maritbet girişmaritbet
Türkiye UNWTO’ya göre turizmin lideri olacak!

Türkiye UNWTO’ya göre turizmin lideri olacak!

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) raporunda, Türkiye en iyi 10 turizm ülkesi sıralamasında yükselen tek ülke oldu ve 6. sıraya yerleşti

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) raporunda, Türkiye en iyi 10 turizm ülkesi sıralamasında yükselen tek ülke oldu ve 6. sıraya yerleşti.

UNWTO tarafından her yıl düzenli olarak yayınlanan "Tourism Highlights Edition"ın 2012 sayısındaki verilere göre, geçen yıl dünya genelinde turist sayısı yüzde 4,6 artarak 983 milyona ulaştı. Bu rakam 2010 yılı verilerine kıyasla 43 milyon daha fazla.

Ortadoğu ve Afrika bölgesinde yaşanan "Arap baharı" nedeniyle, bu bölgelere giden turist sayısının yüzde 8-9 azalmasına rağmen, son 60 yılda dünyada en hızlı ve kesintisiz büyüyen sektör turizm oldu.

Dünya genelindeki turistlerin yüzde 51'i tatil amaçlı, yüzde 15'i iş amaçlı, yüzde 27'si sağlık ve dini yerleri ziyaret amaçlı başka ülkelere seyahat ediyor. Yüzde 7'lik bir kısım üzerinde ise bir sonuca varılamıyor.

Dünyada, turizmden elde edilen gelir 2010'da 927 milyar dolarken, 2011'de bu gelir 1 trilyon dolara ulaştı.

Sadece Türkiye üst sıraya çıktı

Türkiye'nin ayrı bir başlıkla incelendiği rapora göre, dünyanın en iyi 10 turizm ülkesi sıralamasında bu yıl sadece bir ülkenin yeri değişti. 2010'da 7. sırada bulunan Türkiye, 29,3 milyon turist sayısıyla 6. sarıya yerleşti. Böylece Türkiye sıralamada İngiltere'yi geride bırakmış oldu.

Raporda Türkiye'nin 1980 yılından bu yana turist sayısını yaklaşık 24 kat artırdığı kaydedildi.

"Bu gibi sonuçlar tüm çalışanların azmini artırmakta"

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay UNWTO'nun yayımladığı raporu değerlendirdi.

Türkiye'nin raporda ayrı bir başlık halinde incelendiğine dikkati çeken Günay, uzun zamandır bir ülkenin başlık olarak raporda ayrıca ele alınmadığını, bunun Türkiye için çok sevindirici bir durum olduğunu söyledi.

Sonucun, Türkiye'nin son yıllarda dünya genelinde yaşanan kriz ortamına ve diğer siyasal çalkantılara rağmen iyi bir çizgide geliştiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Günay, "Turizm Örgütü'nün bir arada bulunma, sektörü bir kuruma dönüştürme ve ortak strateji belirleme azmini pekiştiren bir haber oldu. 2000'li yıllarla dünyanın en önde gelen ülkeleri arasına girmeyi başardık. Belirlediğimiz hedeflere ulaşma yolunda çalışmalarımıza gece gündüz demeden aralıksız devam ediyoruz. Ülkemizi gururlandıran bu gibi sonuçlar tüm çalışanların azmini artırmakta. Türkiye'ye gelen turist sayısında geçmiş yıllarda yakaladığımız artış oranlarını göz önüne alarak, 2023 turizm stratejisi ile bu alandaki hedefimizi belirlemiştik. Çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek" diye konuştu.

Türkiye'de turizm sektörünün taşıdığı önemi gözeterek sektörün bütün bileşenlerini ve meslek birimlerini bir çatı altında toplamak amacıyla çalışma yürüttüklerini kaydeden Günay, bu çerçevede Türkiye Turizm Meclisi kurmak amacıyla protokol imzaladıklarını hatırlattı.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Küresel turist sayısı 1.4 milyar kişiye ulaştı!
  • 22.01.2019 16:02

Küresel turist sayısı 1.4 milyar kişiye ulaştı!

UNWTO "Dünya Turizm Barometresi - 2018" raporuna göre, küresel turist sayısı geç ...

Turizm dünya ekonomisini besliyor
  • 26.09.2018 16:30

Turizm dünya ekonomisini besliyor

BM raporuna turizm sektörü, dünyadaki tüm gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 10' ...

Şehir turizmi hızla büyüyor, lokomotif Japonya ve Çin!
  • 26.09.2018 09:15

Şehir turizmi hızla büyüyor, lokomotif Japonya ve Çin!

UNWTO'nun düzenlediği 'Küresel Kentler Zirvesi'nde şehir turizminin bugünü ve ge ...

Türkiye, dünyada en çok turist çeken 6'ncı ülke oldu
  • 23.02.2018 15:10

Türkiye, dünyada en çok turist çeken 6'ncı ülke oldu

UNWTO verilerine göre, Türkiye, geçen yıl 39,9 milyon turistle dünyada en çok zi ...

2013 yılında dünya turizm harcaması 1,4 trilyon dolara ulaştı
  • 22.05.2014 09:26

2013 yılında dünya turizm harcaması 1,4 trilyon dolara ulaştı

BM Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, 2013 yılında uluslararası turizmden elde ...