maritbet girişmaritbet
'Türkiye turizmde çok daha üst sıralara çıkabilecek'

'Türkiye turizmde çok daha üst sıralara çıkabilecek'

Servotel Yönetim Kurulu Başkanı Ömer İsvan, Servotel tarafından düzenlenen basın toplantısında turizm sektörünü değerlendirdi.

Otel ve gayrimenkul geliştirme danışmanlığı firmalarından Servotel'in düzenlediği basın toplantısında İsvan, Türk turizm sektörünün bugünlerden daha güçlenerek çıkabilmesi için sektörün ortak bir üst akıl platformuna ihtiyaç duyduğunu aktararak, turizm sektörüyle ilgilenen herkesin taşın altına elini sokması gerektiğini anlattı.

İsvan, doğru kurgulanmış, pazarlaması, yönetimi ve aktif yönetimi doğru yapılmış otellerin turizm sektöründeki küçülmeden daha az etkileneceğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Yaşadığımız dış faktörler nedeniyle turizmin bu noktaya gelmesi son derece doğal. Ancak her yapının etkilenmesi farklı oluyor. Böyle bir durumda oteller yüzde 100 de, yüzde 45 de küçülebilir. Önemli olan küçülmeyi en azda tutmak, normale dönmek için neler yapılabileceğini planlamak ve hızlı harekete geçmektir. Şu anda otelciliğin arkasındaki 'know-how' yeteri kadar kullanılmıyor. Turizmin kalbi olarak kabul edilen güney sahillerimizde oteller yaşanan sürece hiç hazır değil. Satış pazarlamada bugüne kadar yapılan tek şey tur operatörleri ile anlaşma yapmak olmuş. Bunun dışında hiçbir faaliyette bulunmamışlar. Artık yumurtaları ayrı sepetlere koymanın vakti geldi. Burada da 'know-how' ve markalaşma öne çıkıyor."

"Türkiye, "süper lig"de en az tanıtılmış ülke"

Ömer İsvan, Türkiye'nin her şeye rağmen turizmde "süper lig"de yer aldığına işaret ederek, "Buna hiç kimse 'acaba mı?' diyemez. Futbolda süper lig'de 18 ya da 20 takım oluyor. Eğer turizmde de bir 'süper lig' varsa Türkiye olarak biz ilk 10'un içindeyiz. İstanbul ise 2015 yılında ilk 5'in içindeydi. Dünyanın en önemli turizm ülkelerinden biriyiz. İstanbul da dünyanın en önemli turizm kentlerinden biri. 2015 yılında Paris, Dubai, Bangkok ve Londra'nın ardından İstanbul geldi. Yenilirsen de Real Madrid'e yeniliyorsun. Kimse bir şey diyemez. 2016 yılı üzerinde ise hala çalışılıyor." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin, "süper lig"de en az tanıtılmış ve en az bilinen ülke olduğuna dikkati çeken İsvan, "İstanbul şehirler arasında ilk 5'te ancak 1'e oynayabilir. İstanbul en az tanıtılmış, tanıtılmışsa da negatif tanıtılmış olmasına rağmen bu konumda. Türkiye'nin genel sorunu algı yönetimi. Sadece turizm için değil. Bankacılık, sigortacılık, tekstil ve esnaf için de bu önemli." ifadelerini kullandı.

İsvan, 2016 yılındaki gelişmelere göre otel yatırımlarının azalmaması gerektiğini belirterek, "15 dakikalık verilerle, 15 yıllık yatırımların kararı alınıyor. İstanbul'da otel arz fazlası rakamsal olarak kesinlikle yok ancak niteliksel olarak var. Döviz anlamında baktığımızda en önemli ihraç ürünleri arasında turizm 1 numara olabilir." yorumunu yaptı. 

"Bodrum Mandarin Oriental, Burj el Arab'ı geride bıraktı"

Doğru kurgulanmış, doğru markalanmış otellerde turizm sektörünün en kötü zamanlarında bile sorun yaşanmadığını dile getiren İsvan, yaklaşık bir ay önce açıklanan ve turizm sektörünün önemli araştırmalarından High-Network Individuals'da arsa aşamasından, konsept oluşturma ve markalama aşamasına danışmanlık verdikleri Bodrum Mandarin Oriental'in dünya beşincisi, Orta Doğu birincisi olarak açıklandığını söyledi. 

İsvan, Bodrum Mandarin Oriental'in geride bıraktığı oteller arasında Burj el Arab olduğuna dikkati çekerek, gelişim anlamında doğru markalama ve doğru ürünün tüm dış etkenlerden kendini ayrıştırabileceğini ifade etti.

İsvan, Türkiye'nin markalaşmasında her bölgenin, her ilin ayrı ayrı tanıtılması gerektiğine dikkat çekerek, şunlar söyledi:

"Antalya'nın hem doğal güzellikleri, hem tarihi güzellikleri hem de inanılmaz iyi otelleri var. Ege sahillerinde her il için ayrı ayrı markalaşma yapılabilir. Trabzon, Van, Çorum, Şanlıurfa, Kapadokya pazarlanmalı, ayrı markalamalarla dünyaya tanıtılmalıdır. İstanbul turistlerin en çok merak ettiği şehirlerden biri. İstanbul'da tarihi ve doğal güzellikleri yanı sıra festivaller, moda haftaları gibi etkinliklerle hayatın devam ettiği gösterilmeli."

Türkiye'nin turizmde çok daha üst sıralara çıkabileceğine işaret eden İsvan, bunun için de daha çok otel markasını Türkiye'ye getirmek gerektiğini vurguladı.

İsvan, 2016 yılına kadar 288 projeye danışmanlık hizmeti verdiklerini dile getirerek, bu sayının yüzde 65'inin turizm alanında yer aldığı bilgisini verdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Bu yıl turizmde hedef 35 milyar dolar, bunu yakalayacağız"
  • 15.01.2022 17:15

"Bu yıl turizmde hedef 35 milyar dolar, bunu yakalayacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yıl turizmde hedef 35 milyar dolar, bunu yakalayacağı ...

Yazlıklara yüzde 40 zam geldi! Fiyatlar yaza daha da artacak!
  • 08.01.2022 11:12

Yazlıklara yüzde 40 zam geldi! Fiyatlar yaza daha da artacak!

Pandemiyle öne çıkan yazlık evlerde fiyatlar geçen yıla göre yüzde 40 arttı.&nbs ...

Gayrimenkulun aktörleri ArkiPARC’taydı!
  • 31.03.2012 13:05

Gayrimenkulun aktörleri ArkiPARC’taydı!

ArkiParc Buluşması 28 Mart'ta Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşti ...

Turizmciler bu sezon hedeflerine ulaşacağına inanıyor
  • 20.05.2021 17:34

Turizmciler bu sezon hedeflerine ulaşacağına inanıyor

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarının düşüşe geçmesi, turizmde sezon ...