maritbet girişmaritbet
Uzay oteli gerçek mi oluyor?

Uzay oteli gerçek mi oluyor?

Birkaç yıl içinde 90 dakikada bir dünyanın çevresinde dolaşan yörüngesel bir uzay otelinden dünyayı izleyebileceğinizi söylesek ne dersiniz? Bunun bilim kurgu filmlerinden bir sahne olduğunu düşünseniz de çok kısa bir süre içinde siz de uzayda turist olarak konaklayabilecekseniz. Tabi ki bunun maliyetini ödemeye gücünüz yeterse

 

Birkaç yıl içinde 90 dakikada bir dünyanın çevresinde dolaşan yörüngesel bir uzay otelinden dünyayı izleyebileceğinizi söylesek ne dersiniz? Bunun bilim kurgu filmlerinden bir sahne olduğunu düşünseniz de çok kısa bir süre içinde siz de uzayda turist olarak konaklayabilecekseniz. Tabi ki bunun maliyetini ödemeye gücünüz yeterse.
 
BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, robotlar, uçan arabalar ve uzay yolculuğu bir rüya gibi görünüyordu. Ancak uzay turizmiyle uğraşan şirketler çok yakında uzay otellerinin gerçek olacağını söylüyor. Bugüne kadar 7 uzay turisti Rus Soyuz roketiyle uzay yolculuğuna çıktı bile. Bundan sonraki uzay turistleri Barcelona'daki Galactic Suite Space Resort isimli modüler uzay istasyonunda 2013 ve 2014 yılında uzayda konaklayacaklar. Ayrıca, Rus firması Orbital Technologies de 2016 yılında 4 odalı uzay oteli açmayı planlıyor. Yetkililer otelin uzayda araştırma yapmak isteyen çalışanlar ile zengin insanların ziyaret etmeleri için tasarlandığını söylediler.
 
Önümüzdeki yıllarda uzayda otel açmayı planlayan ve bunun için çalışmalarını yürüten uzay turizmiyle ilgili firmalar ve projeleri ise şöyle:
 
Space Adventures: Şirket dünyanın yörüngesindeki Uluslararası Uzay İstasyonu'nda kısa süreli konaklama imkanı satıyor. Misafirler Rus Soyuz roketinin içinde nakledilecekler. Tüm turistlerin uçuştan önce 6 ay süresince Rusya'da kozmonot eğitimi almaları gerekiyor. 7-10 günlük uzak konaklamasının maliyetinin 40-50 milyon dolar olması bekleniyor. Firma bugüne kadar 7 turisti uzaya gönderdi bile.
 
Orbital Technologies: Dört odalı uzay istasyonunda her seferinde 7 yolcu olacak. Turistler için uzay oteli olarak kullanılabilecek olan istasyon bilimsel organizasyonlar için ise özel bir araştırma platformu olacak. Önceden uçuş eğitimi gerektiği konusunda şu ana kadar hiçbir açıklama yapılmadı. 5 günlük bir konaklamanın bedeli 950 bin dolar olacak. Projenin 2016 yılında başlaması bekleniyor.
 
Bigelow Aerospace: Amerikan otel devi Robert Bigelow tarafından kurulan şirketin uzayda 2 test evi bulunuyor. Firmanın şişirilebilir uzay istasyonu BA 330'da 6 kişi konaklayacak. Daha geniş kompleks oluşturmak için birkaç tane BA 330 evi bir araya getirilebiliyor. 23 milyon dolar karşılığında uzayda 30 günlük bir deneyim yaşayabilirsiniz. Bunun ne zaman gerçekleşeceği ise tam olarak bilinmiyor.
 
Galactic Suite: İspanya'da Barcelona'da bulunan uzay tasarım şirketi, Galactic Suite Space Resort adıyla bir modüler bir uzay istasyonu inşa etmek istiyor. Şirket çok hızlı olan modülün 90 dakikada bir dünyanın çevresini döneceğini ve böylece 16 kez güneşin doğuşunu izleyebileceğimizi açıklıyor. Bu modülde 3 günlük konaklamanın maliyeti ise tahminen 4 milyon dolar olacak. Modifiye edilmiş modülün 2014 yılında uzaya gönderilmesi bekleniyor.
 
Uzay otelinde konaklayacak olan turistlerin bir günü nasıl olacak?
 
8:45 Uyanma vakti.
 
9:00 Banyo zamanı. Yerçekiminin olmadığı ortamda, basit bir sabah duşu bile zor olabilir. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda kullanılan kabinler, suyu çekme amacıyla bir emme cihazıyla bölümleri hava geçirmeyecek şekilde kapatılıyor. Uzay otelleri de benzer teknolojiyi kullanacaklar.
 
9:30 Kahvaltı. İyi bir kahvaltı hazırlandı, kahvaltının uzaya taşınması için gıdalarda bulunan su kurutuldu yada vakumlandı. Uzay oteli bulunan mutfak sadece kahvaltıyı düzenliyor ve ısıtıyor.
 
10:00 Sabahları vaktinizi altınızdan geçip giden dünyayı izleyerek geçirebilirsiniz. Eğik yörüngesi nedeniyle otelden bir sıra enlem görünebilecek.
 
14:00 Uzay giysisi giyerek ve boşlukta yürüyerek uzay deneyimini ilk olarak yaşayabilirsiniz. Galactic Suit isimli giysi, güvenlik nedenlerinden dolayı size uzay otelinin içinde uzay yürüyüşleri yapma imkanı sunuyor. Bu yürüyüşler birkaç dakika sürecek.
 
19:30 Gün içinde yaptıklarınızın fotoğraflarını internete yüklüyorsunuz. Böylece arkadaşlarınız ve aileniz de sizin uzay otelinde neler yaptığınızı görecekler. Uzaydaki turistlere dünyadaki bilgisayarlarına uzaktan erişme imkanı da sağlanacak.
 
22:00 Uyku vakti. Yerçekiminin olmadığı bir yerde uzanmak ustalık ister. Kabin bölmelerine çarpabileceğiniz gibi havada sürüklenmeniz sık sık uyanmanıza yol açar. Bu nedenle çözümü uzay otelinin duvarına monte edilen uyku çantasında bulmuşlar.
 
Zaman
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Uzay Oteli 2021’de açılıyor
  • 22.02.2018 17:21

Uzay Oteli 2021’de açılıyor

Milyarder işadamı Robert Bigelovv, Uzay İstasyonu (ISS) gibi gezegenin yörüngesi ...

Google adını uzaya yazdıracak!
  • 15.06.2014 16:17

Google adını uzaya yazdıracak!

Geçtiğimiz günlerde uydu şirketi Skybox'ı satın alan Google, şimdi de Virgin Gal ...

Uzay oteli gerçek mi oluyor?
  • 10.05.2012 10:37

Uzay oteli gerçek mi oluyor?

Birkaç yıl içinde 90 dakikada bir dünyanın çevresinde dolaşan yörüngesel bir uza ...