar, vizyonu sığ bir yapıdalar. İçişleri Bakanlığı'mızın sokağa çıkma kısıtlamasından etkilenen vatandaşlarımıza yönelik hizmet veren vefa sosyal destek gruplarına saldırılar. Bu da aynı alçak zihniyetin ürünüdür.” Dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da bu vatan ve milletin dev projeleri hak ettiğini ifade ederek, “Tarihe tanıklık ediyoruz. Ülkemiz ve dünyanın en önemli projelerinden olan 1915 Çanakkale Köprüsü dünya birincisi kulelerinin çelik blok montajını yapıyoruz. 1915 köprümüz 101 kilometrelik Malkara Çanakkale otoyolunun gözbebeği ve kilit noktasında yer almaktadır. Bakanlığımız olarak 1 hafta önce metro hattının tünel bitim töreninde yerin altındaydık. Bugün ise 318 metre yükseklikte yeni bir başarıya imza atıyoruz. Bu proje ülkemizin geleceğe atılmış en önemli adımlarından biridir. Çanakkale Köprüsü iki yakayı buluşturan bir köprü olmaktan öte adeta tarihimize saygı duruşudur. 2023 yılına atıfta bulunan köprü tamamlandığında 2023 metre orta açıklığı ile sınıfında dünya lideri olacaktır. Dünyanın en yüksek kulesine sahip olacak köprünün 318 metre, 3. ayın 18'ini gündem yaparak Deniz Zaferini temsil etmektedir. Biz 1915 Çanakkale savaşında yüzbinleri şehit vererek tüm dünyaya “Çanakkale geçilmez” dedik. Kahraman Seyit Onbaşı ile bugün Çanakkale köprü inşaatında çalışan kardeşlerimizin niyet ve samimiyetleri her türlü övgü üzerindedir. Dün bu topraklarda şehit olanlara ve bugün bölgenin kalkınması için gayret edenlere vefa borcudur. Bunu ödemek için var gücümüzle çalışmaya 2022 yılının 18 Mart'ında bitirmeye çalışıyoruz. Bugün köprümüzün çelik kule montajının son bloğunu monte ederken arkadaşlarımız adına şükranlarımı sunuyorum. 1915 Köprüsü tamamlandığında Lapseki Gelibolu arasındaki feribotla 1,5 saat süren ulaşım 6 dakikaya inecektir. Taşıt işletme giderleri ve ekonomik kayıplar ortadan kalkacak. Trafik sıkışıklığı azalacaktır. Kazalarla yaşanan can ve mal kaybı aza inecek kısa hızlı konforlu yolculuk tesis edilecektir. Yalnız Çanakkale'ye değil tüm Türkiye'ye değer katacak; ulaştırma sahnesinde yeni bir perde açacaktır. Trakya ve Ege bölgesini kıta avrupasıyla buluşturan köprü ticaret yollarını birbiriyle buluşturup ekonomiye canlılık sağlayacaktır. Çanakkale Köprüsü'nü içeren otoyol İstanbul, Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ'ı Ege'ye bağlayacak. 101 kilometre otoyol ile mevcut devlet yolu 40 kilometre kısalacak. 560 milyon lira yakıt ve zamandan tasarruf edilecektir “diye konuştu.

“1000'in üzerinde şantiyemizde önce sağlığa dikkat ediyoruz”

Bakan Karaismailoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Birbirini tamamlayan projelerle ülkemize yakışır dev eserler bırakmak istiyoruz. Engel tanımadan çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tüm dünyayı etkileyen covid 19 tedbirlerimizi aldık. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ülke genelinde 1000'in üzerinde şantiyelerde olduğu gibi önce sağlık, iş güvenliği ilkesine göre hareket ediyoruz. Pandemi süresine rağmen aldığımız tedbirlerle şantiyelerde çalışmalar aralıksız devam ediyor. Ulaşım ağını geliştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. İmkansız denileni gerçekleştirmenin ülkemiz için gurur, dünya için örnek projeler yapmanın sorumluluğunu taşıyoruz. Nice güzel işlere imza atacağımıza inanıyoruz”

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de “Sayın Cumhurbaşkanım bu proje için değil Türkiye'nin her köşesindeki her projeye verdiğiniz desteği bize verdiğiniz hedefleri hep beraber görüyor anlıyoruz. Bunun için Türk Milleti adına canı yürekten teşekkür ediyorum. Allah inşallah bize önümzdeki günlerde çok daha büyük Türkiye'yi yaşatmayı nasip etsin. Allah hepimize yardım etsin. Dünyada layık olduğumuz yere de en kısa sürede ulaşalım. Çalışanlarım adına saygılarımı sunuyoruz” diye konuştu.

Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, verdikleri sözü tutacaklarını köprünün 2022 Mart ayında bitirileceğini kaydederek, “Dünyanın her tarafından 25 ülkeden banka bize destek oldu. 1,5 milyar euroluk dış, 700 milyon euroluk iç kredi temin ettik. Desteklerini devam ettiriyorlar. Dünyanın en önemli projesinde yer almaktan gurur duyuyoruz. Finans olarak teknik olarak dünyanın bilgilerinin en üstünü biraraya getirdik. Pandemi krizinde de sağlık anlamında da aklımızın erdiği, bilimin bize öğrettiği kurallar çerçevesinde en üst tedbirleri uyguluyoruz. Allaha şükür şantiyemizde hiçbir vaka ile karşılaşmadık. 4 bin çalışan bu tesiste izole olmuş durumda ve köprünün imalatı 7 gün 24 saat aralıksız sürüyor” dedi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz