maritbet girişmaritbet
Kapadokya'nın balonlarına "hava" engeli

Kapadokya'nın balonlarına "hava" engeli

Kapadokya'da ziyaretçilerin önde gelen aktivitelerinden sıcak hava balonlarının uçuşları, bu yıl hava muhalefeti nedeniyle önemli ölçüde sekteye uğrad

Sıcak hava balonlarıyla yılda ortalama 300 gün uçuş yapılabilen Kapadokya'da, bu yıl uçuşlar hava koşullarından olumsuz etkilendi. Geçen yıl 69 uçuşun hava muhalefeti dolayısıyla iptal edildiği Kapadokya'da bu yılın ilk 5 ayında iptal edilen uçuş sayısı 61'e ulaştı. Her yıl 2,5 milyona yakın yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kapadokya'da her 3 ziyaretçiden biri sıcak hava balonuyla bölgeyi seyretme keyfi yaşıyor.

25 YIL ÖNCE BAŞLADI

Ülke ekonomisine ve bölge turizmine önemli katkı sağlayan sıcak hava balonlarında, bu yılın ilk 5 ayında olumsuz hava şartlarına bağlı olarak beklenenin çok üstünde iptal sayısına ulaşıldı. Uluer Group Genel Müdürü Mahmut Sami Uluer, turizm potansiyeli yüksek olan Kapadokya bölgesinde her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist ağırlandığını belirtti. Yaklaşık 25 yıl önce başlayan balon turlarına her geçen gün ilginin artığını ifade eden Uluer, eskiden bölgeye gelen turistlerin önce Kapadokya bölgesini gezdiğini ardından balona bindiğini anlattı. Bu durumun son yıllarda tersine döndüğünü dile getiren Uluer, turistlerin artık önce balona binip ardından bölgeyi gezdiğini kaydetti.

YILIN 300 GÜNÜ BALON KEYFİ

Kapadokya bölgesini geçen yıl 410 bin kişinin sıcak hava balonuyla havadan izlediğini aktaran Uluer, Kapadokya'da Nisan ayında açılan turizm sezonunun Ekim sonuna kadar devam ettiğini, ancak balon turlarının dört mevsim, yılın yaklaşık 300 günü yapılabildiğini kaydetti.

KARAR EMNİYET İÇİN ALINDI

Sami Uluer, yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği sıcak hava balonlarının bu yıl hava koşullarından olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Sıcak hava balonu uçuşlarının, rüzgar hızının saatte 12 kilometreden yüksek olması, yağmur ve kar yağışı, havanın aşırı bulutlu olması gibi nedenlerden dolayı iptal edildiğini kaydeden Uluer, emniyetli uçuş amacıyla turistlerin riske atılmaması için iptal kararları alındığını söyledi. Geçen yıl Ocak'ta 4, Şubat'ta 3, Mart'ta 10, Nisan'da 4, Mayıs'da 2, Haziran'da 3, Temmuz'da 1, Ağustos'ta 2, Eylül'de 6, Ekim'de 8, Kasım'da 10 ve Aralık'da 16 olmak üzere toplam 69 gün uçuşların iptali olduğunu kaydeden Uluer, bu yılın ilk 5 ayında ise Ocak'ta 13, Şubat'ta 16, Mart'ta 12, Nisan'da 15 ve Mayıs'da 5 olmak üzere 61 gün uçuş iptali verildiğini bildirdi.

GÜNLÜK 100 BALON  UÇACAKTI

Sıcak hava balonlarıyla yapılan turların Nevşehir'i kalkındıran ve turizme katkı sağlayan sektör haline geldiğini ifade eden Uluer, "Bu fazladan uçuş iptallerinin ekonomik maliyeti en az 15 milyon lira. Uçuş olsaydı ortalama 20 yolcu kapasiteli günlük en az 100 balon uçacaktı. İptal olan her gün için kayıp yaklaşık 400-450 bin lira. Ayrıca bir bu kadar da seyahat acentesi ve tur operatörlerinin kaybı var. Balon turu üzerinden planladıkları getiriyi elde edememiş oluyorlar. Yaz mevsimine girmemize rağmen hava şartları hala olumsuz seyrediyor ve uçuş emniyetini riske atmamak adına sık sık uçuşlar iptal ediliyor" diye konuştu.

(AA)

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Emlak Katılım, Nevşehir şubesini hizmete sundu
  • 21.03.2023 14:24

Emlak Katılım, Nevşehir şubesini hizmete sundu

Türkiye genelinde toplamda 89 şubeye ulaşan Emlak Katılım, yıl sonunda şube sayı ...

Kapadokya'da 11 ayda 629 bin 283 turist balon turuna katıldı
  • 06.12.2022 16:11

Kapadokya'da 11 ayda 629 bin 283 turist balon turuna katıldı

Kapadokya'daki en gözde aktivitelerden sıcak hava balon turuna, bu yılın ocak-ka ...

Kapadokya'da görülmesi gereken yerler!
  • 13.10.2022 09:39

Kapadokya'da görülmesi gereken yerler!

Obilet.com, Kapadokya'da gezilmesi ve zaman geçirilmesi gereken yerleri kapsayan ...

Kapadokya'da 9 ayda 508 bin 181 turist sıcak hava balonuna bindi
  • 05.10.2022 15:47

Kapadokya'da 9 ayda 508 bin 181 turist sıcak hava balonuna bindi

Tarihi, doğal, kültürel zenginlikleri ve çeşitli tur aktiviteleri ile Türkiye'ni ...

Kapadokya'da kaderine terk edilen tarihi konaklar turizme kazandırıldı
  • 18.07.2022 09:51

Kapadokya'da kaderine terk edilen tarihi konaklar turizme kazandırıldı

Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde afet bölgesi ilan edilerek boşaltılan Kayakapı Mahal ...