maritbet girişmaritbet
Muradiye Külliyesi’nde ‘sesli tur’ sistemi devrede!

Muradiye Külliyesi’nde ‘sesli tur’ sistemi devrede!

Restore ettirilen ve yılda 1,5 mlyon kişinin ziyaret ettiği Muradiye Külliyesi'nde sesli tur sistemi hizmet veriyor.

Bünyesinde 12 türbeyi barındırması nedeniyle Bursa'nın en önemli manevi odak noktalarından biri olan Muradiye Külliyesi'ni ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler, İngilizce, Almanca, Arapça ve Türkçe olarak hazırlanan sesli tur sistemi ile gezdikleri türbenin mimari yapısı, içinde yatan padişah ve şehzadelerle ilgili bilgileri dinleyebiliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, sesli tur uygulaması ile ziyaretlerin Muradiye Külliyesi'ni gezerken hem mekan hem de o dönemin padişahları hakkında bilgi sahibi olabileceklerini söyledi.

recep altepe

Bursa'yı yaşayan canlı bir tarih başkenti ve müze kent haline getirmek amacıyla 8500 yıllık arkeolojik bölgelerden 2300 Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı döneminden Cumhuriyet dönemi sivil mimari yapılarına kadar her alanda çalışmalarına devam eden Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda verilen fonksiyonlarla da bu mekanları daha kullanışlı hale getiriyor. Bu çalışmalar kapsamında restorasyonu tamamlanan ve içinde 12 türbeyi barındırması nedeniyle Bursa'nın Topkapı'sı olarak nitelenen Muradiye Külliyesi'nde de sesli tur sistemi hizmete alındı. Özel elektronik cihazla İngilizce, Almanca, Arapça ve Türkçe olarak hazırlanan sistem sayesinde kulaklığını takan ziyaretçi, gezdiği türbe girişindeki numarayı tuşlayarak, o türbenin mimari yapısı ve içinde yatan padişah veya şehzadelerle ilgili bilgileri dinleyebiliyor.

Yılda 1,5 milyon ziyaretçi

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yılda yaklaşık 1,5 milyon kişinin ziyaret ettiği ve ziyaretçi sayısının sürekli arttığı Muradiye Külliyesi'nde başlattıkları sesli tur uygulamasının yerli ve yabancı turistlerin gezilerini kolaylaştırdığını söyledi. 4 dilde hazırlanan sistem sayesinde ziyaretçilerin gezdikleri mekan hakkında bilgi sahibi de olabildiklerini dile getiren Başkan Altepe, “Turlarla değil de bireysel olarak külliyeyi gezmeye gelen yerli ve yabancı turistler artık kimseye gerek kalmadan bu bölge hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Sistem 4 dilde hazırlandı ve ayrıca Türkçe olarak yetişkinlerin yanı sıra çocuklar için de daha sadeleştirilmiş bir anlatım var. Ziyaretçilerimiz bu uygulamayı şimdiden çok beğendi” dedi.

Muradiye külliyesi

Sultan 2. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılan “Muradiye Külliyesi” Fatih Sultan Mehmed'den itibaren 100 yılı aşkın bir dönem içinde peyderpey yaptırılan 12 adet türbeden oluşuyor. Külliyede Fatih Sultan Mehmed'in annesi Hüma Hatun (Hatuniye) Türbesi, II. Murad'ın oğlu şehzade Alaaddin Türbesi, şehzade Ahmet Türbesi, Fatih'in oğlu şehzade Mustafa (Cem Sultan) Türbesi, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu şehzade Mustafa Türbesi, Sultan II. Bayezid'in eşi Şirin Hatun Türbesi, II. Bayezid'in diğer eşi Gülruh Hatun Türbesi, Fatih Sultan'ın ebesi Ebe Hatun (Gülbahar Hatun) Türbesi, II. Bayezid'in oğlu şehzade Mahmud Türbesi, II. Bayezid'in gelini Mükrime Hatun Türbesi, Fatih Sultan'ın eşlerinden Gülşah Hatun Türbesi ile Saraya mensup kimselerin (Cariyelerin) gömülü olduğu Cariyeler/Saraylılar Türbesi bulunuyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı
  • 22.03.2023 13:04

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı

Akıllı cihazlarını kullanıcılarla doğrudan buluşturan Togg, kullanıcıya daha yak ...

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı
  • 08.03.2023 13:42

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı

Fatih Sultan Mehmed'in hocalarından Molla Yegan'ın Bursa'da ders verdiği 6 asırl ...

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!
  • 15.02.2023 11:25

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin 222. saatinde, Kahramanm ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"
  • 02.01.2023 16:10

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adi Karaismailoğlu, Bursa-Emek-YHT-Şehir Hastanesi M ...

Bursa ve İstanbul arasında seyahat hızlı tren ile 2 saat 15 dakika olacak
  • 16.07.2022 14:20

Bursa ve İstanbul arasında seyahat hızlı tren ile 2 saat 15 dakika olacak

Osmaneli-Bursa-Bandırma-Balıkesir Hızlı Tren Hattı T04 Tüneli Işık Görme Töreni ...

Togg Gemlik fabrikası inşaatı havadan görüntülendi!
  • 29.12.2021 12:21

Togg Gemlik fabrikası inşaatı havadan görüntülendi!

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (Togg) Bursa'nın Gemlik ilçesindeki üret ...