maritbet girişmaritbet
Yeşil Yıldız'lı otellerin yarıdan fazlası Antalya'da!

Yeşil Yıldız'lı otellerin yarıdan fazlası Antalya'da!

Kültür ve Turizm Bakanlığından "Yeşil Yıldız" belgesi alan 300 konaklama tesisinin 159'u Antalya'da bulunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığından Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi (Yeşil Yıldız) belgesi alan turizm işletmelerinin yarıdan fazlası Antalya'da faaliyet gösteriyor.

AA muhabirinin, Türkiye Otelciler Federasyonunun (TÜROFED) raporundan yaptığı derlemeye göre, Şubat 2016 itibarıyla Türkiye'de 300 "Yeşil Yıldız" belgeli konaklama tesisi bulunuyor.

"Yeşil Yıldız"lı tesislerin illere göre dağılımı incelendiğinde, 159 tesisle ilk sırayı Antalya alıyor. Buna göre Antalya Yeşil Yıldızlı tesislerin yüzde 53'üne sahip durumda. Bu ili 45 tesisle İstanbul, 24 tesisle Muğla, 15 tesisle İzmir ve 9 tesisle Ankara takip ediyor.

Ayrıca Aydın, Hatay, ve Ordu'da dörder, Afyonkarahisar, Gaziantep Nevşehir ve Şanlıurfa'da üçer, Bursa, Denizli, Erzurum, Kocaeli, Konya'da ikişer, Adana, Bolu, Eskişehir, Giresun, Kayseri, Kütahya, Malatya, Mardin, Mersin, Sakarya, Sinop, Trabzon, Yalova ve Zonguldak'ta da birer Yeşil Yıldız belgesi konaklama tesisi bulunuyor.

Yeşil Yıldız nedir?

Sürdürülebilir turizm kapsamında, çevrenin korunması, çevre bilincinin geliştirilmesi, turistik tesislerin çevreye olan olumlu katkılarının teşvik edilmesi ve özendirilmesi amacıyla, 1993 yılından itibaren, talep eden ve aranılan nitelikleri taşıyan konaklama tesislerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Çevre Dostu Kuruluş Belgesi" (Çam Simgesi) verilmeye başlandı.

Çevrenin korunmasına yönelik önlemlerin önem kazanmasıyla söz konusu mevzuat 2008 yılında güncelleştirildi ve genişletildi. Turizm İşletmesi Belgeli Konaklama Tesislerine Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi Verilmesine Dair Tebliğ, enerji, su, çevreye zararlı maddelerin tüketiminin ve atık miktarının azaltılmasını, enerji verimliliğinin arttırılmasını, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesini, konaklama işletmelerinin yatırım aşamasından itibaren çevreye duyarlı olarak planlanmalarını ve gerçekleştirilmelerini, tesisin çevreye uyumunu, çevreyi güzelleştirici düzenleme ve etkinlikleri, ekolojik mimariyi, çevreye duyarlılık konusunda bilinçlendirmeyi, eğitim sağlanmasını ve ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılmasını kapsıyor.

Tür ve sınıfına ilişkin belirlenen asgari puanı aşan tesislerden, simgesi yıldız olan konaklama tesislerinin plaketlerinde sınıflarını gösteren yıldızlar yeşil renkte düzenleniyor. Ayrıca, plaket üzerinde "çevreye duyarlı tesis" ibaresi yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Yeşil Yıldız Belgesi alan tesisler, çevrenin korunmasına katkıda bulunurken, tanıtım ve pazarlamalarında da bir ayrıcalık oluşturuyorlar.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Turizm amaçlı kiralamaları içeren kanun teklifi TBMM'de!
  • 11.10.2023 09:56

Turizm amaçlı kiralamaları içeren kanun teklifi TBMM'de!

Yeni kanun teklifine göre konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için izin bel ...

Bakan Ersoy, Hatay'daki tarihi yapılarla ilgili yapılacak çalışmaları anlattı
  • 04.08.2023 18:28

Bakan Ersoy, Hatay'daki tarihi yapılarla ilgili yapılacak çalışmaları anlattı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde d ...

Kız Kulesi mayıs ayında açılıyor
  • 06.04.2023 13:24

Kız Kulesi mayıs ayında açılıyor

İstanbul Boğazı'nın simge yapılarından Kız Kulesi, restorasyon çalışmalarının ar ...

Turist sayısı yılın ilk 8 ayında yüzde 58.32 artış gösterdi!
  • 23.09.2022 17:00

Turist sayısı yılın ilk 8 ayında yüzde 58.32 artış gösterdi!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yılın ocak-ağustos döneminde ülkeye gelen ziyaretçi ...

Bakan Ersoy: "İstanbul Kız Kulesi'nden seyredilecek"
  • 09.09.2022 15:04

Bakan Ersoy: "İstanbul Kız Kulesi'nden seyredilecek"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kız Kulesi'nde yapılan restorasyona i ...