maritbet girişmaritbet
Yazlık ev kiralamak isteyen, artık acenteler ile görüşecek!

Yazlık ev kiralamak isteyen, artık acenteler ile görüşecek!

Yaz döneminde kiralanan evlerin devleti ciddi vergi kaybına uğratması üzerine yeni bir yasa tasarısı hazırlandı.

ESD - Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı yasa tasarısı taslağında, turizm amaçlı kiralanan evlerin devleti mali açıdan ciddi zarara uğrattığı belirtildi. Kayıt dışı ekonominin ve haksız kazancın önüne geçilmesi planlanan yeni düzenleme ile devletin vergi kaybı önlenecek.  

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı eyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı ile sadece seyahat acenteleri ve tur operatörleri tarafından yerine getirilebilecek hizmetler belirlendi. 

Buna göre, ‘yerli ve yabancılara ait konutların turizm amaçlı pazarlama ve kiralama faaliyetlerini yürütme' yetkisi, seyahat acenteleri ve tur operatörlerine verildi.

‘YAZLIK BİR NEVİ SEKTÖR'

Taslağın gerekçesinde şu ifadeler kullanıldı: “Münhasır hizmetler başlığı altında getirilen önemli bir düzenleme de yerli ve yabancılara ait konutların turizm amaçlı pazarlama ve kiralama faaliyetlerinin yalnızca seyahat acenteleri tarafından yürütülmesidir. Turizmde yaşanan hızlı gelişme sonrasında yerli ve yabancıların mülk edinmesine yönelik yasal düzenleme sonrasında ise yabancılar tarafından turizm bölgelerinde edinilen konutların, sahipleri tarafından herhangi bir denetime tabi olmadan geleneksel yollarla ya da internet aracılığı ile yurtiçi veya yurtdışı kullanıcılara kiralandığı saptanmıştır. Bir nevi sektör haline gelen bu alanın aynı zamanda kayıt dışı ekonomi sağlayarak haksız kazanca yol açması ve devletimizi mali açıdan ciddi zarara uğratması nedeniyle, bu tür faaliyetlerin yasal mevzuat çerçevesine alınması yönünde düzenleme yapma zorunluluğu ortaya çıkmıştır.”

VERGİ KAYBI 2 MİLYAR TL

Türkiye'de bu şekilde kiralanan yaklaşık 100 bin evin olduğu, her yıl yaklaşık 15 milyon yerli ve yabancı turistin de bu evleri kiraladığı tahmin ediliyor. Bu konudaki vergi kaybının 2 milyar lirayı bulduğu belirtiliyor.

Habertürk

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yazlık ev kiralamak isteyen, artık acenteler ile görüşecek!
  • 20.02.2015 11:11

Yazlık ev kiralamak isteyen, artık acenteler ile görüşecek!

Yaz döneminde kiralanan evlerin devleti ciddi vergi kaybına uğratması üzerine ye ...