maritbet girişmaritbet
'Termal turizm master planları hazırlandı'

'Termal turizm master planları hazırlandı'

Türkiye'nin termal tıurizm alanında turist potansiyelinin artırılması için termal kentler oluşturulacak.

Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Almanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve Fransa gibi ülkelerin en büyük gelir kaynakları arasında termal turizm dikkati çekiyor.

Başta Almanya olmak üzere yurt dışında geniş bir alanı kapsayan tesislerde, kür merkezleri, kür parkları, su parkları, binicilik parkları, yüksek yatak kapasitesine sahip oteller, hastane, klinik oteller, konser salonları, ibadet yerleri yer alıyor. Bu tesislerde ziyaretçilere hem sağlık hem dinlenme hem de eğlence bir arada sunuluyor.

Kaynak potansiyeli açısından Avrupa'da birinci, kaplıca uygulamaları konusunda ise üçüncü sırada yer alan Türkiye'de de tesislerde, yurt dışındaki örneklerde olduğu gibi birçok aktivitenin bir arada bulunması için alt yapı çalışmalarına başlandı.

Alanda hukuki düzenlemelerin yapılması ve gerekli yönetmeliklerin hazırlanmasının ardından söz konusu tesislerin hangi şartlara sahip olması gerektiği belirlendi.

Yapılan düzenlemeler sonrasında, tesisleri yaşlı ve sağlık sorunu bulunan kişilerin yanı sıra genç ve sağlıklı bireylerin tercih etmesi için hedef grup genişletildi. Bu şekilde tesislerde ortalama kalış süresinin de artırılması amaçlandı. 

"Termal turizm master planları hazırlandı"

Uluslararası standartlarda termal tesislere sahip termal kent niteliğindeki destinasyonların oluşturulabilmesi ve Avrupa ülkeleri ile rekabet edilebilmesi için, Türkiye Turizm Stratejisi Eylem Planı ana kararları kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından termal kentler oluşturulması kararlaştırıldı.

Bu kapsamda Güney Ege (Aydın, Denizli, İzmir, Manisa), Güney Marmara (Balıkesir, Çanakkale, Yalova), Frigya (Afyonkarahisar, Ankara, Eskişehir, Kütahya, Uşak) ve Orta Anadolu (Aksaray, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Yozgat) olmak üzere 4 bölgede termal turizm master planları hazırlandı.

İllerin belirlenmesinde coğrafi olarak bütünlük oluşturan termal kaynakların bulunması yanında termal turizmle bütünleşebilecek ulusal ve uluslararası öneme sahip kültür ve doğa değerlerini içermesi, ortak ulaşım imkanlarının olması ve uygun iklim koşullarıyla birlikte destinasyon oluşturabilecek yakınlıkta olma kriterleri dikkate alındı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan çevre düzeni planlarında, Güney Ege bölgesi kapsamında 180 bin, Güney Marmara bölgesi kapsamında 118 bin, Frigya bölgesi kapsamında 120 bin ve Orta Anadolu bölgesi kapsamında 107 bin olmak üzere 4 bölgede toplam 500 bin planlı yatak kapasitesi oluşturuldu. 

Belirlenecek pilot bölgeler kapsamında imar planı çalışmalarının tamamlanması ve belirlenecek yatak kapasitelerine göre termal su dağıtım hattı projeleri ile Sağlık Bakanlığının doktor ve fizik tedavi uzmanı gibi sağlık personelinin atayabileceği, Sağlık Bakanlığı veya Kültür ve Turizm Bakanlığınca ortak kür merkezleri oluşturulacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak değerlendirme sonrasında oluşturulacak Termal Turizm Merkezleri ile yatak kapasiteleri artırılacak.

Öte yandan son yıllarda yürütülen çalışmalar kapsamında, Türkiye'de 5 yıldızlı şehir ve resort otellerde "SPA" ve deniz resort otellerde "deniz kürleri" olanak tanımlanan "talassoterapi" birimleri kuruldu. Termal yörelerde ise 4-5 yıldızlı "termal" oteller hizmete girdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sakarya'da 55 dönüme güneş panelleri kuruluyor
  • 30.11.2020 11:26

Sakarya'da 55 dönüme güneş panelleri kuruluyor

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, 55 bin metrekare alanda kurulacak güneş panelleri ...

İDEV ve Doğu Marmara Gayrimenkul Fuarı yarın açılacak
  • 26.04.2017 16:42

İDEV ve Doğu Marmara Gayrimenkul Fuarı yarın açılacak

TÜYAP Anadolu Fuarları AŞ ve Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) iş birliğiyle düzenlen ...

'Termal turizm master planları hazırlandı'
  • 23.01.2017 09:41

'Termal turizm master planları hazırlandı'

Türkiye'nin termal tıurizm alanında turist potansiyelinin artırılması için terma ...

Tatilinizi sağlık kasabasında yatırıma dönüştürün!
  • 02.03.2015 10:51

Tatilinizi sağlık kasabasında yatırıma dönüştürün!

Bolu’da hayata geçirilen termal kasabası Narven Termal, 250 milyon dolarlık bir ...

Termal turizminin adresi ‘Yılın Spa Oteli Ödülü’ne layık görüldü
  • 12.12.2014 11:34

Termal turizminin adresi ‘Yılın Spa Oteli Ödülü’ne layık görüldü

NG Afyon Wellness & Convention, SKAL İstanbul Kulübü’nün her yıl düzenlediği SKA ...

Medikal ve termal turizmde hedef 8.6 milyar dolar!
  • 12.11.2014 14:38

Medikal ve termal turizmde hedef 8.6 milyar dolar!

Sağlık Bakanlığı, uygulamaya girecek eylem planıyla medikal ve termal turizminde ...