maritbet girişmaritbet
Mardin UNESCO'ya adaylık konusunda adım adım ilerliyor

Mardin UNESCO'ya adaylık konusunda adım adım ilerliyor

Tarihi Dönüşüm ve Sürdürülebilir Turizm projeleriyle beton yapıların yıkılması, iş yerlerinin dış cephelerinin tek tip hale getirilmesi planlanıyor

Farklı medeniyetleri bünyesinde barındıran ve binlerce yıllık geçmişe sahip Mardin'in, Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) Dünya Mirası Listesi'ne alınması için çalışmalar devam ediyor. Mardin'de Tarihi Dönüşüm Projesi ile beton yapıların yıkımı, Sürdürülebilir Turizm Projesiyle de iş yerlerinin cepheleri tek tip hale getirilerek kentin eski görünüme kavuşturulması planlanıyor. İki proje kapsamında şu ana kadar tespit edilen 655 betonarme binadan 150'si yıkıldı. Kent merkezinde 640 iş yerinin de tek tip cephe çalışmaları sürüyor. Vali Ahmet Cengiz, AA muhabirine, Mardin'in kültür varlıkları açısından dünyada nadir kentlerinden biri olduğunu, ilin soyut ve somut kültürel varlıklarıyla paha biçilmez bir konumda bulunduğunu söyledi.

Sürdürülebilir Turizm Projesi kapsamında kent merkezinde bulunan esnafların karşılık almadan iş yerlerinin cephelerini sağlıklaştırdığını dile getiren Cengiz, şöyle dedi: "Mardin'de turizmi bir bütün olarak ele alıyoruz. Hem kültür turizmi açısından hem kongre turizmi açısından hem de inanç turizmi olarak. Tabi inanç turizminin çok sayıda destinasyonu var. Kiliseler, medreseler, camiler, biraz daha tanıtılabilir anlamında çalışmalar yapıyoruz. Sürdürülebilir Turizm Projesi'nde mesafe katettik. Kent merkezinde 640 dükkanı proje kapsamında tek tip cephe haline getiriyoruz. Bütün giderler, yapılan çalışmalar proje tarafından karşılanıyor."

Cengiz, bu çalışmaların dışında kenti markalaştırma çalışmalarının da devam ettiğini, yeni bir turizm logosu, slogan, reklam ve tanıtım çalışmalarının yapılacağını belirterek "Bu çalışmaların sonunda Mardin'in UNESCO'ya adaylığı noktasında epey bir mesafe katedilmiş olacak" diye konuştu. Hedeflerinin Mardin'i özüne dönüştürmek olduğunu kaydeden Cengiz, bunun çok yönlü kollektif çalışmayla olacağını belirtti. Projelerde bakanlığın ciddi katkılarının bulunduğunu ifade eden Cengiz, projeleri Mardin'in özüne döndürülmesi çalışmaları olarak adlandırdığını vurguladı. "Bu çalışmalar bittikten sonra UNESCO'ya adaylık konusunda ilimiz ilçeleriyle beraber ciddi bir mesafe katetmiş olacak. Umarım sınavı geçeceğiz" diyen Cengiz, tarihi Mardin'de binaların yıkılması için TOKİ konutlarının bitmesinin beklendiğini, binaların daha sonra peyderpey yıkılacağını bildirdi.

Cengiz, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İdeal olanı 4 binden fazla binanın yıkılması. Yıkım çalışmaları peyderpey devam ediyor. Tabi komple bütün binaların yıkılması teknik olarak mümkün değil. Önce Kentsel Dönüşüm Projesi tarafından devam eden projeler var." Kente gezmeye gelen inşaat mühendisi Ömer Arslan ise Mardin'in otantik bir yapıya bürünmeye başladığını dile getirdi. Burada yapılan çalışmalarla kentin gerçekten tarihi bir şehir olduğunun ortaya koyulduğunu belirten Arslan, "Kentte özellikle tarihi dokunun ortaya çıkarılması çok önemli. Daha güzel olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Halil İbrahim Sincar / AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mardin'in tarihi dokusu betonarme yapılardan arındırılıyor
  • 21.04.2022 14:55

Mardin'in tarihi dokusu betonarme yapılardan arındırılıyor

Mardin'in tarihi dokusunun ortaya çıkarılması için betonarme binaların yıkımı de ...

Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi yolunda!
  • 26.03.2022 17:42

Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi yolunda!

45. Dünya Mirası Komitesi Toplantısı'nda Gordion Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mi ...

Safranbolu UNESCO ile "dünya markası" oldu
  • 16.12.2021 16:46

Safranbolu UNESCO ile "dünya markası" oldu

Vali Fuat Gürel, "UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alması; bütün dünya ...

Tarihi Zeyrek Evleri'nde yenileme çalışmaları sürüyor
  • 16.09.2021 15:59

Tarihi Zeyrek Evleri'nde yenileme çalışmaları sürüyor

UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne alınan Zeyrek ve Cibali'deki sivil mima ...

Mardin'de turizm canlanıyor!
  • 28.08.2021 17:46

Mardin'de turizm canlanıyor!

Setur'dan yapılan açıklamaya göre, müşteri memnuniyetinde turizm sektörü birinci ...

Mardin'in 6 ilçesine Millet Bahçesi yapılacak
  • 10.07.2021 17:32

Mardin'in 6 ilçesine Millet Bahçesi yapılacak

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, Mardin'in 6 ...