maritbet girişmaritbet
Viyana, düşük ev kiralarıyla da ‘en yaşanılır şehir’

Viyana, düşük ev kiralarıyla da ‘en yaşanılır şehir’

Viyana'da belediye tarafından 95 yıl önce hayata geçirilen toplu konut projeleri sayesinde vatandaşlar, düşük fiyatlarla ev kiralama imkanı buluyor.

"Dünyanın en yaşanılır şehirleri" arasında yer alan Viyana'da vatandaşlar, belediyenin sosyal toplu konut projeleri sayesinde, uygun fiyatlara kiraladıkları evlerde yaşamlarını sürdürüyor. Bu yıl Küresel Yaşanabilirlik ve Yaşam Kalitesi Raporu'na göre, "dünyanın en yaşanılır şehri" seçilen Viyana'da belediye tarafından hayata geçirilen projeler, kent sakinlerinin hayatını kolaylaştırıyor.

VATANDAŞLIK ŞARTI ARANMIYOR

Viyana Belediyesinin 1920'de başladığı ve günümüze kadar devam eden toplu konut projeleri kapsamında bugüne kadar 220 bin ev yapıldı. Viyana Belediyesine bağlı Wiener Wohner adlı birimin yönetimindeki belediye konutları, Konut Bakanlığı tarafından kiralanıyor ve vatandaşlara uygun fiyata kiraya veriliyor. Wiener Wohner'da yönetici olan yüksek mühendis Christian Rück, belediye evlerini çok uygun fiyatlarla Viyanalılara kiraya verdiklerini söyledi. Rück, konutları kiraya verdikleri kişilerde Avusturya vatandaşlığı şartı aramadıklarını, kişinin Viyana'da son 2 yıldır yasal şekilde oturmasının ve belirli bir geliri olmasının yeterli olduğunu belirtti.

‘VİYANA'NIN 3'TE 1'İ BELEDİYE EVLERİNDE OTURUYOR'

Margareten Gürtel bölgesinde 95 yıl önce başlatılan ve dar gelirli vatandaşlar tarafından büyük rağbet gören toplu konut projesinin günümüze kadar sürekli büyüdüğünü aktaran Rück, şöyle konuştu: "Evler sadece kiralanıyor ve kira bedelleri metrekareye göre değişiyor. Viyana'nın her bölgesinde bu evlerden bulunuyor. Evlerin büyüklüğü 45 metrekareden başlıyor ve yaşayacak olan kişi sayısına göre metrekaresi de artıyor. Kira bedeli de ortalama kiralardan çok daha düşük." Rück, sosyal demokrasinin gelişmeye başladığı 1920'li yıllarda başlayan projeler sayesinde alt gelir düzeyindeki vatandaşların bu evlerde oturduğunu vurgulayan Rück, "Viyana'nın 3'te biri belediye evlerinde oturuyor. Engelliler için de evler var. Yürüme güçlüğü olanlar için belediye evleri daha oturulur hale getirildi. Engelliler için gereken her şey yapıldı" ifadelerini kullandı.

‘VİYANA BELEDİYESİ BÜYÜK İMKANLARA SAHİP'

Viyana Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Erich Hechtner da 19. yüzyılın başlarında hayata geçirilen ve bugüne kadar gelişerek sürdürülen toplu konut projesinin önemini vurguladı. Viyanalıların ucuza oturdukları bu konutların emsallerinin çok daha pahalıya kiralandığını belirten Hechtner, "Viyana, geçmişten günümüze belediyecilik anlamında büyük imkanlara sahip. Viyana Belediyesinin sosyal projeleri, vatandaşların hayatını kolaylaştırıyor" diye konuştu.

‘YENİLENMEK İÇİN UYGUN FORMÜL'

Özellikle Merkez Tren İstasyonu'nun bulunduğu bölgeyi tamamen yenilediklerini dile getiren Hechtner, şöyle konuştu: "Bu projeyle dünyanın birçok yerinden gelen trenler Viyana'dan geçecek. Bu bölge, Avrupa trenlerinin kalbi olacak. Geçtiğimiz yıl bu bölge tren işletmeciliğine açıldı ancak bizim de bazı sorunlarımız var. Viyana'da, Unesco tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan birçok yer var. Yenileme yapmak istiyoruz ama elimiz kolumuz bağlanıyor. Yenileme yapmak için uygun bir formül bulmaya çalışıyoruz. Viyana şehrini geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Viyana, düşük ev kiralarıyla da ‘en yaşanılır şehir’
  • 16.12.2015 13:02

Viyana, düşük ev kiralarıyla da ‘en yaşanılır şehir’

Viyana'da belediye tarafından 95 yıl önce hayata geçirilen toplu konut projeleri ...