maritbet girişmaritbet
İstanbul Şehir Hatları turistlere Haliç’te inanç turu yaptıracak!

İstanbul Şehir Hatları turistlere Haliç’te inanç turu yaptıracak!

İstanbul Şehir Hatları vapurla turistlere Adalar’ı gezdirip Haliç’te inanç turu yaptıracak

 

İstanbul Şehir Hatları, kendini Marmaray açıldıktan sonraki zor günlere hazırlıyor. Halen Adalar ve Mehtap turları yapan Şehir Hatları, vapurların büyük kısmını şu an yetişmekte zorlandığı turistik turlara kaydıracak. Yunan, İtalyan ve İspanyol turistlere yönelik olarak Haliç'te inanç turizmi yapacak.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Şehir Hatları, 2014'te açılacak Marmaray'ın ezici rekabetinden, turistlere ağırlık vererek sıyrılacak. Halen Adalar ve Mehtap turları yapan Şehir Hatları, vapurların büyük kısmını talebe yetişmekte zorlandığı turistik turlara kaydıracak. Yunan, İtalyan ve İspanyol turistlere yönelik Haliç'te inanç turizmi yaparken Adalar'a Paskalya Günü turları gerçekleştirecek.
 
Günde yaklaşık 250 bin yolcu taşıyan Şehir Hatları, 1.5 yıl sonra açıldığında 1 milyondan fazla kişiyi Anadolu ve Avrupa yakası arasında 4 dakikada taşıyacak Marmaray'dan sonra mecburen yeni rotalara dümen kıracak. Şehir Hatları Genel Müdürü Süleyman Genç, denizdeki gelecek planlarını anlattı.
 
Kadıköy Kartal metrosu ile trafik sıkışıklığının önemli ölçüde azaltılacağını belirten Genç, “İstanbul'da iki yakada da metro yapıldı ama yakaları biraraya gelmedi. Vuslatları Marmaray ile bitecek. Ama o zamana kadar biz raylı sisteme destek olacağız” dedi.
 
Kabataş-Kadıköy vapur hattının buna en güzel örnek olduğunu vurgulayan Genç, şöyle konuştu: “İki nokta arasındaki seferleri Pazartesi gününden itibaren 3 katına çıkardık. Sadece bu hatta günde 66 sefer yapıyoruz. Marmaray açıldığında ise deniz taşımacılığı korkunç etkilenecek. Marmaray 3 yıl sonra tam kapasite ile çalıştığında 1.5 milyon kişiyi taşıyacak. Bugün sektördeki tüm vapurlar günde sadece 350 bin kişi taşıyor. Mecburen farklı bir alanda gelişeceğiz.”
 
İnşaat mağdur etti
 
Süleyman Genç'in verdiği bilgiye göre Şehir Hatları turizm taşımacılığında gelişecek. şehir Hatları'nın geleceği turizmde olacak. 
 
Genç, Haliç'in kendileri için çok önemli bir turistik güzergah olduğunu ancak yapılan güçlendirme ve yenileme çalışmalarının bu hattı kullanmalarını engellediğini söyledi. Haliç viyadüklü köprüdeki yenileme nedeniyle eski Valide Köprüsü Balat-Hasköy arasında yeniden kurulmuş, Haliç'e deniz yoluyla geçiş kapatılmıştı. Ne zaman açılacağını bilmediklerini ifade eden Genç, “Malesef Haliç'e giremiyoruz. Açılış zamanı da tam olarak belli değil. Önce inşaatın bitmesi sonra eski köprünün kaldırılması gerek. İnşaat nedeniyle biz de mağduruz” dedi.
 
Şehir Hatları, Üsküdar ve Karaköy'den Eyüp'e kadar yolcu taşıyordu. Bu bölgedeki Hasköy, Ayvansaray, Fener, Balat, Sütlüce'deki iskeleler kapatılmıştı. 
 
