maritbet girişmaritbet
Turizme kamu kampı engeli

Turizme kamu kampı engeli

Balıkesir’in turistik ilçesi Ayvalık’ın, Sarımsaklı Plajı ile ünlü Küçükköy Beldesi, kamu kampları nedeniyle turizmi geliştirememenin sıkıntısını yaşıyor


 

Balıkesir'in turistik ilçesi Ayvalık'ın, Sarımsaklı Plajı ile ünlü Küçükköy Beldesi, kamu kampları nedeniyle turizmi geliştirememenin sıkıntısını yaşıyor. Beldenin en bakir bölgesini Belediye Meclisi'nin oybirliği ile turistik tesis alanı olarak ilan eden Küçükköy Belediye Başkanı CHP'li Mesut Ergin, planlama aşamasına geldiğinde yeni bir kamu kampı isteği ile karşı karşıya kalınca isyan ederek “Artık yeter, bu kadar kamu kampı bir yere fazla” dedi.

Ayvalık'ın, Sarımsaklı Plajı ve Şeytan Sofrası ile ünlü Küçükköy Beldesi, sınırları içerisinde bulunan 5 kamu kampı ile sırada bekleyen bir kamp yüzünden turizm gelirini arttıramamanın ve yeni turizm yatırımı yapılmamasının sıkıntısını yaşıyor. Beldede MİT, Maliye Bakanlığı, Vilayetler Hizmet Birliği, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Vakıflar Bankası'na ait, kıyı kenar çizgisi içerisinde bulunan ve sahili kapatan 600 dönüm genişliğindeki beş kamu kampı, yoğun olarak kullanılan 8 kilometre uzunluğundaki sahil şeridinin yaklaşık 3'te 1'ine denk gelen 2.5 kilometresini kaplıyor.

Beldeye tatil için gelenler ile yazlıkçılar sahil şeridinin ancak arta kalan kısmından yararlanabiliyor. Sarımsaklı sahilini adeta işgal altında tutan beş kamu kampına ek olarak Milli Savunma Bakanlığı, Ayvalık'ta bulunan TSK Ali Çetinkaya İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi'ne ek bir günübirlik tesis için 13.5 dönümlük alan için ruhsat başvurusunda bulundu. Ancak Küçükköy Belediyesi, seçimlerin hemen ardından MSB'nin istediği alanın içerisinde bulunduğu 150 dönümlük kısmı, turizm tesis alanı olarak ilan etti. Ruhsat nedeniyle MSB ile karşı karşıya gelen Küçükköy Belediye Başkanı CHP'li Mesut Ergin ise kamu kamplarının işgaline isyan etti.
 
TURİZMİN ÖNÜNDE BÜYÜK ENGEL
Sarımsaklı Plajı'nda bulunan beş kamu kampından MİT, Vilayetler Hizmet Birliği ve Maliye Bakanlığı kamplarının ruhsatları olduğunu ancak kıyı kenar çizgisi içerisinde kaldığını, diğerlerinin ruhsatı olmadığını söyleyen Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin, Küçükköy'ün geleceğini turizmde gördüklerini ve çalışmalarını bu yönde sürdürdüklerini söyledi. Kamu kamplarının kullanılan 8 kilometrelik sahil bandında 2.5 kilometrelik bir uzunluk ile 600 dönümlük alanı kapladığını belirten Ergin, “Sahil bandında 2.5 kilometre uzunluk çok ciddi bir uzunluk. Bu kamplarla çok sorunlar yaşıyoruz. Güvenliği gerekçe göstererek sahile bariyer koyuyorlar, demirlerle sahili kapatıyorlar, halkın geçişini engelliyorlar. Sahil herkese açıksa buraların da normal vatandaşa açık olması gerekir ama kimseye sözümüzü dinletemiyoruz. Eskiden bir Karayolları Kampı vardı o birkaç yıl önce kalktı sahil vatandaşlara kaldı, biz de orada yeni bir düzenleme yaptık, şimdi vatandaşlar buranın yeni halinden çok memnun rahat rahat denize giriyorlar. Siz belediye olarak her yere imar veriyorsunuz adam oraya bir ev yapıyor, ancak sahile indiğinde işgalle karşı karşıya kalıyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor” dedi.

