maritbet girişmaritbet
Türkiye Mavi Bayrak'ta dünya üçüncüsü

Türkiye Mavi Bayrak'ta dünya üçüncüsü

Türkiye'de mavi bayraklı plaj ve marina sayısı her önceki sene artıyor

Türkiye'de mavi bayraklı plaj ve marina sayısı her önceki sene artıyor. Türkiye'nin 2012 senesinde Mavi Bayraklı plaj sayısı 355, marina 19, yat 13 iken 2013 senesinde bu rakam 383 plaj, 21 marina ve 13 yat sayısına ulaştı. 2014 senesi rakamları ise 397 plaj, 22 marina ve 12 yat olarak kayıtlara geçmiş yer alıyor . Böylelikle Türkiye 2014 senesinde 397 Mavi Bayraklı plaj ile 70 ülke arasında dünya üçüncüsü oldu.

İMEAK DTO İzmir Şubesi İdare Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Mavi Bayrak Programını uygulayan 'Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı' (EFF) üyesi 70 ülke arasında Türkiye'nin 'Mavi Bayraklı Plaj' alanında üçüncü sırada olmasını 'başarı' olarak nitelendirdi. Öztürk, şu şekilde diye belirtti :

"70 ülke arasında Mavi Bayraklı plaj sıralamasında ilk sırayı 573 plajla İspanya, ikinciliği 407 plajla Yunanistan, üçüncülüğü ise 397 plajla Türkiye paylaşıyor. Türkiye, mavi bayraklı marina alanında da 22 mavi bayraklı marina ile 70 ülke arasında 7. sırada yer alıyor . Marina alanında ilk sırayı 108 marina ile İspanya, ikinciliği 103 marina ile Almanya, üçünlüğü ise 101 marina ile Hollanda bulunuyor . Mavi Bayrak aynı dönemde temiz deniz, emniyetli çevre manasına gelmekde olduğu için yerli ve yabancı turistler tarafından daha çok fazla tercih ediliyor. İşletmeciler de bu noktada mavi bayrak kriterlerini yerine getirerek, tesislerini uluslararası standarda kavuşturabildikleri gibi tur operatörleri de mavi bayrak ödüllü tesisleri tercih ediyorlar. Bu tür çalışmaların turizme pozitif istikametinde çok büyük katkısı olacağına inanıyorum. Türkiye'nin, mavi bayraklı plaj kategorisinde başarısını her önceki sene artırarak sürdürmesi ise bu alanda gercekleşen çalışmaların başarısını göstermektedir. Emeği önceki herkese teşekkür ediyorum." 

MAVİ BAYRAK NEDİR?

Yurt dışında 'Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı' tarafından yürütülen Mavi Bayrak uygulaması ile alakalı çalışmalar memlekette Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından yürütülüyor. Mavi Bayrak Ödülü plaj, marina ve yatlara bir sene için veriliyor ve her sene işlemler yeni baştan tekrarlanıyor. Mavi Bayrak uygulamasında plajlar için sezon süresince deniz suyunun 15 gün ara ile kontrol ediliyor olması, cankurtaran ve emniyet olanaklarının olması, çevrenin korunmasıyla alakalı çalışmaların düzenlenmesi gibi etkenler mavi bayrak verilmesinde etkili oluyor. Marina ve yatlarda ise, deniz suyu analizi istenmiyor ancak, emniyet ve çevrenin korunması ile alakalı ihtiyaçların sağlanması talep ediliyor. Başvurular Kasım ve Aralık aylarında TÜRÇEV'e yapılıyor. Adaylar önce ulusal, daha akabinde uluslararası jüri tarafından değerlendiriliyor. Karar, Mayıs ayı başında Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı tarafından açıklanıyor. Mavi Bayraklı plaj, marina ve yatların senede bir defa denetlenmesi lazım geliyor . Denetimler esnasında bir kriter eksik ise bayrak 10 gün zaman ile birçok kriter eksik ise bayrak sezon süresince indiriliyor.

Ajans 34

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Muğla'da mavi bayraklı plaj sayısı yükseliyor!
  • 27.06.2015 14:46

Muğla'da mavi bayraklı plaj sayısı yükseliyor!

Turizm cennetin Muğla'da son dönemdeki artışla birlikte mavi bayraklı plaj sayıs ...

Türkiye Mavi Bayrak'ta dünya üçüncüsü
  • 28.07.2014 08:11

Türkiye Mavi Bayrak'ta dünya üçüncüsü

Türkiye'de mavi bayraklı plaj ve marina sayısı her önceki sene artıyor ...

Türkiye’de Mavi Bayrak için tatil beldeleri arıtma tesisi yaptırıyor!
  • 25.07.2012 10:36

Türkiye’de Mavi Bayrak için tatil beldeleri arıtma tesisi yaptırıyor!

Türkiye’nin şu anda Mavi Bayrak’lı plaj bakımından dünya 4’üncüsü olduğunu bildi ...