maritbet girişmaritbet
Kültür ve Turizm Bakanlığı yazlıkları turizme kazandırmak için belge verecek!

Kültür ve Turizm Bakanlığı yazlıkları turizme kazandırmak için belge verecek!

Bugüne kadar 9 tatil sitesi ile bir butik villa sitesinde bulunan toplam 5 bin 496 yatak belgelendirildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı yazlıkların turizme kazandırılması için çalışma başlattı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ülke çapındaki atıl konutların turizm amaçlı kullanımlarının belge altına alınması, vergi takiplerinin kolaylaştırılması, atıl konutlardan kiralama yoluyla elde edilen gelirlerde vergi kaybının önlenmesi amacıyla ‘Atıl Konutların Turizme Kazandırılması' konusunda mevzuat hazırlığı başlattıklarını açıkladı.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde yoğunlaşan ve tahmini sayısı 3.5 milyon olarak hesaplanan yazlıkların (ikincil konutların) turizme kazandırılması projesinin çeşitli dönemlerde gündeme  geldiğini ancak bugüne kadar somut bir adımatılamadığına dikkat çekerek, konuyu yazılı soru önergesiyle gündeme taşıdı. CHP'li Türeli, soru önergesinde, turizmde dünyanın önde gelen ülkelerinden olan İspanya'nın 1970'li yıllardan itibaren kıyı bölgelerinde 16 milyon yazlık konut inşa ettiğini, Avrupalı ve Ortadoğulu turistler için geliştirilen projelerle 1950'li yıllarda 1 milyon olan turist sayısını 57 milyona, turizm gelirlerini ise 50 milyar euroya çıkardığını hatırlattı. Türeli'nin soru önergesini yanıtlayarak bu konuda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Ülke çapındaki atıl konutlarda turizm amaçlı kullanımların belge altına alınması, vergi takiplerinin kolaylaştırılması ve atıl konutlardan kiralama yoluyla elde edilen gelirlerde vergi kaçakçılığının önlenmesi, bölgesel alanda sosyalleşme ve ekonomik katkı sağlanması, KOSGEB kanalıyla faizsiz renovasyon kredisi verilerek ekonomik katma değer oluşturulması gibi ülke turizmi ve ülke ekonomisi alanında pek çok amaca hizmet eden ‘Atıl Konutların Turizme Kazandırılması ‘ konulu mevzuat hazırlıkları yürütülüyor” dedi.
 
Yerel yönetimlerle eşgüdümlü çalışma
 
Günay, yazlık konutların turizme kazandırılmasına ilişkin olarak Mart 2007'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlük kazanan ve ilgili kurumlar için uyulması gereken resmi belge statüsünü kazanan Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ve Eylem Planı 2007-2013 kapsamında gerekli düzenlemelerin yapıldığını yerel idarelerle eşgüdümlü olarak çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.
 
Turizmi Teşvik Kanunun ‘Tatil Siteleri ve Villaları' Başlıklı 50. Maddesiyle, ikincil konutların Bakanlık tarafından belgelendirilerek turizm amacıyla kullanılabilmesinin hüküm altına alındığına işaret eden Günay, “Halihazırda Bakanlığımızda belgelendirilmiş 9 adet B Tipi Tatil Sitesi, 1 adet Butik Tatil Villaları bulunmakta olup bu kapsamda belge altına alınan toplam yatak sayısı 5 bin 496 adettir” dedi. Günay, Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin, ikincil konutların turizme kazandırılması için tanıdığı imkanın yanı sıra daha işlevsel adımlar atılabilmesi amacıyla Bakanlık olarak yürütülen projeler de bulunduğunu belirtti. İkincil konutların oldukça yoğun olduğu Karadeniz Bölgesine yönelik özel çalışmaların sürdürüldüğünü bildiren Günay, Karadeniz yaylalarının, yayla evleriyle birlikte ekoturizm kapsamında turizme kazandırılması amacıyla çalıştıklarını kaydetti.
 
Canan Sakarya / Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Turizm amaçlı kiralamaları içeren kanun teklifi TBMM'de!
  • 11.10.2023 09:56

Turizm amaçlı kiralamaları içeren kanun teklifi TBMM'de!

Yeni kanun teklifine göre konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için izin bel ...

Bakan Ersoy, Hatay'daki tarihi yapılarla ilgili yapılacak çalışmaları anlattı
  • 04.08.2023 18:28

Bakan Ersoy, Hatay'daki tarihi yapılarla ilgili yapılacak çalışmaları anlattı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde d ...

Kız Kulesi mayıs ayında açılıyor
  • 06.04.2023 13:24

Kız Kulesi mayıs ayında açılıyor

İstanbul Boğazı'nın simge yapılarından Kız Kulesi, restorasyon çalışmalarının ar ...

KOSGEB geçen yıl yaklaşık 103 bin işletmeye destek sağladı
  • 05.04.2023 12:04

KOSGEB geçen yıl yaklaşık 103 bin işletmeye destek sağladı

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (K ...

"1685 imalatçı KOBİ'ye 2 milyar 42 milyon liralık destek vereceğiz"
  • 31.03.2023 15:01

"1685 imalatçı KOBİ'ye 2 milyar 42 milyon liralık destek vereceğiz"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB'in KOBİ Gelişim Destek (KOBİGE ...