maritbet girişmaritbet
Turisti aldatana 84 bin TL ceza geliyor!

Turisti aldatana 84 bin TL ceza geliyor!

3 yıldızlı otelde ‘5 yıldızlı tatil’ vaadeden turistik tesislere, 84 bin lira para cezası geliyor. Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ramazan Ersoy, “Yıldız sayısı gerçeği yansıtmayan işletmelere ceza gelecek” dedi

 

3 yıldız otelde 5 yıldızlı tatil aldatmacasına 84 bin TL ceza
 
3 yıldızlı otelde ‘5 yıldızlı tatil' vaadeden turistik tesislere, 84 bin lira para cezası geliyor. Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ramazan Ersoy, “Yıldız sayısı gerçeği yansıtmayan işletmelere ceza gelecek” dedi.
 
YILDA 30 milyon turisti ağırlayıp, kasasına 25 milyar dolar geliri koyan turizim sektörünün son dönemlerde ağırlık verdiği erken rezervasyon sistemi sayesinde, seyahat eden Türkler'in sayısı da sonunda 10 milyona ulaştı. Bu da, hızla büyüyen yerli turist pastasından daha fazla pay almak isteyen bazı fırsatçı turistik tesis işletmeleri ile seyahat acentelerinin anında devreye girmesini sağladı. Ancak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, 3 yıldızlı otellerde “5 yıldız konforunda tatil” sloganıyla tatilcileri yanıltmaya çalışan bu firmalara karşı harekete geçti.
 
Resmi verilerle karşılaştırma
 
Gazete, televizyon ve radyolara verilen reklamları, tek tek incelemeye alan Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, tatilcilerin zarara uğramasını önlemek için bu tesislerle ilgili reklamlarda yer alan bilgileri, resmi kayıtlarla karşılaştırarak, gerçeği yansıtıp, yansıtmadığını tespit etmeye çalışıyor.
 
Bu tespitlerin sonucunda, yıldız sayısı gerçeği yansıtmayan tesisler ile bu tesislerin pazarlamasını yapan seyahat acenteleri, Reklam Kurulu'na sevk edilerek, her birine 84 bin lira para cezası uygulanması sağlanacak. Bu ceza da, bir yıl içerisinde tekrarlanması halinde ikiye katlanacak.
 
Termal tesislerde de görüldü
 
Gelen turist sayısındaki artışın yanı sıra, Türkler'in de ‘tatilci' kimliğine yavaş yavaş bürünmeye başlaması, yüzde 40'lara varan erken rezervasyon indirimleri sayesinde yurtiçi ve yurtdışında tatile çıkan Türkler'in sayısını 10 milyona ulaştırdı. 
 
Türkiye'de tatil alışkanlığının yaygınlaşmasıyla birlikte suistimallerde de artış yaşanmasına yol açıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, erken rezervasyon uygulamasının başladığı kış aylarından itibaren medya kuruluşlarında yer alan ilan ve reklamlarla ilgili yaptığı ilk incelemelerde bazı otellerin duyurulan yıldız sayılarını yansıtmadığı ortaya çıktı. Buna benzer uygulamalar, termal tesislerde de görüldü. Termal işletme ruhsatı olmadığı halde, bunun reklamını yaptıkları tespit edildi. Ayrıca, butik otellerde de kuralları içermeyen farklı uygulamalarla da karşılaşıldı. 
 
Ceza uygulanacak
 
Tatilcileri yıldız oyunuyla yanıltan tesis ve acenteleri Reklam Kurulu'na sevk edeceklerini söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ramazan Ersoy, “Yıldız sayısı gerçeği yansıtmayan tesislerin her birine 84 bin lira para cezası uygulanacak. Bu ceza, uygulamanın bir yıl içerisinde tekrarlanması halinde ikiye katlanacak” açıklamasında bulundu. 
 
Türkiye'nin turist yelpazesi genişliyor
 
DENİZ-kum-güneş imkânları sunan Akdeniz otelleri yerine, Türkiye'nin saklı kalmış bölgelerindeki kültür turlarına çıkanların sayısında da artış yaşanıyor.
 
Türkiye'ye en fazla gelen Alman, Rus ve İngiliz turistlere, İskandinav ülkeleri de eklendi. Arap ülkelerinden gelen turistlerin sayısında da artış gözlendi. 
 
Tarih, kültür ve inanç turizminin payı artıyor
 
TARİH, kültür, inanç ve sağlık turizminin payı hızla artmaya başladı. Bu da, Türk turizminin kıyılardan iç bölgelere çekerek, çeşitlendirme politikasını beraberinde getirdi.
 
Artık Türkiye'de Doğu Anadolu'da Van Gölü, Güneydoğu'da Hatay, Mardin, İç Anadolu'da Kapadokya'nın yanı sıra Doğu Karadeniz'de de farklı konseptlerde turizmi geliştirme çalışmaları başladı. Turizmciler, erken rezervasyon kampanyalarını daha da öne çekerek, iç turizme hareket katmanın hesaplarını yaparken, seyehat acentelerinin yurt dışında açtıkları şube sayısı da 70'e ulaştı. Anadolu'da da otel yatırım hamlesi devreye girdi. 
 
Erkan Çelebi/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Sinop'un turizm hedefi yılda 2 milyon ziyaretçi sayısını aşmak
  • 26.01.2024 14:53

Sinop'un turizm hedefi yılda 2 milyon ziyaretçi sayısını aşmak

2023'te 1,5 milyon ziyaretçi ağırlayan Sinop, 2024 yılında 2 milyon ziyaretçi sa ...

İstanbul, Temmuz ayında turist sayısında rekor kırdı
  • 29.08.2023 11:16

İstanbul, Temmuz ayında turist sayısında rekor kırdı

İstanbul temmuzda ağırladığı 1 milyon 873 bin 97 kişi ile son 10 yılın aylık baz ...

Turizm merkezlerindeki havalimanlarında yolcu sayısı yüzde 22 artış gösterdi
  • 25.08.2023 17:02

Turizm merkezlerindeki havalimanlarında yolcu sayısı yüzde 22 artış gösterdi

Bu yılın ilk 7 ayında turizm merkezlerinde bulunan havalimanlarında ağırlanan yo ...

Turizm merkezlerindeki havalimanlarını 64 milyondan fazla yolcu kullandı
  • 18.07.2023 16:13

Turizm merkezlerindeki havalimanlarını 64 milyondan fazla yolcu kullandı

Türkiye'nin turizm cenneti destinasyonlarına ilgi havalimanı yolcu sayılarına ya ...

"6 ayda 6 bin kilometre" şartına uymayanlara 35,1 milyon lira ceza
  • 09.03.2023 14:19

"6 ayda 6 bin kilometre" şartına uymayanlara 35,1 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobilde 6 ay 6 bin kilometre pazarlama ve satış ...