maritbet girişmaritbet
Nemrut Dağı heykelleri için ‘panoramik’ tedbir…

Nemrut Dağı heykelleri için ‘panoramik’ tedbir…

Nemrut Dağı'nın heykelleri, panorama müzesiyle geleceğe taşınacak

Dünya mirası Nemrut Dağı'nın 2 bin yıldan fazla açıkta kalan dev heykelleri, iklim şartları veya doğal afetlerden zarar görme, yok olma ihtimaline karşı imitasyonlarının sergileneceği panorama müzesiyle geleceğe taşınacak.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Nemrut Dağı Tümülüsü ve oradaki diğer kültür varlıklarının yapıldıkları tarihten bugüne yaşanan iklim değişikliklerinden etkilenme ihtimali bir süredir Kültür ve Turizm Bakanlığının gündeminde yer alıyor.

Bugüne kadar gelen eserlerin bundan sonra nasıl korunacağı, gelecek nesillere nasıl aktarılacağı akademik kurumlar ve Bakanlık bünyesindeki görüşmelerin ardından, buradaki atmosferi de yansıtacak panorama müzesi yapılması kararlaştırıldı.

Bu kapsamda, hem Adıyaman'a günümüz şartlarına uygun bir müze yapılması hem de bu müzenin bir bölümünde Nemrut Dağı tümülüsü panoramik yansıtılarak eserlerin imitasyonlarının da yer alacağı bir yapı için ilk adım atıldı.
Geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılan Adıyaman Panorama ve Arkeoloji Müzesi tamamlandığında, ziyaretçiler kendilerini üzerinde abidevi tümülüs ve üç cephesinde heykellerin bulunduğu Nemrut Dağı'nda hissedecek.

Adıyaman Panorama ve Arkeoloji Müzesi

Müze, 10 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere 30 bin metrekarelik alana inşa edilecek.

Arkeoloji kısmında Erken Tunç Çağı'ndan Osmanlı döneminin sonuna kadarki arkeolojik ve etnografik eserlerin yanı sıra müzenin 2 bin metrekarelik alanında panorama bölümü oluşturulacak.

Sergileme alanlarının dışında müzede depo, kafeterya, konferans salonu, fuaye, çocuk eğitim atölyesi, müze mağazaları, kütüphane, idari birimler ve atölyeler yer alacak.

Türkiye'de Panorama Müzeleri

Henüz yeni bir konsept sayılan ve genel görünüm vermeyi amaçlayan panorama müzelerinin Türkiye'de de sayısı giderek artıyor.

Bu müzelerin Türkiye'deki ilk örneğini, 2009 yılında ziyarete açılan İstanbul'daki Panorama 1453 Tarih Müzesi oluşturuyor. İstanbul'un fethinin top sesleri, Mehter Takımı ve at kişnemesinin efekt olarak verildiği, 8 ressamın o anı yansıttığı resimlerin kubbe yapısıyla ortaya konduğu yapı, Türkiye'deki en çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alıyor.

Temeli 2013'ün sonlarında atılan "Panorama Bursa 1326" müzesi de Osmanlı'nın beylikten cihan devletine giden yolculuğunu ve bu yolculuğun en önemli noktalarından Bursa'nın fethini yansıtacak. Dünyanın ikinci tam panoramik müzesi olması planlanan müze, 360 derece dairesel yapısı ve kubbe iç yüzeyinde de devam eden resimlerle ziyaretçiye üç boyutlu bir seyahat sunacak.

Öte yandan, Çanakkale'de yapımı devam eden Gelibolu 1915 Panorama Müzesinin de gelecek yıl ziyaret açılması planlanıyor

Nemrut Dağı

Kommagene kralı Antiokus'un mezarının da içinde bulunduğu ve dünyanın en yüksek açık hava müzesi olarak da adlandırılan Nemrut Dağı, 1987 yılında UNESCO Dünya Miras listesine alındı.

1988 yılında Milli Park ilan edilen Nemrut Dağı, yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleriyle, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle Anadolu'nun en çok turist çeken yerleri arasında bulunuyor.

TRT Haber

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Nemrut Dağı'nda karla mücadele
  • 22.03.2018 17:23

Nemrut Dağı'nda karla mücadele

Bitlis'in Tatvan ilçesindeki Nemrut Krater Gölü'nün kardan kapanan yolunun yenid ...

Nemrut Dağı ve çevresinde turizm hazırlığı sürüyor!
  • 13.03.2021 17:05

Nemrut Dağı ve çevresinde turizm hazırlığı sürüyor!

Adıyaman'da Nemrut Dağı ve çevresinde turizm sezonuna hazırlık süreci devam ediy ...

Nemrut Dağı, yabancı turistlerin ilgi odağı oldu
  • 01.05.2017 14:40

Nemrut Dağı, yabancı turistlerin ilgi odağı oldu

"Dünyada güneşin doğuşunun ve batışının en güzel izlendiği yer" olarak da biline ...

Panorama Müzesi ziyaretçi akınına uğradı
  • 23.07.2015 09:58

Panorama Müzesi ziyaretçi akınına uğradı

Topkapı-Edirnekapı surlarının karşısındaki Topkapı Parkı'nda yer alan Panorama M ...

Nemrut Dağı’nın zirvesinde konser verilecek!
  • 29.04.2015 14:22

Nemrut Dağı’nın zirvesinde konser verilecek!

Çukurova Senfoni Orkestrası, "Rotary Engellilerle Zirvede, Nemrut'a Tırmanıyoruz ...

Nemrut, sezonun son turistlerini ağırlıyor
  • 16.11.2014 12:09

Nemrut, sezonun son turistlerini ağırlıyor

"Dünyada güneşin doğuşu ve batışının en güzel izlendiği yer" olarak bilinen Nemr ...