maritbet girişmaritbet
Osmanlı döneminden kalan 51 çeşme restore edilecek

Osmanlı döneminden kalan 51 çeşme restore edilecek

Safranbolu'da yer alan ve Osmanlı döneminden itibaren varlıklarını devam ettiren toplam 51 çeşmenin restore edilmesi için harekete geçildi.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve “En İyi Korunan 20 Kent” arasında bulunan Safranbolu'da Osmanlı dönemine ait 51 tarihi çeşmenin restore edileceği açıklandı.  Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy,  2009 yılından bugüne kadar 48 çeşmenin restore edildiğini söyledi.

Aksoy, yapılması planlanan restorasyon çalışmalarının turizme katkı sağlayacağının altını çizerek "51 çeşmenin restorasyonunu yapmak üzere projemizi hazırladık. Proje desteğini Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı sağladı. Yine restorasyon konusunda da şu anda Karabük Valimiz Mehmet Aktaş'ın desteklerini aldık. Valimiz 51 çeşmeye toplamda 450 milyon lira civarında kaynağı sağladı. Biz bu kaynakla da 51 çeşmenin restorasyonunu yapıp hem kullanıma sunacağız hem de gelecek nesillere bu çeşmelerin Safranbolu'da yaşamaları için devretmiş olacağız." dedi.

Çeşmelerin öncesi ve sonrası fotoğraflarının olacağı fotoğraf albümünün hazırlandığını dile getiren Aksoy, sözlerine şöyle devam etti:

Biz dünya mirasıyız, biz sadece bir binayla bir unsurla dünya mirası değiliz. Biz bölge olarak, coğrafya olarak dünya mirasıyız. Bu bölgenin içerisinde bulunan her şey miras, sokaklarımız, evlerimiz, çeşmelerimiz, yaşayan kültür miras. Dolayısıyla biz Safranbolu Belediyesi olarak korumaya bütüncül yaklaşmaktayız. Arnavut kaldırımından binaya, çeşmeye, ağacına, kanyonlarına kadar korumak, dinç tutmak, ayakta tutmak ve mirasa yakışır şekilde muhafaza etmeye çalışıyoruz.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Osmanlı döneminden kalan 51 çeşme restore edilecek
  • 28.01.2017 09:58

Osmanlı döneminden kalan 51 çeşme restore edilecek

Safranbolu'da yer alan ve Osmanlı döneminden itibaren varlıklarını devam ettiren ...