maritbet girişmaritbet
İki katlı şehir Zonguldak keşfedilmeyi bekliyor

İki katlı şehir Zonguldak keşfedilmeyi bekliyor

İki katlı şehir Zonguldak, yeşilin her tonunun görülebildiği ormanları, sahilleri ve mağaralarıyla da keşfedilmeyi bekliyor

Zonguldak, ekonominin yanı sıra doğal güzellikleriyle de öne çıkmak istiyor. Her mevsim farklı bir güzelliğe bürünen ve renk cümbüşüyle ilgi çeken Karadeniz ormanlarında, yürüyüş parkurları, her biri ayrı güzellikteki ağaçlar ve orman içinden akan dereler, doğaseverlere büyük keyif yaşatıyor. Türkiye'nin 105. tabiat anıtı olarak tescillenen Alaplı ilçesine bağlı Gümeli beldesindeki Gümeli Ormanı'nın yakınında yer alan 1637 metre yükseklikteki Bacaklı Yayla Tepesi ve dağın eteğindeki Bölüklü Yaylası da doğal güzellikleriyle adeta ziyaretçileri büyülüyor. Karatepe mevkisindeki ormanda bulunan ve Türkiye'nin en yaşlı ağaçları arasında gösterilen, uzunluğu 25 metre olan bin 600 yaşındaki ve 20 metre uzunluğunda bin yaşındaki porsuk ağaçları da tarihe yaptıkları tanıklıkla ilgi görüyor. Yayla çevresindeki kayın, gürgen, porsuk ve köknar ağaçlarının yanı sıra karaçam, meşe, Anadolu kestanesi, çınar, defne, ısırgan, ökse otu, karayemiş, orman gülü gibi odunsu ve otsu bitki türlerinin yanı sıra yaban hayatı açısından da geyik, karaca, ayı, yaban domuzu, kurt, tilki, tavşan, baykuş ve kartal gibi türlerin yer aldığı ormanlar, doğa bilimcileri için merak uyandırıyor.

Türkiye'deki 460 civarındaki kuş türünün 280'inin de bünyesinde barındıran Zonguldak, önemli kuş göç merkezleri arasında da yerini alıyor. Kuş gözlemcilerin özellikle Filyos Vadisi'nde incemeler yaptığı kent, kelebek türleri açısında da önemli bir zenginliği barındırıyor.

Hırçın Karadeniz'in sakin sahilleri
Zonguldak'ın sahip olduğu yaklaşık 80 kilometrelik kıyı şeridi boyunca Sazköy, Filyos, Türkali, Göbü, Hisararkası, Uzunkum, Kapuz, Karakum, Değirmenağzı, Ilıksu, Kireçlik, Armutçuk beldesi, Ereğli ve Alaplı ilçesi kıyıları da yaz süresince özellikle yerli turistlerin uğrak yerleri arasında yer alıyor. Dalgalarıyla ünlü Karadeniz'de sahip olduğu sakin koylar, deniz turizmi açısından da kenti turistler için cazip kılıyor.

Türkiye'nin mağara cenneti
Sportif ve turistik gezilerle bilimsel araştırmalara yönelik 30 civarındaki mağara, ziyaretçilerine sarkıt ve dikitleriyle görsel bir şölen sunuyor.
?
Ekipmanlı normal ve profesyonel ziyaretçilerin girebileceği mağaralar, turistik gezilere de açık bulunuyor. Galeri, sarkıt, dikit, travertenler ve milyonlarca yıllık mercan fosilleri bulunan ve temiz havasıyla stres giderdiği bildirilen 3 bin 250 metre uzunluğundaki Gökgöl Mağarası'nın turizme açık 875 metresini görenler hayranlığını gizleyemiyor. Ereğli ilçesindeki, mitolojide ''yer altı tanrısı Hades'in ülkesine açılan yollardan biri'' gösterilen Cehennemağzı mağaraları da mitolojik öyküsüyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Mitolojide, "insanın doğaya karşı yenilmez dayanma ve saldırma gücünü simgeleyen Herkül'ün, efsanevi altın postu aramak üzere gemicilerle geldiği Ereğli'de, Argolis Kralı Eurystheus'un kendisine verdiği 12 görevden sonuncusunu yerine getirmede, 3 mağaradan oluşan Cehennemağzı mağaralarından faydalandığına" inanılıyor.
Herkül'ün, "Ölüler Ülkesi'nin bekçisi üç başlı ve yılan kuyruklu köpek Kerberos'u, Olimpos tanrıları Hermes ve Athena'nın yardımıyla yer altındaki Ölüler Ülkesi'ne inerek kaçırdığına'' inanılan mağaralar, Hristiyanlığın yasaklı dönemlerinde gizli yapılan ibadetler için kullanılan ilk tapınaklardan birisi olması dolayısıyla da inanç turizmi açısından önem taşıyor.

