maritbet girişmaritbet
Van Başkale’deki Vanadokya turizme kazandırılmayı bekliyor

Van Başkale’deki Vanadokya turizme kazandırılmayı bekliyor

Van'ın Başkale’de bulunan peri bacaları ile aynı alanda bulunan çok sayıda tünel ve mağara turizme kazandırılmayı bekliyor

İlçe merkezine 33 kilometre uzaklıktaki Yavuzlar köyündeki peri bacaları, Nevşehir'in Ürgüp ilçesindeki Kapadokya'yı aratmıyor. Yöre halkı tarafından "Vanadokya" olarak adlandırılan ve her yıl özellikle yaz mevsiminde çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan peri bacaları, son yıllarda yağışların etkisiyle ortaya çıkan metrelerce uzunluktaki çok sayıda tünel ve mağarayla da dikkati çekiyor. Yavuzlar köy muhtarı Talat Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, peri bacalarının bulunduğu bölgenin yapısı itibarıyla Kapadokya bölgesiyle benzerlik taşıdığını, bu nedenle de "Vanadokya" olarak adlandırıldığını belirterek, kayaların ilginç görünümü ve doğal yapısıyla her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırladığını söyledi. Akkaya, Vanadokya'ya yapılacak yatırımlarla bölgeyi ziyaret eden turist sayısında önemli artış yaşanacağına değinerek, şöyle konuştu: "Köyümüzün birçok tarihi yönü ve dokusu var. Tarihi mezarlıklar, tüneller, mağaralar ve mabetlerle dolu köyümüzü keşfetmeye çalıştıkça yeni güzellikler beliriyor. Bölgede etkili olan yağmurlar, peri bacalarının olduğu alanda bulunan bazı taşların diplerinde oyuklar açılmasına neden oldu. Köydeki vatandaşlarımızın bu taşları yerinden oynatmasıyla altından gizemli tüneller çıktı. Metrelerce derinlikte ve labirent şeklinde olan bu tüneller birçok yöne ayrılıyor. 

Girmeye cesaret edemediğimiz karanlık tünellerin sırrını hala çözmüş değiliz. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan mağaraların ışıklandırılması ziyaretçilerin burayı daha rahat gezmesi için faydalı olacaktır. Çok geniş bir alana sahip köyümüzün her köşesinde bu türden doğal ve gizemli oluşumlar mevcut.  Ancak ziyaretçilerin burayı bir günde gezmelerinin imkanı yok. Yani ziyaretçilerin burayı keşfetmelerini sağlamak için bir tesis veya otel yapılabilir."

Köyün tanıtımı için çaba gösterdiğini ancak imkanlarının yetersiz olması nedeniyle çabasının sonuç vermediğini anlatan Akkaya, sağlanacak destekle Kapadokya'ya yapılan yatırımları kendi köylerine de yapabileceklerini ve hem köylerine hem de bölge ekonomisine önemli katkı sunabileceklerini ifade etti.

AA

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İçişleri Bakanı Soylu, Başkale'de depremzedelerle buluştu
  • 28.06.2021 10:32

İçişleri Bakanı Soylu, Başkale'de depremzedelerle buluştu

İçişleri Bakanı Soylu, İran'da geçen yıl meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem ...

Peri Bacaları, imar affına kurban gidiyor!
  • 03.11.2018 09:45

Peri Bacaları, imar affına kurban gidiyor!

İmar barışı, 60 milyon yılda oluşan Kapadokya’da peribacalarında, mağaralarda ka ...

Van'daki peribacaları 'Vanadokya' turizme kazandırılmayı bekliyor
  • 21.01.2018 13:26

Van'daki peribacaları 'Vanadokya' turizme kazandırılmayı bekliyor

"Vanadokya" diye adlandırılan Van'ın Başkale Belediyesi, ilçenin doğal güzellikl ...

Kapadokya’ya mimarlar çözüm arayacak!
  • 17.11.2015 14:40

Kapadokya’ya mimarlar çözüm arayacak!

Dünyaca ünlü peribacalarına sahip Kapadokya’nın sorunları Kasım ayında düzenlene ...

Turistler en çok 'Üç Güzeller'in fotoğrafını çekiyor!
  • 16.06.2015 14:05

Turistler en çok 'Üç Güzeller'in fotoğrafını çekiyor!

Kapadokya’nın simge peribacalarından olan 'Üç Güzeller' bölgede en çok fotoğrafı ...