maritbet girişmaritbet
Isparta'nın Kuyucak köyü 'mor'a boyandı

Isparta'nın Kuyucak köyü 'mor'a boyandı

Isparta'da, 2 ay süren gül sezonunun sona ermesinin ardından, Kuyucak köyünde de lavanta mevsimi başladı.

Kuyucak köyünde 40 yıl önce "Arazi boş kalmasın" diye başlatılan lavanta üretimi hızla yayıldı. Üreticilerin son yıllarda ticari değerini fark ettiği lavantanın üretimi, 2013 yılında 650, 2014 yılında bin 750, bu yıl ise 2 bin 100 dekarlık alanda gerçekleşti. Kuyucak, Türkiye lavanta üretiminin yüzde 80'ini tek başına karşılamaya başladı.

Üretim alanı gün geçtikçe yaygınlaşan lavantada 2013'te 98 ton, 2014'te, 240 ton geçen, yıl da 297 ton yaş çiçek elde edildi. Başaklarının kesilmenin ardından, kurutulan lavanta, başta kozmetik sanayi olmak üzere, gıda ve temizlik sektörleri için de önemli bir hammadde kaynağı olarak kullanılıyor.

Bir dekar lavanta bahçesinden 100 kilograma yakın kuru çiçek elde edilirken, 60-70 kilogram çiçekten 1 kilogram yağ üretiliyor. Üreticiler, elde edilen lavanta kurusunu Isparta'daki fabrikalara satıyor.

Lavantalar istenilen morluğa ulaştı

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Isparta'nın ıtri bitki açısından son derece zengin olduğunu belirterek, kış mevsiminden çıkılmasının ardından, üreticilerin ilk olarak gül hasadına başladığını daha sonra da bu ürünü sırasıyla zambak ve lavantanın izlediğini kaydetti.

Selçuk, temmuz ayının başlarında lavantaların istenilen morluğa ulaştığını, ürünün hasadının ise temmuz ortalarına doğru gerçekleştiğini anlattı.

Lavantaya son yıllarda ilginin arttığını ve üretim alanının genişlediğini ifade eden Selçuk, "Lavanta da bu ilgiyi hak ediyor, üreticisine önemli bir gelir kapısı oluyor. Geçen yıl kilogramı 20-25 lira arasından satışa sunuldu. Bu, üreticiler için iyi bir rakam" dedi.

Selçuk, lavantanın görsel güzelliğiyle buraları fotoğraflamak isteyenlerin de ilgisini çektiğini, köyün çok sayıda amatör ve profesyonel fotoğrafçı tarafından ziyaret edildiğini bildirdi.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Isparta'nın Kuyucak köyü 'mor'a boyandı
  • 03.07.2016 16:56

Isparta'nın Kuyucak köyü 'mor'a boyandı

Isparta'da, 2 ay süren gül sezonunun sona ermesinin ardından, Kuyucak köyünde de ...