6 bin 250 metreyle Türkiye'nin en uzun mağaraları arasında yer alan Kızılelma ile Çayırköy'ün yanı sıra Sofular, İnağzı, Cumayanı ve İncivezaltı gibi mağaraları da genellikle bilimsel araştırma yapmak isteyenler ile sporcular ziyaret ediyor.

Ekipmanlı normal ziyaretçiler rehber eşliğinde Çayırköy Mağarası'nda, ekipmanlı profesyoneller ise Kızılelma Mağarası'nda yeni keşiflerin heyecanını yaşıyor.

Karadeniz'in Efes'i: Tieion
Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde Karadeniz'in ''Efes''i olarak bilinen Tieion Antik Kenti, her yıl ortaya çıkarılan yeni yapılarla adeta zamanda yolculuk yaptırıyor.

İl Özel İdare Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca desteklenen, 2006'da başlanan arkeolojik kazılar kapsamında bir bölümü ortaya çıkarılan Roma dönemine ait tapınak ve Bizans kilisesinin yanı sıra Roma dönemine ait  antik tiyatro, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Tios adlı rahibin öderliğindeki Miletos kolonisince kurulmuş ve Roma eyaletlerine bağlı ticaret ve balıkçı bölgesi olarak varlığına devam ettirmiş antik kentteki kazı çalışmalarının Karadeniz ve Küçük Asya tarihi ile arkeolojisine ışık tutması bekleniyor.

Tieion Antik Kenti açıklarında MS. 2 ile 13. yüzyıl arasındaki döneme ait 3 adet batık geminin ortaya çıkması da tarihçileri heyecanlandırıyor. Denizin dibinde Roma ve Bizans döneminde kullanıldığı tahmin edilen çok sayıda kırık amfora (iki kulplu geniş testi) parçaları ve batıklara ait olabileceği düşünülen çeşitli kalıntılar görülmesi üzerine batıkların bölgenin turizmine de önemli katkı sağlaması bekleniyor.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sinop'un turizm hedefi yılda 2 milyon ziyaretçi sayısını aşmak
  • 26.01.2024 14:53

Sinop'un turizm hedefi yılda 2 milyon ziyaretçi sayısını aşmak

2023'te 1,5 milyon ziyaretçi ağırlayan Sinop, 2024 yılında 2 milyon ziyaretçi sa ...

Turizm merkezlerindeki havalimanlarında yolcu sayısı yüzde 22 artış gösterdi
  • 25.08.2023 17:02

Turizm merkezlerindeki havalimanlarında yolcu sayısı yüzde 22 artış gösterdi

Bu yılın ilk 7 ayında turizm merkezlerinde bulunan havalimanlarında ağırlanan yo ...

Turizm merkezlerindeki havalimanlarını 64 milyondan fazla yolcu kullandı
  • 18.07.2023 16:13

Turizm merkezlerindeki havalimanlarını 64 milyondan fazla yolcu kullandı

Türkiye'nin turizm cenneti destinasyonlarına ilgi havalimanı yolcu sayılarına ya ...

"Yüzen Otel"e dönüştürülen feribot, Van Gölü'nde turizmi canlandıracak
  • 01.09.2022 16:05

"Yüzen Otel"e dönüştürülen feribot, Van Gölü'nde turizmi canlandıracak

Van Edremit Belediyesi, yıllarca Van-Tatvan arasında yolcu ve yük taşımacılığı y ...

Atatürk Baraj Gölü kıyısına yapılan bungalov evler turizme kazandırılıyor
  • 29.07.2022 16:11

Atatürk Baraj Gölü kıyısına yapılan bungalov evler turizme kazandırılıyor

Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı'nın göl kıyısına yapılan 11 bung ...