maritbet girişmaritbet
TÜKODER devre mülk dolandırıcılarına karşı uyardı!

TÜKODER devre mülk dolandırıcılarına karşı uyardı!

TÜKODER Genel Başkanı ve TÜDEF Genel Başkan Yardımcısı Aziz Koçal, devre mülk satışı ve tatil pazarlamalarında halkın kandırıldığını belirtti.

Termal tatil programlarına ve devre mülk satışlarında vatandaşlardan mağduriyet şikayetleri aldıklarını söyleyen Koçal, “Devre mülk pazarlamacıları genellikle çekilişte size bir iki gün bir gaecelik tatil çıktı diyerek, Yalova termal ya da başka bir yerde termal tesislere götürerek, burada satışını vaat ettikleri devre mülk tanıtımlarını yaparak kişileri sözleşme imzalamaya zorluyorlar. Bir kişinin başına beş altı kişi gelerek baskı altına alarak sözleşme imzalattırdıklarını ağdurlar bize anlatıyor” dedi.

“Hatta siz kullanmazsanız, biz yüksek fiyata başkasına sizin adınıza kiraya vereceğiz vaatlerinde bulunuyorlar. Yüksek kira getirisi olan devre mülk satışı ile “tüketicileri mağdur ediyorlar” diyen Aziz Koçal, “Emekli ikramiyesini bile yatıranlar var” dedi.

Devre mülk büyüyor

TÜKODER Genel Başkanı ve TÜDEF Genel Başkan Yardımcısı Aziz Koçal, dolandırılıcılığa ilişkin şöyle konuştu: “2+1 devre mülk alan bir tüketiciyi belli bir süre sonra ödemesi bitti ise çağırarak, 2+1'de mutfak yok denerek, 3+1'e yükseltip ilave para alıyorlar, 3+1 bitiyor, yüzde yüz kira garantili diyerek 4+1'e yükseltip yine para alıyorlar. Şirketi tanımayan vatandaşlarımız maalesef bu vaatlere inanıyorlar. Bu şirketin sözleşmelerin hiç biri kanunun belirlediği şartlara uymuyor. Vatandaş istediği zaman cayma hakkını kullanarak senetlerin ve ödediği paraların iadesini talep edebilirler. Tüketici mahkemesi için avukat şartı yok. Tüketici yazdıracağı bir dava dilekçesi ile birlikte tüketici mahkemesine dava açarak, davasını takip edebilir.”

‘Bakanlığa şikâyet edin'

Koçal, şunlara dikkat etmesi gerektiğini söyledi: “Sözleşme devre tatil veya gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi başlığı altında noterde düzenlenmeli. Cayma hakkı mutlaka yazılmalı. Sözleşmeyi düzenleyen, senetlerin hamili, tahsilat makbuzlarındaki isimler ve tapunun maliki aynı şirket olmalı. Senetler mutlaka nama yazılmalı. Nama yazılı senet devir ve ciro edilemez. Bu tüketiciyi üçüncü şahıslara karşı korur. Devre mülk sözleşmesi yapan her tüketicinin 14 gün içerisinde cayma hakkı var. Noterde yapılmayan sözleşmenin geçerliliği yok. Bu nedenle tüketici istediği zaman cayma hakkını kullanıp sözleşmeyi fesh edebilir ve yaptığı ödemeler ile senetleri geri isteyebilir. Satışı yapan şirket mülkü sözleşmede belirtilen tarihte teslim etmezse tüketicinin senetlerini icraya koyamaz, senetleri üçüncü kişilere ciro edemez. Senetleri icraya konmuş olan tüketiciler itiraz süreci geçmiş ise derhal tüketici mahkemesinde sözleşmenin iptali, senetlerin ve ödenen tutarların iadesi için ihtiyati tedbirli dava açmaları gerekiyor. 

Mağdur olan, senetlerini iade alamayan, şirkete ulaşamayan vatandaşlarımız, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na ve alo 175'e mutlaka şirketi şikayet etsinler.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Devre mülk şirketleri artık ayaklarını denk almalı"
  • 25.10.2018 11:03

"Devre mülk şirketleri artık ayaklarını denk almalı"

TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal, Yalova'nın devre mülk satışı sorunlarıyla anıl ...

Devre mülk satışlarında aldatıcı reklama ceza!
  • 27.09.2018 11:14

Devre mülk satışlarında aldatıcı reklama ceza!

TÜKÜDER Genel Başkanı Aziz Koçal, tanıtımlarında tüketicileri aldatan ve yanlış ...

"Bedava tatil kazandınız" mesajıyla "devre mülk dolandırıcılığı"
  • 06.05.2018 16:53

"Bedava tatil kazandınız" mesajıyla "devre mülk dolandırıcılığı"

Devremülk ve Tüketici Koruma Derneği Başkanı Özkan Oran, devre mülk dolandırıcıl ...

E-tebligatlı 'icra tehditleri' kabus oldu
  • 16.04.2018 14:05

E-tebligatlı 'icra tehditleri' kabus oldu

Telefonlara "e-tebligat" başlığıyla gelen kısa mesajlar, çok sayıda vatandaşın k ...