Haliç turları yaz-kış doluydu
 
Süleyman Genç, inşaat bittikten sonra Haliç'le ilgili özel planları olduğunu vurguladı. Haliç'in Boğaziçi kadar ayrı bir yere sahip olduğunu ifade eden Genç, şöyle konuştu: “Haliç içinde İtalyan İspanyol ve Yunan asıllı turistler için inanç turizmi yapacağız. Yaz kış dolu olan bir alan bu. Kendileri için çok önemli olan Fener, Balat gibi yerlerde molalar verip rehber eşliğinde etkinlikler düzenlenecek. İnanç turizminde şuan büyük bir potansiyel var. Bünyemizdeki toplu taşıma azalacak ve turizmin ağırlığı artacak.”
 
Turist gezdiği yeri rehberden dinleyecek
 
Şehir Hatları, turistelere yönelik programlar için Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ve İstanbul Rehberler Odası ile çalışmalara başladı. Bu kapsamda 1 yıldır Boğaz'da yazın günde 1 kışın ise 3 turistik sefer yapılıyor. Turlarda Topkapı Sarayı ve Panaroma 1453 Müzesi'nde bulunan multimedya rehberin üst versiyonu kullanılıyor. 
 
Kişiye özel sesli rehber hizmeti ile 10 ayrı dilde, İstanbul'un tarihi, coğrafi ve kültürel dokusu hakkında genel bilgiler, iki yakanın sahilleri boyunca dizilmiş saraylar, köşkler, kuleler, köprüler ve semtler hakkında ayrıntılı bilgiler, İstanbul'da gezilecek mekanlar ve şehir hakkında bilgiler sesli ve görüntülü olarak sunuluyor. Bu kulaklık sistemini kiralayan turistler, üzerindeki GPS sistemiyle geminin gittiği yerde otomatik olarak bölgeye ait bilgileri dinleyebiliyor. Yeni çalışmayla bu sistem tüm turlara entegre edilecek.
 
6 saatlik turlarda talebe yetişemiyor
 
Şehir Hatları, halen 2 farklı Boğaz turu yaptırıyor. İlk rotada Üsküdar veya Ortaköy'den kalkan vapurlar FSM Köprüsü'nü geçip geri dönüyor. Büyük turda ise Eminönü'nden kalkıp Anadolu Kavağı'na geçip burada 1.5 saat mola veriyor. Burada turistler Doğu Roma döneminden kalan Yoros Kalesi'ni geziyor. Süleyman Genç, 6 saat süren bu turun büyük ilgi gördüğünü ancak tek vapurla talebi karşılayamadıklarını belirtiyor. Genç, “Marmaray açıldıktan sonra buraya daha çok vapur ayıracağız. Halen Mehtap gezimiz de Bostancı'dan baylayıp gece 1'i geçerken tekrar Bostancı'ya dönüyor. Burada canlı müzik ve çeşitli aktiviteler yapılıyor. Yeni planımızla yemek, düğün ve özel geceleri de vapurlarda yapabileceğiz” dedi. 
 
İlker Pehlivan / Vatan 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Karaköy'de tarihi metruk bina çöktü
  • 06.04.2023 15:55

Karaköy'de tarihi metruk bina çöktü

Beyoğlu'nda yıkılma riski bulunan ve çevresinde güvenlik önlemi alınan 5 katlı t ...

Başkentray, Marmaray ve İZBAN seferleri 1 Ocak'ta ücretsiz olacak
  • 29.12.2022 09:57

Başkentray, Marmaray ve İZBAN seferleri 1 Ocak'ta ücretsiz olacak

Başkentray, Marmaray ve İZBAN, yeni yılın ilk günü ücretsiz hizmet verecek. ...

Marmaray'ın taşıdığı yolcu sayısı 9 yılda 784 milyona ulaştı
  • 28.10.2022 13:30

Marmaray'ın taşıdığı yolcu sayısı 9 yılda 784 milyona ulaştı

Asya ve Avrupa yakalarını deniz altından birleştiren Marmaray, hizmete girmesind ...

Marmaray, Başkentray ve İzban 1 milyar 663 milyon yolcu taşıdı!
  • 26.09.2022 16:30

Marmaray, Başkentray ve İzban 1 milyar 663 milyon yolcu taşıdı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, üç büyükşehirde Marmaray, Başkentray ve İzban il ...