Kamu kamplarının çıkarttıkları ‘kamu yararı' kararı ile faaliyetlerini sürdürdüğünü dile getiren Başkan Ergin, “Eğer bu kamplar kamu yararınaysa niye plajı kapatıp vatandaşların plajdan yararlanmasını engelliyorlar. Biz artık Sarımsaklı'da kamu kamplarını istemiyoruz. Halk ciddi ciddi bu kamplara karşı, plajın işgal edilmemesi gerektiğine inanıyor. Ayrıca bu kampların Sarımsaklı'ya da hiçbir faydası yok. Çünkü oraya gelenler çıkıp dışardan bir küçük şişe su bile almıyor. Kullanma sularını bile belediyeden değil Altınova'dan bizim su aldığımız kaynaktan kendi hatlarıyla getiriyorlar” diye konuştu.
 
TURİZM İÇİN TOPTAN DEĞİŞİM
Küçükköy Belediye Meclisi, 16 binin üzerinde ikinci konutun bulunduğu beldede ikinci konutların önüne geçmek ve turizmin yönünü büyük yatırımlara çevirmek amacıyla Sarımsaklı çıkışında bulunan ve eskiden de turizm alanı olan 150 dönümlük bakir alanı turistik tesis alanı olarak ilan etti. Ardından sahilde bulunan 40 büfe Kıyı Kenar Kanunu'na aykırı olduğu için kaldırıldı, oteller bölgesinde geçmiş yıllarda yapılan tecavüzler yıkıldı. Son olarak da turistik tesis alanı olarak ilan edilen bölgede yeni bir plan ve harita tadilatı yapılmasına, ruhsat taleplerinin de bu tadilat çalışmasının bitimine kadar durdurulmasına karar verildi.

Beldede turizm sezonunu uzatmak için çareler aradıklarını dile getiren Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Her yıl Sarımsaklı'da 1 milyon turisti ağırlıyoruz. Herkes sezonun uzamasını istiyor da bu lastik değil ki çekip uzatasın. Bu ancak yatırımla olur, mega projelerle olur, yerel yönetimin yatırım yapması lazım. Bunu yapabilmek için bizim buraları gelecek nesillere bakir bir şekilde temizlenmiş olarak bırakmamız lazım” dedi.

KİMSEYE KARŞI DEĞİLİZ
Turizmi geliştirmeye, beldedeki kamu kamplarına bir şekilde dur demeye çalışırken Milli Savunma Bakanlığı'nın, Ayvalık'ta bulunan TSK Ali Çetinkaya İlk Kurşun Rehabilitasyon Merkezi'ne ek günübirlik tesis ruhsatı için kendilerine başvurduğunu, belediye meclis kararı gereği buna olumsuz yanıt verdiklerini dile getiren Başkan Ergin, “Hazine'ye ait MSB'ye tahsisli alan üzerinde şehit ve gazilerin aileleri için günübirlik tesis yapmak istiyorlar. Ancak zaten o şekilde kullandıkları bir tesis var hem de istedikleri yerin 500 metre ilerisinde. Bu da ruhsatsız ve yıllardan beri belediye elinden gelen yardımı yapıyor. Bu tesise izin vermemiz durumunda sahilin 200 metresi kapanacak. Bize geldiler konuyu uzun uzun anlattık kendilerinin başka bir yer önerisine her türlü yardımı yapacağımı söyledim, ‘plajı bölmeyelim' dedim, henüz bir cevap alamadım. Şehit ve gazi aileleri başımızın tacı ama bizim de burada varlığımızı sürdürmek için turizme dört elle sarılmamız gerekiyor. Bu istedikleri yerde böyle bir tesise izin vermek demek yatırımın buradan gitmesi demek. Siz yatırımcı olsanız sahili duvarla ya da dikenli telle kapatılmış bir yere tesis yapar mısınız?” diye konuştu. MSB'nin talebine olumlu yanıt vermeyeceklerini sözlerine ekleyen Başkan Ergin, gerekirse yargı yoluna gideceklerini de söyledi.
 
Ege Belediyeler Birliği ve aynı zamanda Küçükköy Belediyesi'nin avukatı olan Avukat Enis Dinçeroğlu, belediyenin aldığı meclis kararı uyarınca direnerek ruhsat vermeyeceğini söyledi. Dinçeroğlu, “Karşı bir hamle yapıp öteki ruhsatsız kamplar için de ruhsat alamayacaklarına göre tahsislerin kaldırılmasını isteyeceğiz” diye konuştu.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz